.

.

How Can I Help You?

Name:
Email Address:
Handphone Number
Where do you live?
Bagaimana saya boleh membantu anda? Turun berat badan
Naik berat badan
Improve Kesihatan
Skin problem
Gain energy
Earn extra income
Pernah daftar sebagai ahli(membership) herbalife?
Info tambahan utk saya bantu.

This online form was provided by Freedback.

Wednesday, April 25, 2012

Aku Mahu 26 Jam Sehari.


Lately ni sangat sibuk student CFSIIUM ni. Semua sebab minggu depan dah start final exam and semua assignment and project works, semua nak kumpul minggu ni. Macam takde minggu lain ke nak bagi assignments? *nangis* dahlah nak EOM. (eom adalah end of month utk org herbalife achieve target masing2)

 Time ni la akan terjumpa orang yg tewas dan orang yg menang. Tewas dengan time management sendiri. Aku adalah salah sorang darinya T.T aku rasa macam nak 26 jam sehari. 30 jam pon okay ! aku ingat lagi, time skola menengah, form 1 form 2 dulu aku memang seorang yg kuat study. Orang buang masa lepak2, aku mesti rasa panas je dalam hati sampai terfikir

 “ eh bak sini lah masa masa yang kau buang tu, baek bagi aku. Aku perlukan lebih masa”

Seriousnya aku bab masa niiii hahaha.

Untuk mereka yang hanya penumpukan pada satu aspek iaitu study, mungkin tak terasa tough nya berbanding student yg join society or anything tambahan. Untuk aku and kawan2 yang buat part time herbalife ni turut merasakan kesibukannya yg berganda-ganda. It is a part of social work jugakkan ? tolong orang ramai kat luar sana jadi sihat. Kami hanya posmen. Menyampaikan misi nutrition untuk mereka yang mahu sihat.



Teringat time first time masuk kelas RIM dengan bro firdaus dulu (sekarang dgn ustazah rahimah), bro part time lecturer and full time student dulu. Bila di Tanya macam mana nak manage masa ? 
korbankan waktu tidur.

Madam rahimah (stats) ada kata tentang disiplin: 
Orang yang disiplin adalah orang yang tahu apa yang perlu dibuatnya. Dengan cara, finish what u do. Wake up early in the morning.

Satu lagi yang aku dengar and ayat ni sangat terkesan pada hati adalah : 
Orang yang disiplin adalah orang yang menjaga waktu solatnya. 
Ayat atas ni memang paling terpana and seriously soooo TRUEEE !


Ada satu masa tu (after balek zero to hero, selasa) aku jumpa kak amalina peter untuk talk about projection volume this month for herbalife. Apa goal, what is the next level. Tapi lain pula jadinya. Kak mell kata before nak cakap pasal volume, kene settlekan dalaman dulu. Kak mell Tanya,

“anything u want to settle dalaman?”

aku speechless sebenarnya. Aku takdelah apa2 masalah pon tapi hidup tak selalunya indahkan... Ada time nya aku tewas dengan sikap sendiri. It is the time when aku tewas dengan time management diri sendiri. Aku kata aku nak exam so mcm bercelaru sikit fikiran.  

then focus meeting utk projection volume bertukar kpd macam mana nak belajar dengan baek. Hahaha. Siap sama2 buat jadual belajar lagi aku kat situ. See, even leader dalam herbalife, tp dia ajar cara study yg quality. (study yang tak quality tu study lama, tapi tak focus, main henset, chit chat sana sini, sempat bercinta cintun sekejap) Dia dah pernah berada di tempat aku dulu. Student UIA part time herbalife. She just share apa yang dia buat dulu. Kak mell kata perlu ada stable mentally. Mentally strong. Mendalam maksud dia. So apa yang diperlukan adalah kekuatan. Bukan skill multitasking or what so ever.

Aku ada terbaca ayat yang lebih kurang macam ni:
Dalam melakukan pelbagai perkara, kita tidak perlu menyusunnya untuk jadikan ianya balance tapi kita perlu selesaikan kesemuanya dalam keadaan terbaik.
Then after focus meeting tu, seperti rasa di tusuk pedang, then balek terus buat jadual untuk stdy exam. Time study takde siapa boleh kacau. Time herbalife pulak, buku tolak tepi. Hehe. Terhasillah jadual dalam satu buku besar aku and tertampal lah semula goals aku nak capai 2012 kat dinding bilik aku ni. siapa yang pergi bilik aku ofcoz semua orang baca. (sebelum ni dah ada dah kat dinding, saja je renew yg baru biar semangat sikit) and WHY kene capai semua tu. Bila Nampak REASONS kene capai, baru kita buat sungguh2. Kalau tak, rasa macam takde hala tuju. Betul tak? 


Lepas aku wrote down what I need to do, baru Nampak jelas. And aku tengok banyak je masa masa kosong. And mulalah aku fikir, poyonya lah aku nak celaru bagai. Baru student CFS. Baru supervisor dalam herbalife. Belum GET pon. Poyo. Poyo. Haha.

Seriously tak sesibuk mana pon buat part time herbalife ni but there are many challenges. Tapi challenges ni lah buatkan kita makin strong. Grow as a person. Kalau nak semua senang goyang kaki, baek masuk buaian balek. Pergi university pon tak payah.

antara inspiring person for me. part time herbalife. good in time management.
 amin. 21. student usim syariah law. part time herbalife. last month 5k.

 abg aziz and kak farah. kak farah student master uia. dah 3 tahun lebih dalam herbalife. start income rm1000-2000. last month income 30k.

kak farah ni pernah bagi sharing dia kata, tolak aktivity tak penting mcm lepak lepak, dating sana sini, malam malam tengok movie. itu perkara biasa remaja buat. tapi kita perlu kurangkan.

So, 
TIME MANAGEMENT,
itulah perkara terpenting. And time management sangat berkait rapat dengan attitude.

Buang segala perkara tak penting. Focus what u need to do.

Dalam bberapa hari dah aku practise time management,  jadual and finishkan apa yg aku target untuk setiap hari, Alhamdulillah makin teratur. Mungkin masih ada cacat celanya. Ada terbuang masa sikit sini sana, but at least it is improving and better. Kene istiqomah.

Plan what you need to do. You will see a clear picture to achieve your target.

In order to have good time management, kena ada good attitude. Good attitude bukan satu skills yang boleh dipelajari tapi ia boleh didapati dari pengalaman hidup, dari persekitaran, dari apa yang kita lalui, dari apa yang kita lihat and kita tahu.

Berbalek kpd kata bro firdaus, kene korban tidur.

Itulah challenges aku dari aku sekolah menengah lagi. Aku tak boleh kurang tidur. Kurang sikit, nanti qodo’ nya lebih2. Kakak aku coach aku dalam herbalife kata,

masalah banyak tidur, cepat letih semua sebab banyak sangat lemak dalam badan tu!

 Alhamdulillah aku jumpa herbalife. Aku jenis yang lepas 9pm mesti collapse, bangun tak awal mana pon.. Serious tak boleh stay up malam. But now Alhamdulillah I can. Now 1:24am. still awake sbb dah boleh ada energy untk stay up malam. minum tea mix herbalife ! alhamdulillah semua dr Allah tp kene ikhtiar kan :) tadi dah settle follow up customer kat UIA ni, dah turun 6kg ! pastu dah baca comp quiz esok. So update blog sebab tak ngantok. hehe.
 
ni hero saya setiap hari, abg teamix :) buat panas panas, sedap wo ! tak payah nescafe kopi 3 in 1 bagai yang membahayakan kesihatan tu. alhamdulillah. 
kalau lapar malam malam, ada shake ! shake ni makanan sebenarnya, bukan ubat kurus. low calory high nutrition. my healthy breakfast everyday.
sedap sangattt !




Alhamdulillah sebenarnya kita tak perlukan 26 jam sehari kerana Allah bagi 24 jam equally kat semua orang. Cuma macam mana kita manfaatkan 24jam tu yang berbeza.good or bad things. cuba check balek pengisian masa kita. 



Mari kita lihat...Maksud surah Al-Asr:
1) Demi Masa,
2) Sesungguhnya SEMUA manusia itu di dalam kerugian,
3) KECUALI mereka yang berIMAN, dan beramal soleh
4) Dan berpesan2 pada kebaikan, dan berpesan2 pada kesabaran.


When ALLAH bagi kita satu feeling ‘tak cukup masa’ ‘banyak sangat kerja’ kita seharusnya bersyukur kerana itu nikmat supaya kita tidak berada dalam kerugian. Kerugian kerana masa tidak digunakan sepenuhnya.good things or bad things. check balik bagaimana kita gunakan masa.

exam is just around the corner. pray for me :)


1 comment:

Dura Vanilla said...

hurmm bagus nyer.. aku pun nak start herbalife dalam bulan 6.. tak tahu lah boley jadik mcm ko ke ta.. takot tak kuat..

Wednesday, April 25, 2012

Aku Mahu 26 Jam Sehari.


Lately ni sangat sibuk student CFSIIUM ni. Semua sebab minggu depan dah start final exam and semua assignment and project works, semua nak kumpul minggu ni. Macam takde minggu lain ke nak bagi assignments? *nangis* dahlah nak EOM. (eom adalah end of month utk org herbalife achieve target masing2)

 Time ni la akan terjumpa orang yg tewas dan orang yg menang. Tewas dengan time management sendiri. Aku adalah salah sorang darinya T.T aku rasa macam nak 26 jam sehari. 30 jam pon okay ! aku ingat lagi, time skola menengah, form 1 form 2 dulu aku memang seorang yg kuat study. Orang buang masa lepak2, aku mesti rasa panas je dalam hati sampai terfikir

 “ eh bak sini lah masa masa yang kau buang tu, baek bagi aku. Aku perlukan lebih masa”

Seriousnya aku bab masa niiii hahaha.

Untuk mereka yang hanya penumpukan pada satu aspek iaitu study, mungkin tak terasa tough nya berbanding student yg join society or anything tambahan. Untuk aku and kawan2 yang buat part time herbalife ni turut merasakan kesibukannya yg berganda-ganda. It is a part of social work jugakkan ? tolong orang ramai kat luar sana jadi sihat. Kami hanya posmen. Menyampaikan misi nutrition untuk mereka yang mahu sihat.



Teringat time first time masuk kelas RIM dengan bro firdaus dulu (sekarang dgn ustazah rahimah), bro part time lecturer and full time student dulu. Bila di Tanya macam mana nak manage masa ? 
korbankan waktu tidur.

Madam rahimah (stats) ada kata tentang disiplin: 
Orang yang disiplin adalah orang yang tahu apa yang perlu dibuatnya. Dengan cara, finish what u do. Wake up early in the morning.

Satu lagi yang aku dengar and ayat ni sangat terkesan pada hati adalah : 
Orang yang disiplin adalah orang yang menjaga waktu solatnya. 
Ayat atas ni memang paling terpana and seriously soooo TRUEEE !


Ada satu masa tu (after balek zero to hero, selasa) aku jumpa kak amalina peter untuk talk about projection volume this month for herbalife. Apa goal, what is the next level. Tapi lain pula jadinya. Kak mell kata before nak cakap pasal volume, kene settlekan dalaman dulu. Kak mell Tanya,

“anything u want to settle dalaman?”

aku speechless sebenarnya. Aku takdelah apa2 masalah pon tapi hidup tak selalunya indahkan... Ada time nya aku tewas dengan sikap sendiri. It is the time when aku tewas dengan time management diri sendiri. Aku kata aku nak exam so mcm bercelaru sikit fikiran.  

then focus meeting utk projection volume bertukar kpd macam mana nak belajar dengan baek. Hahaha. Siap sama2 buat jadual belajar lagi aku kat situ. See, even leader dalam herbalife, tp dia ajar cara study yg quality. (study yang tak quality tu study lama, tapi tak focus, main henset, chit chat sana sini, sempat bercinta cintun sekejap) Dia dah pernah berada di tempat aku dulu. Student UIA part time herbalife. She just share apa yang dia buat dulu. Kak mell kata perlu ada stable mentally. Mentally strong. Mendalam maksud dia. So apa yang diperlukan adalah kekuatan. Bukan skill multitasking or what so ever.

Aku ada terbaca ayat yang lebih kurang macam ni:
Dalam melakukan pelbagai perkara, kita tidak perlu menyusunnya untuk jadikan ianya balance tapi kita perlu selesaikan kesemuanya dalam keadaan terbaik.
Then after focus meeting tu, seperti rasa di tusuk pedang, then balek terus buat jadual untuk stdy exam. Time study takde siapa boleh kacau. Time herbalife pulak, buku tolak tepi. Hehe. Terhasillah jadual dalam satu buku besar aku and tertampal lah semula goals aku nak capai 2012 kat dinding bilik aku ni. siapa yang pergi bilik aku ofcoz semua orang baca. (sebelum ni dah ada dah kat dinding, saja je renew yg baru biar semangat sikit) and WHY kene capai semua tu. Bila Nampak REASONS kene capai, baru kita buat sungguh2. Kalau tak, rasa macam takde hala tuju. Betul tak? 


Lepas aku wrote down what I need to do, baru Nampak jelas. And aku tengok banyak je masa masa kosong. And mulalah aku fikir, poyonya lah aku nak celaru bagai. Baru student CFS. Baru supervisor dalam herbalife. Belum GET pon. Poyo. Poyo. Haha.

Seriously tak sesibuk mana pon buat part time herbalife ni but there are many challenges. Tapi challenges ni lah buatkan kita makin strong. Grow as a person. Kalau nak semua senang goyang kaki, baek masuk buaian balek. Pergi university pon tak payah.

antara inspiring person for me. part time herbalife. good in time management.
 amin. 21. student usim syariah law. part time herbalife. last month 5k.

 abg aziz and kak farah. kak farah student master uia. dah 3 tahun lebih dalam herbalife. start income rm1000-2000. last month income 30k.

kak farah ni pernah bagi sharing dia kata, tolak aktivity tak penting mcm lepak lepak, dating sana sini, malam malam tengok movie. itu perkara biasa remaja buat. tapi kita perlu kurangkan.

So, 
TIME MANAGEMENT,
itulah perkara terpenting. And time management sangat berkait rapat dengan attitude.

Buang segala perkara tak penting. Focus what u need to do.

Dalam bberapa hari dah aku practise time management,  jadual and finishkan apa yg aku target untuk setiap hari, Alhamdulillah makin teratur. Mungkin masih ada cacat celanya. Ada terbuang masa sikit sini sana, but at least it is improving and better. Kene istiqomah.

Plan what you need to do. You will see a clear picture to achieve your target.

In order to have good time management, kena ada good attitude. Good attitude bukan satu skills yang boleh dipelajari tapi ia boleh didapati dari pengalaman hidup, dari persekitaran, dari apa yang kita lalui, dari apa yang kita lihat and kita tahu.

Berbalek kpd kata bro firdaus, kene korban tidur.

Itulah challenges aku dari aku sekolah menengah lagi. Aku tak boleh kurang tidur. Kurang sikit, nanti qodo’ nya lebih2. Kakak aku coach aku dalam herbalife kata,

masalah banyak tidur, cepat letih semua sebab banyak sangat lemak dalam badan tu!

 Alhamdulillah aku jumpa herbalife. Aku jenis yang lepas 9pm mesti collapse, bangun tak awal mana pon.. Serious tak boleh stay up malam. But now Alhamdulillah I can. Now 1:24am. still awake sbb dah boleh ada energy untk stay up malam. minum tea mix herbalife ! alhamdulillah semua dr Allah tp kene ikhtiar kan :) tadi dah settle follow up customer kat UIA ni, dah turun 6kg ! pastu dah baca comp quiz esok. So update blog sebab tak ngantok. hehe.
 
ni hero saya setiap hari, abg teamix :) buat panas panas, sedap wo ! tak payah nescafe kopi 3 in 1 bagai yang membahayakan kesihatan tu. alhamdulillah. 
kalau lapar malam malam, ada shake ! shake ni makanan sebenarnya, bukan ubat kurus. low calory high nutrition. my healthy breakfast everyday.
sedap sangattt !




Alhamdulillah sebenarnya kita tak perlukan 26 jam sehari kerana Allah bagi 24 jam equally kat semua orang. Cuma macam mana kita manfaatkan 24jam tu yang berbeza.good or bad things. cuba check balek pengisian masa kita. 



Mari kita lihat...Maksud surah Al-Asr:
1) Demi Masa,
2) Sesungguhnya SEMUA manusia itu di dalam kerugian,
3) KECUALI mereka yang berIMAN, dan beramal soleh
4) Dan berpesan2 pada kebaikan, dan berpesan2 pada kesabaran.


When ALLAH bagi kita satu feeling ‘tak cukup masa’ ‘banyak sangat kerja’ kita seharusnya bersyukur kerana itu nikmat supaya kita tidak berada dalam kerugian. Kerugian kerana masa tidak digunakan sepenuhnya.good things or bad things. check balik bagaimana kita gunakan masa.

exam is just around the corner. pray for me :)


1 comment:

Dura Vanilla said...

hurmm bagus nyer.. aku pun nak start herbalife dalam bulan 6.. tak tahu lah boley jadik mcm ko ke ta.. takot tak kuat..