.

.

How Can I Help You?

Name:
Email Address:
Handphone Number
Where do you live?
Bagaimana saya boleh membantu anda? Turun berat badan
Naik berat badan
Improve Kesihatan
Skin problem
Gain energy
Earn extra income
Pernah daftar sebagai ahli(membership) herbalife?
Info tambahan utk saya bantu.

This online form was provided by Freedback.

Friday, December 30, 2011

Refresh 2011 :D *updated

orang kate tutup buku lame, bukak buku baru
orang kate jangan dikenang kisah silam
orang kate lupakan apa yang dah terjadi

tapi
sekali sekala, perlu di ingat semula, semoga kita dapat muhasabah diri kembali
jom refresh 2011 !
moga kisah aku, dapat jadi iktibar :)

start dari awal tahun, sampai akhir tahun

january until march 2011
aku masuk PLKN !
kat beranang selangor je. dekat jugak ngn rumah, mak salu jugak datang, heheh,
dari PLKN byk bende aku belajar, bergaul dgn org bukan muslim, sebab skola menengah skolah agama, tak pernah bergaul dgn non muslim. dekat PLKN mcm2 ragam org aku tgk, dulu skola biah solehah je, ni kene pandai adept bende yg tak biasa. serious berbeze . aktiviti lasak best, modul, byk ubah sikap jugak, tp kalau dalam diri tu taknak berubah, keluar PLKN pon same nye.
#theworstpart : muka hitam -__-
#thebestpart : ramai kawan baru !

march 2011
RESULT SPM !
teruja nak pergi sekolah amek result sebab dapat jumpe kengkawan
tapi seharian, aku menangis teruk sebab result tak dijangka, lagi low dari trial . takde lah teruk sgt, tapi mcm tak sangka la. boleh bace entry ni 
teringin nak pergi jordan, tapi tros rase takde harapan.
malu kat org, malu kat parent. then aku redha, semuanya ada hikmah
#thebestpart : jumpa kawan2 balek
#theworstpart : result yg tak disangka

april 2011
aku pergi interview diploma DQ . boleh bace entry ni 
boleh percaye tak aku nak masuk DQ ? tolong jgn gelak,
aku teringin nk hafal quran oke . huhu .

 april mei jun 2011
sebok amek lesen . L dah amek b4 PLKN, ni nak sambung P
nak dijadikan cerita, kali ke 3 baru lulus
aku pelek aku gagal sbb takde la aku x pandai bwk or tak berani, tapi nmpk Allah tak izinkan aku lulus . REDHA lagi :) alhamdulillah sekarang pandai bawak manual dr kwn2 lain :p
#theworstpart : kali pertama fail time birthday aku
#thebestpart : skrg pandai bwk manual oke :P

mei 2011
keluar result UPU
sekali lagi aku menangis sebab aku tak dapat tawaran
terkejut sgt sbb kwn2 yg result lagi rendah pon dapat tawaran
bile fikir2 balek, aku tak mohon diploma, semua asasi aku mintak, so persaingan sangat hebat.
nangis dan redha lagi. mohon rayuan
#theworstpart : malu, ramai dah dapat tawaran
#thebestpart : aku tak mohon diploma, aku taknak diploma

mei 2011
lepas kuar result UPU aku pergi cari ketenangan kat bangkok #poyo
kakak aku bawak aku pergi bangkok . ade event herbalife. aku tak taw sgt pasal herbalife, kakak aku bwk just suroh teman sbb mak ayah tak bg akak pergi sorang.
aku pon ikut je . mang nothing pasal herbalife
event die sangat best, aku teruja sgt , bayangkan berpuluh2 ribu orang dari 14 negara asia pasific ! korea jepun semua ade !
tapi still tak faham ape2, balek teruja, tapi dalam otak kosong, tak faham.
#thebestpart : org herbalife semua mesra2 :)
#theworstpart : aku tak faham sgt -__-"


jun2011
kali ni menangis kegembiraan sebab dapat UIA !
second intake pon second intake la
dapat kelas ngn najah pulak tuh
tgk, semua ada hikmah kan ? lambat2 pon dapat jugak UIA
:')
#thebestpart : ayah menangis aku dapat UIA :')
#theworstpart : TAKDE !

jun until september 2011
belajar kat UIA
serious kelas aku best . asyik gelak je hahaha boleh tgk entry ni
next sem terpisah dua, cam sedeh jugak lah.
rindu kat group 932 :)
jamuan akhir, buat kat rumah aku . bermakda gila kot ! BBQ :D
#thebestpart : kenal anda 932 bersama ayahanda :P
#theworstpart : tak ingat !

october november disember 2011
cuti ! aku pulun g event herbalife yang sgt best !
pulun nak jadi supervisor ! oktober pegi zero to hero PD ! serious best gilaaaaa !
tak sabar nak pergi next xero to hero ! event yg sgt bg motivation, :)
sila tak percaye dgn kata2 aku, sbb percaye sendiri, pergi sendiri .

november2011
makan makan hamidiah, kat rumah amie,
serious havoc gile, dah lame tak jumpe korang semua
best sangat !
#thebestpart : gelak gelak manjang
#theworstpart : teng accident


disember2011
aku jadi supervisor
betulah 90days plan, lepas zero to hero baru aku taw cane nak buat herbalife, so aku buat sungguh2 . alhamdulillah dah jd supervisor !
(supervisor position terbaek utk start bsness, so aku baru je start sebenarnye, byk lagi tangga nk kene capai!)
----------------

act separuh tahun 2011 ni banyak menyaksikan kesedihan .
SPM, LESEN, UPU, JORDAN
3 bende utama ketika itu,
that is the hardest part that time
aku rase banyak nye dosa aku, sampai mcm2 aku tak dapat nak achieve
serious 4 bnde di atas buat aku sangat2 down, 
hanya aku dan Allah sahaja tahu keperitan aku ketika tu

tapi...

Aku minta pada ALLAH, setangkai bunga segar
DIA berikan kaktus yang berduri..
Aku minta pula kupu-kupu
DIA berikan ulat..
aku sungguh kecewa dan bersedih..
namun tak lama kemudian...
kaktus itu berbunga indah sekali..
dan ulat itu menjadi kupu-kupu yang sangat cantik.....

kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari,
DIA datangkan hujan petir & kilat...
kita bersedih dan tertanya-tanya,
ke mana menghilangnya matahari..
rupa-rupanya, ALLAH nak hadiahkan kita
pelangi yang sungguh indah.....
begitulah ALLAH mengasihi kita...
kadang-kadang ALLAH tak berikan kepada kita
apa yang kita nak
kerana ada yang lebih baik untuk kita...

and end up, half end oh this year
banyak bande2 manis2
aku dapat jugak masuk UIA, kawan2 UIA best2
aku dapat join herbalife, org2 herbalife sgt positif, journer dalam herbalife sangat best
aku dapat jadi supervisor alhamdulillah, it just a beginning actually !
byk dugaan disebalik kejayaan tuh
kite tak tahu ape Allah nak bagi
mungkin Allah tahan nikmat tu sementara waktu,
sebab Allah nak bg yg lagi baek, 
sebagai hambanya, kita kene usehe kuat

MAHA SUCI ALLAH
byk nikmat Dia bagi
kadang2 kita yg kufuri, kita yg leka dan lupa
dugaan, mematangkan kita
besabarlah atas segalanya
banyak sgt org yang bantu, mak ayah kakak abg redha abg sobirin, kawan kawan maahad, kawan UIA, kawan2 lain, herbalifers :)
sayang anda semua !
*crying*

FINISH STRONG this 2011
START STRONGER 2012 !

semoga Allah berkati :)

Monday, December 26, 2011

Cuti yang Membosankan atau Mematangkan ?

almost 3 bulan aku cuti

mak kate

"eh ape UIA ni, baru satu sem dah cuti 3 bulan"



actually, sebab aku tak kene short sem . thats why aku cuti lame . weee
semua kate untonglaaa cuti 3 bulan
hahaha jangan jeles !

cuti pon dah bakal melabuhkan tirai
9 january ni start class balek kat gombak ! #teruja

back to the topic, cuti kali ni membosankan atau mematangkan ?

dulu, setiap kali tiba cuti akhir tahun, aku mesti tak suka
sebab aku dah boleh bygkan hari hari aku time cuti

bosan
tak tahu nak buat ape
bile bosan, asyik makan
bile makan, naik lemak
bile naik lemak asyik tidor
bile banyak tidor otak lemah
bile lemah rase malas
bile malas semua kerja tak jadi
bosan
carik cerita korea, jepun taiwan bagai
ngadap laptop tgk movie je
buang masa buang masa
bosan
mula carik henset
scroll phonebook
sape lagi aku nak message ni,
mula message bukan bukan
org tu org ini
aku sgt suka besembang, mula merepek tah pape
bosan
carik kawan nak keluar
mid sunway mines jadi sasaran
semua movie pon nak tgk
duit keluar dgn sia sia



serious dari dulu aku tak suka bile cuti
sebab aku taw, nanti aku bosan, mcm mcm bende tak patut aku buat, dah taw, tapi takde solution utk berubah. aku rase semua alami masalah yg same bile kite boring, 
bile dah nak habis cuti,
baru semua nak start insaf, eh ape la yg aku buat cuti ni kannn
and dah insaf, tp bile start cuti ulang bende yg same
kan kan ? pernah rase tak ?
manusia manusia
aku pon selalu rasakannya

tapi alhamdulillah, cuti kali ni sangat2 terisi dgn perkara berfaedah
rase mcm taknak masuk belajar balek . hahaha bolehtakkkk

cuti kali ni, rase sekejap je, serious tak bosan !
ape yg aku buat ? kerja ?
aku tak rase macam kerja sgt pon, serious.
ape aku buat ?

aku attend banyak event herbalife .
suka pergi event herbalife, sebab mcm pergi dgr tazkirah
tak kesah la event kecik ke besar
we dont talk about money only, but about motivation. to be a better person, to change our life in all aspects.

aku buat herbalife bukan sbb nak simpan duit banyak2 kepuk2 . tapi nak better life.
korang pernah tak rase susah bile takde wang ? semua nak kene jimat . memang la bagos tak membazir, tapi kite ade hak utk berubah ke arah lebih baek, kenapa asyik berada di tapuk lama ?

kalau pergi event, org yg down pon boleh recharge balek
semangat balek event

kau tak bosan ke pergi dgr ceramah tuh ?

Oh My Allah, serious enjoyable gile pergi event die. tak ngantok langung !
bukan ceramah oke  :D
selagi tak pergi, anda takan tahu,
sila jgn percaya ape yg aku cakap, nk percaya, kene pergi sendiri,
nilai sendiri :)

jom la ikut aku pergi customer day herbalife lagi
best ! huuuuuu

ok mood serious balek, bile pergi event2, dgr sharing org lain, rase hidup ni banyak di sia siakan
banyak buang masa,
banyak sgt comfort zone yg memakan diri
huu insaf2 ~
and banyak sangat learn perkara perkara baru tentang kesihatan, tentang kehidupan :')

ok ape lagi selain event ?
disebabkan aku suka jejalan, so herbalife ni best, 
banyak jalan2 jumpa customer, teruskan misi nutrition ni
spread what we know about health
kami bukan juru jual, tapi sharing ape yg kita tahu pasal kesihatan
helping people :D aku kan personal wellness coach :) 
tp kami bukan kaunter pertanyaan harap maklum !
jumpa ramai orang, kenal ramai orang, kenal macam macam ragam manusia
tahu macam macam penyakit manusia
bergaul bukan hanya dgn rakan sebaya
tapi tetap terbatas, tapi bukan dalam keadaan narrow minded, semua org tak baek kite tak boleh kawan . ape lah pmikiran mcm tuh kan ?
tapi org herbalife semua insyaAllah baek2, sbb semua ada positive attitude nk change their life.
haa tu best bergaul dgn mereka ,

actually, ini memanglah kerja.
tp bile kite enjoy buat kerja and sgt love our work,
die dah jadi sebahagian dari kehidupan
sangat best !

grow as a person
grow as a leader
grow with teamwork
grow for our dream
grow as a caliph too

but enjoy2 pon, we are serious to achieve what we want to achieve, thats why herbalife for serious people only , serious to change our life. serious to find something extraordinary. serious to earn extra income for better life insyaAllah

money is not everything but everything need money

and i'am serious doing this. and dont wanna quit even dah masuk belajar insyaAllah moga Allah permudahkan
lead by example
ramai student yg buat herbalife ni tanpa ganggu study.
if they can do it, why not me, and why not u ?

but 
for things to change u need to change
if u didnt make any step in your life, jangan harap a better life nak singgah dalam hidup anda

bayangkan
ada 100000 anak tangga
kita dah nmpak dah kejayaan kat puncak tu,
it is achievable
tapi nak langkah anak tangga pertama pon taknak,
too many pikir pikir , sampai u make a U turn without trying it with full of heart

eh topic aku dah lari ke ?

nope, kesimpulannya, cuti kali ni, cuti yg sangat memantangkan aku
aku tak cakap aku dah matang,
tapi semakin matang
sangat banyak bende aku learn . and i will not stop learning and attend all event !
kalau korang jumpa aku, aku still mcm dulu suka gelak gelak hu ha hu ha . hee
tapi pemikiran tuh semakin berfikir jauh
trying to improve my self, my life, my family.
alhamdulillah, thank u Allah , thank u herbalife ! :)

Friday, December 23, 2011

Dilema lepasan PMR +,+


PMR2008
result aku 9A !
yeay alhamdulillah :)
nak bangga satu dunia boleh ?
hahahaha

tahniah adik2 junior yg cemerlang PMR :)
jangan lupa sujud syukur and thanx to all cikgu2 ok !

act, PMR is nothing kecuali kalau nak tukar sekolah.
jangan sedih sgt kalau tak dapat stret
tp jadikan kesedihan tu utk bangkit dari kejayaan 
ade je org yg tak stret PMR, SPM die stret
akak ni PMR stret, SPM down !

so PMR tuh takde pape sgt pon . serious akak ckp.
tapi kalau ade budak2 yg belum PMR bace ni, jgn la tak belaja pulak =,="
kene jugak dapat best result, utk banggakan parent kite kan
tp pngalaman sendiri la jugak, belaja hanya utk exam, pastu lupa . tak patot tak patot.

lepas ni sure dilema nak tukar skolah ke tak kan ?

hmm act kat mane2 kite belajar, same je kalau kite still tak change our attitude
the most important thing is attitude
skola hebat cane pon tp kite still perangai yg tak bagos, so same je jadinya.

tp bdasarkan apa yg akak tgk, mostly kawan2 yg pindah ramai dpt stret A SPM,
bkn nak mksdkan kan bile pindah boleh dpt stret, tp bile berhijrah, automaticly perangai kite pon berhijrah
tp ade hijrah 2 bentuk, jadi lagi bgos atau lagi teruk
ade risiko di situ
org yg stay kat maahad pon tak kurang hebatnya, ramai je cemerlang !

so it is not all about
paling important attitude 
ingat , ATTITUDE and CHANGE

akhlak adalah asas pembinaan diri yang akan menentukan jatuh bangunnya agama dan tamadun
 penting kan akhlak tu ?

sekarang maahad pon dah cluster kan
hebat ape tuh !
takyah la pindah, teruskan harumkan nama sekolah :)

next, dilema nak amek aliran ape

nmpak remeh
dan org blumba nak amek sc stream
nampak gah
gah gah pon kalau takleh bawak buat ape ?

pngalaman akak,
akak takde la minat sc sgt, tp sebab f4 dpt kelas ibnu sina kelas first, and takde org pon dalam kelas tuh g tukar aliran so takde rase nk tukar aliran langsung la time tuh
rase boleh bawak, nak tukar kelas pon cam malu. dah selese kat kelas tu
padahal time tu mak akak dah suroh fikir betul2 dah kalau taknak amek sc ok je .
then bile f5 , makin lame rase makin susah, bile fikir balek,
asal la aku tak amek account dulu
tp dah decide, akk usehe jelah belajar rajen2
result SPM tak bagos mane, tp not bad lah
and masuk U, akak sesat amek kos economy yg bakal belajar account segala bagai
sbb rase tak boleh nk carry sc subjects .

ape yg akak nak adik2 fikir skrg ni,
pilih la betul2, tp mang sblm belajar, mang tak tahu pelajaran tuh mcm mane
act sc stream takde la susah sgt . depend kat org gk la . kebolehan berbeze beze
ade satu je care nak solve kan ke dua dua cara di atas,
ISTIHARAKH
even nk pilih aliran tuh mcm bende remeh je
tapi, serious istiharakh penting :)
yg nk pindah tuh pon istiharakh la k
dari sekarang dah start istiharakh
so nanti dah start sekolah insyaAllah Allah permudahkan

satu lagi,
zaman f4 f5 dah lain dik
tak senang mcm PMR
zaman F4 ni salunye ramai mula buat hal
tapi jangan jadikan budaya maahad
insyaALLAH boleh
so u need to change for things to change !

it just a beginning
all the best !
akak sayang maahad,so jage maahad leklok :)
bukan akademic je, tapi sahsiah jugak.

p/s : aku ni takde la bgs sgt nk nasihatkan org, tp ckp ikut pngalaman :)

Wednesday, December 21, 2011

Kaki bodek !

di rumah . kawan mak seorang lecturer yg bergelar prof datang

mak : haa kau bg nasihat sikit kat sakinah ni nak sambung stduy balek

rumusan kpd nasihat aunty tentang kehidupan study di university :

-kalau dulu zaman skolah, kertas bukan cikgu yg buat soklan (exam besar)
-kat U ni lecturer yg tanda . so kene salu jumpe lacturer, even die takan bg soklan bocor, tp kadang2 secare tak lgsung, die akan igtkn kite topic2 yg penting
-kadang2 kalau salu jumpe lacturer ni, die akan lagi igt kamu . kalau tibe2 markah border line je, die akn igt effort kamu salu dtg jumpe die, n akan luluskan rayuan kalau ade rayu pape kalau tak pass for example la kan
-pastu kene byk lg cari maklumat jgn tumpu kat ape kite belajar je sbb lecturer akn tgk effort kite carik jawapan yg lebih lagi 
-kene ade study group . baru senang igt and mingle around with other people not only with malay

bile ingat balek kate2 aunty ,
dah mcm nk kene jd kaki bodek kan ?
rapat2 ngn lecturer .
wuuu takde bakat ah . and tak suke . taknak buat boleh ? =,="
aku pon baru foundation, takde nmpk pon ciri2 yg aunty cerita . mungkin degree nanti or mungkin certain2 U sahaje . dont know .

tp dalam islam pon ajar jugak kene rapat dgn murabbi , pendidik .
sbb kite akn learn dari mereka
keberkatan Allah salurkan melalui mereka

tapi
Allah takan beri kalau org tuh tak ikhlas kan ?
nak rapat ngn pendidik pon, mestilah kene ikhlas. bukan tujuan bodek
Allah knows ape dalam hati manusia :')

ingat tak zaman sekolah dulu
orang2 yang rapat dgn cikgu, senang jadi ketua.
sebab ape ? sebab dikenali .
eh eh kalau ade la, haha . em tp byk skola dah wat style pilihan raya
#tak cakap mane2 skola . bukan jugak skolah aku =;="

kat tempat kerja
baru dgr seorang hamba Allah ni cerita
yg kaki bodek boss semua senang je dapat naik pangkat, dapat bonus
so dimanakah kelulusan yg kita capai kalau hidup bergantung kpd pencapaian memenangi hati manusia ?
sanggup jatuhkan org lain, sbb nak rapat ngn boss
ade kepentingan sendiri
inilah akibat je kalau bertuhankan manusia
semua buat kerana manusia
tak fikir kenapa kita hidup kat dunia hanya utk DIA
tapi sebagai boss, boss jugak manusia, tak dapat nk nilai die ni kaki ampu bodek ke or mang ikhlas org yg baek. dah org tuh byk tolong boss, takan la boss taknak bg lebih ?

ni namenye politik tempat kerja, politik sekolah dan politik universiti . ade jugak ke ? hahah


tp tak syok kan hidup ceni ? ade org penat2 hardwork, tapi tak dapat apa2
tapi tu senanye duniawi semata, kalau kita ikhlas, Allah akan tolong kita . betul tak ? :)

tapikan, ape aku rase dalam herbalife, different . seriously
kau bodek lah upline kau cane pon
kau nak bodek CEO ke,
upline kau tuh kakak kau sendiri ke,
tak dapat jugak qualify supervisor last month kalau tak cukup usaha
*dush! kene batang hidung sendiri #eh aku tak bodek eh, cume tak cukup usaha je

dalam herbalife takde politik tempat kerja insyaAllah, tak suke upline ? boleh blajar dari leader yg lain
all what we need are BELIEVE to ur DREAM and HARDWORK
tak payah nk bodek2, kau qualify je, herbalife bg.
continue this mission changing people's life in term of health wealth and time,dgn ikhlas, insyaAllah Allah tolong.

happynye alhamdulillah bile kerja dgn herbalife ni, byk gila motivation aku dpt.
jumpe success people from all over the world
bukan motivation nk success dalam herbalife je, tapi dalam hidup .
sampai aku boleh buat quotes sendiri *oke yg ni poyo je hahahah
em cuba la kan, kau inspired dgn someone ni, tibe2 die bg kau semangat . pehh mcm btambah2 semangat . rase best gile tak tipu !

tapi...

bile tadi dgn ape aunty cakap, tibe2 jadi stress sekejap and jadikan aku byk fikir muke dah bkerut kerut dah ape naseb aku kat university nanti ? wuuuu
all i can do is belajar sungguh2 je
dari dulu lagi tak reti nk rapat dgn cikgu
takan nak hipokrit kot tibe2 je rapat
maybe i should learn too because rapat dgn murabbi dituntut dalam islam kan
rapat ngn mereka sbb nk ilmu
niat tuh penting :)
i hope it will be ikhlas from bottom of my heart

act tak perlu nak stress pon, u can do it lah
asalkan jgn putus asa
rezeki Allah dari mana2 arah boleh dtg
insyaAllah Allah tolong :)

alhamdulillah aku jumpa herbalife
sangat2 best dalam herbalife tak tahu nak kate cane, i enjoyed my work eventhough there are so many rejections out there, never mind. no problem !

tapi aku takan tinggal priority aku yg utama jugak untuk belajar
itu pon harapan parents aku jugak.
nak pointer tinggi
nak tuntut ilmu dgn ikhlas insyaAllah
nak banggakan mak ayah, anak die boleh mutitasking . huhhh . bukan senang taw !

ok all the best guys .
semua orang ada jalan masing2 
moga Allah pelihara :)



Thursday, December 15, 2011

adik adik lepasan SPM ku :)

dapat tahu adik2 ku yg SPM dah cuti !

ok jom tgk aku maen tweet2 hahah



nak tekankan tweet yg tuh 

untonglahh dah abes SPM kan
rase terlepas bebanan tak ?

tahniah dah MERDEKA !
:)

nak tekan kan pulak ayat seterusnya

tapi kalau tak guna masa sebaiknya, paling rugilah anda semua 

setuju ke setuju ?

ape planning bile dah cuti ni ?
ce cite sikit kat akak 
*post ni betukar kata ganti kpd akak ok . heheh

  • jadi bibik kat umah
  • tgk wayang
  • jalan jalan
  • lepak lepak
  • carik kerja
  • belaja kete
  • pegi join program program kat luar
  • tido je lahh
  • tgk movie
  • masuk DQ
  • pegi belaja kelas english
  • PLKN ! *hahaha nak gelak lebih

planning cuti korang wisely

yg masok PLKN mang tahniah akak ucapkan, takde la bazir sgt waktu tu.
tapi buat perangai leklok kat sane yep

yang dapt DQ mang lah paling terbaek . tahniah :)

ok yg tak tahu nak buat ape tuh yg nak tekan tekan kat sini
awk kene tahu, bile kite byk ruang ruang masa kosong, syaitan lagi senang cucuk kite buat bende bende tak elok . serious akak ckp .

cuba bayangkan situasi ni

banyak masa kosong . dok umah . tak tahu nak buat ape

-mula gatal tangan carik henset msg2 org itu dan ini sebab bosan
kawan kawan je cm boleh tahan lg la tp membawa kpd hubungan terlarang tuh tidak boleh
ni sgt sinonim dgn remaja 
*aku ckp bdasarkan pengalaman yg hampir ke ctu . huhh nauzubillah !

tapi mmg major kes social or any masalah pape anak anak remaja ni puncanya adalah perkataan ini :
BORING !
so jangan jadikan hari korang boring bosan and mula cari bende tak patot !
huhhh banyak bende boleh buat ok :)

taknak bebel panjang walaupun dah agak panjang

tapi manfaatkan waktu korang betul betul
nak rileks no problem
tp sedarlah masa Allah bagi adil 24 jam, kite je nak arrange mcm mane mase kite tu

better buat aktivity yg bermanfaat
carik keje pon sgt2 lah bagos
jom kerja ngn akak ! haha :)

tapi kalau taknak kerja pon, buat la aktivity yg bermanfaat ok ?
*bape kali dah aku ulang bermanfaat tuh 
so sgt tekankan penggunaan masa
nanti cuti dah nak abes, baru korang sedar
huhhh bazirnye waktu aku
huhhh nyesal nye tak buat itu ini time cuti tuh

think about it !
kutip ilmu banyak banyak
jadi matang sikit . heheh

disebabkan batch spm2011 nih adik2 mentor ku yg aku kene jage dulu, tuh yg mcm concern lebih tuh cewahhh ;)

ok selamat bercuti
rindu kat korang :D

Thursday, December 8, 2011

Akibat cermin pandang belakang dijadikan cermin muka 0_o"

tadi pergi UIA nilai jumpa customer bagi products
seorang diri
hujannnnnn !

dipendekkan cerita,
lepas tu nak gerak ke USIM pulak

masuk kerete tudung kene hujan jadi lembik
then cermin pandang belakang tuh aku ubah utk tgk tudung aku 
betul betulkan tudung tapi tak betulkan balek cermin pandang belakang tuh.

reverse kereta dgn confident

DOOMMMM !

erghhhh ! ade kete ke kat belakang nih ?!

mood : cuak gilaaa
aku terlanggar kete honda kot warna putih
ade 3 laki sorang pompuan . semua dak2 muda.

keluar kete je

aku : alamak sorry maaf, er  er saya tak perasan langsung, ala cane nihhh , mintak maaf

lelaki itu (smbil tgk kerete die) : eh takpe2 sikit je nihhh .

*sikit ke ? bbekas lah jugak kete die !
kete aku ok je .

aku : alaa cane ni ? nak kene bayar ke ?

lelaki itu : eh tak payah la . ok je ni 
(muka die cool gile tak marah)
(muka aku cuak gile cam nk nangis) hahaha !

aku reverse balek kete, tros tinggal kan tmpt tuh, muke dorang cool je. aku dalam kete dah istighfar banyak2 .
mang la sikit je . tp first time . cuak seh .

aku cam pelek asal laki tuh tak marah langsung . muka senyum je *bukan senyuman mengorat, itu pasti .
kebetulan time tuh baru dapat customer order one month punye produk, so duet tgah ade, mang berani la offer nak bayar ke tak . haha . kalau tak aku pon takot nak offer heheh
tp ALHAMDULILLAH Allah mudahkan,
Allah nak bagi pengajaran jgn cuai sgt, tp dalam keadaan org yg aku langgar tu org yg positif

ade sorang akak ni herbalife ni, ckp kat aku time jage booth, akak salu doa pagi2 sblm nk jumpe customer ke ape,

" ya Allah temukanlah aku dgn orang2 positif  "

aku pon try praktikkan even tak consitent lagi laa kann

pape pon
alhamdulillah Allah mudahkan :)

jom doa hari2 semoga Allah sentiasa temukan kita dgn orang2 yg positif , ameen :)

cume satu je aku lupe. nak bagi flyers kat org tu . haha !

papepon thanx laki bertiga itu .. heheh

Monday, December 5, 2011

Mahallah Maryam :)

2 hari lepas tido UIA gombak lagi
ade customer day herbalife kat melawati
so malam tuh aku tido gombak
tapi again aku lupe nak amek gambar bilek kat UIA tuh
hailaaa

tapi aku sempat amek gambar kat mahallah maryam . mahallah yg dah dikosongkan tuh utk student econs CFS IIUM

gambar2 dibawah semua aku amek while driving, and nak cpat . tak turun kerete pon . so cm senget2 sikit . 

ni pintu masuk . mahallah maryam mang end of the world !
gambar2 bawah ni kat luar mahallah
tp still tak dpat bygkan cane laki and perempuan dok same2 kat sini. sbb aku tak nmpk ape2 pagar or divider between any blokcs .
=_="









again this map 
ok zoom lagi



pasal bilik,
act tak taw bilik mahallah maryam mcm mane
tp yg aku tido tuh kat mahallah asma,
kalau mahallah asma :
masuk bilik/rumah je jumpe satu ruangan kecil, ruangan tuh ade rak kasut ngn iron board je. and ade 4 pintu utk ke bilik masing2 . pintu yg takde pintu, ade langsir je . 
paham ke ? tak reti nak explain . haha .
pastu msk pintu berlangsir tuh, tulah bilik kite . ade katil, rak buku, almari, and etc . kecik je tp agak privacy laa .
tandas takde dalm bilik harap maklum . kongsi dgn  6 rumah lain
dalam bilik air tuh ade 6 tandas and 6 shower and 6 sinki kot

ok saje nak cerite,
kalau tak faham, takyah faham, tunggu je nanti .

see u on 9 january !
insyaAllah
:)

Driving Car pada Usia Muda

semalam first time bawak kerete MANUAL mak aku tu pegi KL.
ade customer day herbalife kat time square.
*best gile kot. first time jumpe paling ramai bdk 18 tahun buat herbalife part time income more than rm1000 ! semua nye baru sgt2 buat herbalife :)

ok
semuanya gara2 dah lmbat pg tuh, terpakse jugak drive.

act, dah biasa dah driving ke sane ke sini. 
tapi kalau kerete mak yg MANUAL tu paling sesak aku pna pegi adalah bandar kajang time pegi makan makan gathering hamidianz .
KL, shah alam, gombak, pon dah salu dah drive ke sane . cume gune kete AUTO nana kwn herbalife aku .

aku bwk 2 lagi passenger.
time pergi mmg smooth gile aku bawak. sampai parking kat basement . sume lancar alhamdulillah.

nak balik tuh,
nak keluar basement tu paling mncabar . sbb jam kete bderet2 kuar basement, 
and paling aku takot dgn manual ni,
BUKIT !
ok jalan nak kuar dari basement tu bukit amat tinggi jam pulak kat ctu.
passenger semua cuak sbb takot aku mngundur langgar kete balakang.
and stiap kali stop, the hardest part is when nak gerak kedepan, 
mesti TERUNDUR SIKIT !
hahaha aku mencuak kan pnumpang aku.
tapi alhamdulillah everything is fine.

selagi aku tak cube bawak kete manual tu kat tmpt2 mencabar, selagi tu aku takan pandai .
so in everything we do, it is better we try, than kite just tinggal kan bende tu, sampai bile kite nak tahu and nak pandai kalau tak CUBA dgn sungguh2.
alhamdulillah aku pon tak sangka i can make it. eventhough ade mati enjin kat bukit tuh . hahah .
sorry my passengers :)

sepanjang kawan2 aku sume dapat lesen, mcm2 excident aku dgr .

yg paling first sekali aku dgr 

akmal juhanudin (hamidianz)
yg ni paling dasyat


perghh sampai terbalik kerete
dilanggar van
alhamdulillah semua selamat

pastu

asyraf rusli (hamdianz)
tergores kerete
sikit je ponnn .

tengku amirah (hamidianz)
motor langgar kat simpang
kemek sisi kerete.
semua selamat alhamdulillah

najah hakimah (hamidianz)
side mirror pecah
alhamdillah selamat jugak

dollah mun'im (hamidianz)
tercium bontot lori
alhamdulillah selamat jugak

farah aimi (hamidianz)
langgar divider
aku ade dalam kerete
terkopak sikit depan
alhamdulillah selamat semua

zaidan zakaria (kwn skola rendah)
excident tak taw cane
tp alhamdulillah selamat

adam roslan (UIA)
taw excident dr blog die.
bawak motor rase nye
alhamdulillah selamat

act banyak je lagi. tapi tak ingat

semua di atas bdk umur 18 tahun
golongan   

alhamdulillah aku tak mengalami pape excident
mungkin sbb aku amek lesen 3 kali baru lulus. so berpengalaman lebih :P haha kesian kan aku .
cuma buatkan kerete mak aku rosak
keluar malam pegi small customer day herbalife kat bangi,
dari pukul 7mlm samapi 11 malam, aku tak tutup lampu !
mmg tak boleh start kerete la kannn.
battery kerete kong
hailaaa
alhamdulillah ade dayah teman aku time tuh
and ade orang2 herbalife yg positif tolong aku :)


biasalahh orang setahun jagung ni, dari kejadian2 nih boleh jadikan pengajaran
malang tidak berbau.
same2lah berhati2 di jalan raya !
doa naek kenderaan jgn lupe
tawakal kat ALLAH
and jgn lupe tutup lampu kerete ! haha

semoga Allah lindingi kita semua .
amin :)

Wednesday, November 23, 2011

tacing seketika :( oh ujian ~

Pagi tadi bukak blog, tengok2 post baru dari orang2 yang aku follow.
memang rutin harian dah ni nih . bukak FB, bukak blog .

pagi tadi bace blog kawan baekku humaira mahpa yg dah lame tak update tu . :p
ok bace punya baca.... *korang pon pegi la bace dulu. nanti tak paham aku cite
eh asal mata aku begenang ?
how dare u mai wat aku nangis2 pagi2 nih ?! wuwuw
act, post tuh takde la sedih sgt, tapi mungkin aku yang rapat dengan die dapat merasai .
kalau tgk post tuh ade satu ayat die

"semua yang kau nak kau dah dapat..."

ok macam terase, aku lah yang kate kat die macam tuh .
kan mai ? ke orang lain ? haha
aku rase aku lah cakap kat die macam tuh
terase taw i :p

sebab ape aku kate camtuh kat die, sebab aku tgk bestnye hidup die. time lepas SPM aku ckp cam tuh kat die . die PANDAI, family die cam HARMONI dgn adik beradik yang ramai dan pandai pandai dengan ABANG yg DQ. 

sebenarnye, bile aku cakap macam tuh, aku tersedar, 
akulah MANUSIA yang paling tak besyukur kan ?
astaghfirullah
tuh dululah dulu !

act bukan tak bersyukur, tapi macam kagum tgk die nih
aku bersyukur dengan ape yang aku ade ALHAMDULILLAH :)

tapi dalam diam, sebenarnya die pernah hadapi kekecewaan, aku taw. nampaklah macam mane die bangkit semula utk SPM tu . cume die sangat COOL dalam kebangkitan die . die tak tunjuk pon die FRUST menonggeng ke, nak BANGKIT semula ke, semua die tak tunjuk even aku nih salu bkepit dengan die . nampak die sentiasa BAHAGIA je .
tapi dalam pada tu dia hadapi macam2 ujian yang aku sendiri tak sedar. ;(
be strong mai ! ;')

hmm ok cakap pasal UJIAN

UJIAN LUMRAHNYA DUNIA
jangan putus asa, mungkin itu RAHMAT dariNYA .

setiap orang hadapi UJIAN .
kecil or besar ujian, sedar atau tak sedar.
semua orang ade rase susahnya hidup,
tapi sedar tak ade rahmat disebaliknya ?
ok nak hidup senang sentiasa ?
kau tidor je lahhh . tak payah bangun2 . tapi bangun nanti rase pening2 dah lame tak celikkan mate, rase susah jugak kat situ kan ?

semua orang nak rase kesenangan
tapi kesenangan tak akan kite kecapi selagi kita tak berusaha kuat 

yang penting,
jangan jangan berputus asa !
tak kesah la dalam ape sekali pon, dalam pelajaran, dalam mencari rezeki, dalam bersukan, dalam mahukan sesuatu, semua yang kita nak, 
there's NO TURNING BACK once u dah DECIDE. !

  • KENAPA AKU DIUJI??
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." - Surah Al-Ankabut ayat 2-3

  • KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN??
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." - Surah Al-Baqarah ayat 216

segalanya dah terjawab dalam quran,
ISLAM dah ajar dah cane nak hadapi ujian,

mcm mane?
terjun banggunan ? bunuh diri ? give up ?
TIDAK !

kalau ade satu kesilapan yang kite buat, jangan lupekan terus. selak2 sikit buku lame tuh, 
ambil PENGAJARAN. 
tapi jangan sampai buat anda DOWN,
terus pandang kehadapan semula,
berUSAHAlah
jangan sentiasa di tapuk lama .

ALLAH menguji kerana sayangkan hambaNya :)

rase cam gempak tak ayat tuh?
bukan senang nak jadi orang kuat mentally ni.
kuat fizikal lagi senang . 
jadi sihat, gune HERBALIFE, amek F3 protein, gain muscle, pastu work out sikit, dah ade 6 ketul kat depan tuh :p INSYAALLAH . senangkan ?
macam abang ni :
tapi kuat dalaman ?
JIWA kene KUAT
MENTAL kene KUAT
once bile dah terkene UJIAN, hanya dengan menjadi KUAT lah jalannya,
bile dapat harunginya, 
andalah orang TERKUAT ! insyaAllah ~

paling best, bile hadapi ujian nih bagi aku lah kan,
dapat NANGIS !
nangis tu satu nikmat. lepaskan semuanya, bile stop je nangis, macam rase dah jadi orang lain, rase lebih tabah . itu bagi akulahh .
tapi jangan CENGGENG sgt pulak. tuh aku bg penampor je . :p
tp jangan nangis2, tapi lepas tuh, takde effort langsung yg anda buat.
fikirkan !

wallahu'alam ~

P/S : banyak pasal bende2 ni, aku belajar dari ISLAM agama kita sendiri, dari HERBALIFE, dan kawan2 . alhamdulillah :')

Saturday, November 19, 2011

fenomena mukabuku

 sorry aku bukan nak cakap pasal muka buku najwa latiff. harap maklum..
"ayah pelek la ustaz2 yang ade facebook ni. ayah tak minat facebook facebook ni. kat dalam tu ade macam2 yang tak baek. tak bukak dan carik pon boleh jumpe bende tak baek. pelek la rasenye ustaz ustaz kalau ade facebook ni"
- ayah

dalam kepala otak aku ketika itu....
"alahh dorang gune utk medan dakwah la. mane ade bende2 tak senonoh kalau kite tak bukak.. ok ayah takde facebook mungkin ayah tak paham.."

time tuh memang tidak mensetujui statement ayah. tapi dalam hati je lahh.
ni ayat 2 minggu lalu..
tapi memang pon ramai je ustaz2 ade facebook and sampaikan tazkirah kan ?
dari pada tak terase nak bace tentang2 agama, tapi lalu kat wall je tengok2 ade orang share and terbace. sekali gus dakwah berjalan kat situ . kan kan ?

tapi satu dua hari yang lalu
tibe scroll scroll ke bawah.
astaghfirullah, macam2 gambar pelek ade.
gambar perempuan ber***** laaa
terkejut sangat . memang tanpa diclick and di cari pon boleh nampak jelass
terus teringat kate2 ayah.. betol la ape ayah kate kannn .

memang ade pro and cons tentang facebook ni.
kalau kite guna untuk baek, baek lah jadi nya, kalau tak baek, baek lah jadinya

kalau aku sendiri ape yang aku suke tentang facebook :

1. boleh keep in touch dengan kawan, lagi2 kawan yang dah jarang jumpa or dah lama tak jumpa
2. kadang2 malas bace paper, tapi kalau kat fb , scroll scroll je jumpa artikel best or orang share isu semasa .
3. senang nak share pasal herbalife :) memudahkan misi kesihatan kami and senang nak tahu ape2 yang leaders update.
4. antara bende dalam fb yg paling aku suka adalah GROUP. especially group bacth aku. even tak nampak sangat aku join comment, tapi kat situ bile aku bace2, rase rindu. pastu bile bace2 tazkirah yang kawan sendiri sampaikan, rase lebih terkesan . bace gelagat korang macam lawak. haha
pastu group 932 uia. yang nih best sebab macam lawak2 laah. pastu banyak membantu dalam pape urusan esp tentang UIA tak lupe gak group econs :)
5. jalan jalan kat wall je jumpe tazkirah. jumpe ayat2 kata pujangga best. yang kadang2 tertusuk dihati, memberi semangat dan inspirasi. yeah !

ape yang tak suka

1. gambar merepek yang mula berleluasa
2. tengok perempuan letak gambar itik mcm nih..
besar kan mata, amek gamba sendiri sorang2 pastu muncungkan mulut . ye saya tahu anda lawa . tapi... haishh
(close up muka sahaja tanpa ade keperluan tak kesa la muncung ke kepit ke ape. heh =='  nak tunjuk testimoni before after jerawat ke takpelah jugak.huhu ) .
bukan nak kutuk tapi tak suka. full stop
*btw dulu ade gak suke amek gamba sendiri pastu letak kat myspace ke fb bagai lahhh . tapi dah insap . haha . mcm huduh and malu pulak bile pikir balek :p
ade certain orang perempuan memang tak letak gambar sendiri langsung . tabik springg lah ! aku tak macam tuh lagi lahh. tak alim sangat. aku sedar lah diri ini. wuwuw ~
3. orang dok luah perasaan marah marah kat FB. nak mecarut pon agak2 lah wehhh . ade masalah ngan awek ke balak ke settle kat message cukop. *takde pengalaman sebenarnya.
4. share something yang tak tahu kesahihannya. kalau bab2 agama tu lagi bahaya lah kan. tapi ade satu share aku bace tentang perut buncit . ade kate laki perot buncit tuh sihat ? hm nanti aku buat post lain pasal perut buncit tuh .* btw, tak marah pon kat orang share tu taw ! hehe saje je nak bgtaw ni... sory tak bermaksud ..

ok hari tuh dengar perkongsian dari rudi samjis herbalife

die kate die gune fb utk tujuan penting sahaje. 1.herbalife, 2.keep in touch ngan kawan
die kate camni
"ade kat facebook pegi share bende2 tak sepatutnya, kate kat fb OMG org tuh hensem lah org ni hensem lah, share video lagu yg tak dtgkan manfaat lah... manfaat lah facebook tuh sebaek nye.."
wahh betol ape yang dia kata. tak payah nak bazir waktu lame2 kat facebook. patotlah income baru 24 tahun dah 36k sebulan . income melebihi usia . wowww !

sekarang kecoh pasal gambar trutama wanita yang di edit menjadi tidak senunuh !
haih takde keje betol lah orang tuh
semoga Allah melindungi kita dari kejahatan orang2 seperti itu. semoga Allah bg hidayah utk mereka ke jalan yang benar. amin

ok facebook memang satu fenomena 1 2 tahun ni
mak aku umur 51tahun pon jenis gile FB jugak. keep in touch dgn kawan2 sekolah mak dulu. nanti tue2 pon aku centu kot ;)
sebab tu najwa latiff buat lagu pasal facebook. cube sape2 buat lagu pasal tumblr ke twitter pulak . haha * eh ok, aku tercakap pasal najwa latiff jugak.

hari tuh bace blog kwn sekolah dalam post yg ini . die kate nape ade orang tuh nak unfriend kawan yang tak baek atau sedang terhanyut sikit ? sbb mane taw kadang2 kite update status ilmiah, kwn tuh terbace and terkesan ke. betul ape kate bal kan .
memang2 hidayah tuh milik Allah tapi kite tak taw die datang macam mane .

ok so conclusionnya, same2 lah kite gune utk perkara berfaedah. 
kadang2 aku pon buat pelek2 gak kat fb tuh kan,haha
lets share something yg mendatangkan manfaat, berilmiah
tak semestinya nak bagi tazkirah agama je,
something yg buat org tambah pengetahuan, boleh buat org tersenyum pon ok :)
jangan percaye sangat ngn gambar ngeri kat FB tuh. kadang2 super impose semata. tapi kalau gambar testimoni herbalife takde superimpose eh. kalau tak percaye, dtg customer day kami, jumpa org2 tuh sendiri.


mungkin orang akan kate

" ahhh ! sukati aku laa nak gune utk ape pon. fb aku, bukan fb kau. heh ! "

ok terpulang lah. buatlah yg terbaek utk diri anda okay ?

wallahu'alam

Friday, November 18, 2011

sem seterusnya =_+"

CFS IIUM SEM 3

haa aku tak kene sem 2 aka short sem ;)
so terus ke SEM 3 january nanti


sem lepas aku tak belajar core subject langsung.
even kos econs, aku tak belajar pon accounts maths bagai.
so next sem mesti lagi mencabar !
next sem kat GOMBAK !
kos aku je taw kat gombak . tp still foundation lagi . degree lagi setahun insyaAllah
dah makin jauh dari rumah . sem lepas macam biskut je kejap2 balek rumah hilang dari dorm. hahaha . next sem kat gombak kalau naek tren je amek mase hampir 2 jam bangi gombak. naek kerete kalau tak jam 45 minit je. kalau jam sejam lebeh lahhh =='
sem lepas 4 subjek sahaja
next sem 6 subject 
last sem 29 contact hours !
sem kali ni 27 contact hours !
*heaven nye kawan2 diploma seminggu belas2 contact hours jeppp .
contact hours = seminggu belaja bape jam.

alhamdulillah setelah menghadapi kesukaran, nak daftar kos utk sem 3 nih, dapat jugak daftar.
thanx utk kawan2 yang tolong esp nadiah, najah, ruhila, group econs11/12 uia and group 932 :) yang banyak sgt bagi maklumat .
memang ramai kan hadapi macam2 kesukaran ? sabarjelahhh dgn bende nih kannn .

ok next sem kelas aku utk core subjek adalah 917 semua bunga tp ade satu je kumbang sesat.
kesian kau kumbang, pergilah masuk group kumbang2 916 sane. haha .
utk english 915 kot. kelas yang bakal mix dgn org lain . tak tahu sape lagi group 915 ni.

ok meh tgk jadual next sem aku 

wahhh nampak tak ade maths ?
aku suke maths ! tapi tak hebat sangat . eh bukan tak, tapi BELOM hebat lagi
ok, statistics, accounts . aku takde basic langsung dalam 2 subjek nih . tak taw ape akan jadi !
dulu english aku 16 jam seminggu ! skrg tinggal 9 jam . harap2 dapatlah examted sem 3 nih.
barab dah takde dah dalam subjek . alhamdulillah dah examted , tapi sayang ah nak tinggalkan barab. rugi je rase kalau tak teruskan..

hari tuh UIA kate masok UIA balek 8 january AHAD
tup tup dah tukar tarikh 9 january ISNIN daftar !
ALHAMDULILLAH sangat sangat sebab dapat pergi holiday sambil belajar herbalife kat tiara beach resort 7 n 8 january tuh ! thank u Allah :)
tapi kalau masok UIA ahad tu pon, aku akan tetap pergi PD tu jugak . hehe :p

okay All the best gak kat kawan2 for next sem !

aku masih cuti lagi. 
tapi masuk UIA nanti, aku laaa paling busy kot . haha bajet*
herbalife tetap akan berjalann ;)
semoga aku dapat manage mase dengan baek aminnnnn .

Wednesday, November 16, 2011

bila aku menghadapi peperiksaan

UPSR 2005

malam sebelum UPSR, aku muntah2
pegi klinik, erghh food poisoning lagi
salu sangat kene macam nih. stiap kali kene mesti kaw kaw punye kene.
pergi klinik subuh2 before exam and doktor surih makan ubat tahan muntah

hari first jawab BM sambil tertido. bayang kan UPSR pon boleh tertido . jawab kat library

esoknye periksa SC, aku study lah petang tuh
tibe2...
mata aku naik ke atas perlahan lahan
bile try hadap buku balek, slow2 bijik mate aku naik and pandang ke atas. *scary kan?
banyak kali jadi, terus panggil mak.
then lame2 memang tak boleh pandang bawah. pandang atas je . time tuh rase macam aku dah cacat !
terus pergi klinik yg same. time sampai klinik, aku punye kepale pulak asek ke kiri dan ke atas. jadi TELENG kepala aku. tak boleh hadap depan. memang menangis teruk gile. ape dah jadi dengan aku? mak sangat sangat risau.
then doktor bagi injection. aku pon tertido.
doktor kate nih side effect ubat tahan muntah tuh. aku allergic pada ubat tuh. sebab tu effect saraf kat kepala. doktor mintak aku dibawa ke hospital putrajaya supaya dipantau oleh doktor pakar.
first time pngalaman dibawa oleh ambulance *ninoninonino ~~~

esok aku bajet akan jawab sains kat hospital
tp alhamdulillah dapat keluar hospital cepat. malam tu balek rumah !
sehat sudah ALHAMDULILLAH ~
terima kasih utk mak dan ayah yang jage aku tak kira penat .

PMR2008

kali nih ayah pulak sakit
kene bedah buat BY PASS sbb sakit jantung
tak tahu cerita sangat sebab ayah buat by pass time hari first exam
memang tacing la, ayah sakit, aku berhempas pulas utk PMR
hanya doa yg mampu aku panjatkan.
ALHAMDULLIAH semuanya selamat

SPM2010

dalam minggu macam nih, setahun yg lalu, minggu pertama SPM
semua orang dok semangat study. termasuk lah aku.
aku nih jenis kene belajar lebih sikit, baru boleh masuk otak. kene usehe lebih la senang cite
ade certain2 orang yg memang jenis pandai . belaja sikit2 pon dah boleh ingat dan kuasai. tapi tuh bukan aku. alhamdulillah aku pon bukanlah jenis org yg malas sgt nak study.

first day SPM

BM
soklan bocor !
mcm tak boleh blaaa la bocor die sebijik sebijon .
petang tuh, ramai meragam sakit perot termasuk aku .
semua buat conclusion nasi goreng DM pagi td pedas nak mampppp . haishh .
tapi alhamdulillah still boleh buat BM ptg tuh dgn baek

malam nye,
badan aku start panas
org lain pergi yassin between mgrb and isyak, aku dok tidor kat dorm. tak larat nak bukak mate.
mule terasa mcm demam. badan panas.
then after isyak, aku gagah kan diri jugak study english utk esoknye dgn geng2 dorm kufah .
tapi lepas tuh kene tidur awal . cam tak larat sangat. makan panadol 2 bijik , tidor dalam keadaan tak prepare sgt utk english ngan tasawwur esoknye. 

second day SPM

pagi tuh alhamdulillah dah bertenaga balek.
ready for english !

petang nye,
mula naek panas balek b4 tasawwur paper 1 . haishh .
try jelahh gagah kan diri jawab. tak tahu lah ape yg aku ingat .

malamnye,
still rase lemah2. tak tahu dah mcm mane . memang fikir esok pas abes tasawwur 2 nak balek rumah terus . 
aku tak mampu nak stdy sgt . ergghh sejarah plak uh . tak bace sgt, memey ah !

third day SPM

sejarah paper 1, paper 2, tasawur paper 2.
climaxnye time tasawur paper 2. aku jawab soklan sambil letak kepale atas meje . siyes ah dah tak larat sgt . aku pon tak tahu ape aku jawab kat kertas tuh.
habes je paper, tros msg mak suroh amek . alhmdulillah lah rumah dekat. *opss kantoi bawak henset :p

ok then pergi klinik,
doktor kate aku suspek DENGGI !
gulpp . sebab dah demam 3 hari, and suhu badan tinggi .

jumaat, sabtu, ahad

hujung minggu aku banyak dibazirkan dgn tidur sahaje sbb badan lemah . try jugak lah stdy siket2.
bayangkan lah. 3 hari tuh orang lain semua boleh pulun stdy subjek mathmod, syariah, add maths and fizik. tapi aku ? dok tidur rehat je kat rumah.
ketika itu lah aku rase hilang nye nikmat SIHAT.

hari sabtu pegi klinik balek, doktor kate aku tak kene denggi alhamdulillah. 
demam panas je.

ahad macam dah rase ok siket
ahad malam, aku balek maahad balek. try nak stdy math mod yang tak sentuh lagi tuh.
tgah2 stdy, tibe2 rase nak muntah . then aku muntah. dengan selseme yg agak teruk dan terus tidur .

isnin

math mod hari ni
subjek yg senang sebenarnye, tp aku sangat mengantok time jawab exam. sempat tertido. effect ubat agaknye . *huh tak suke ubat ! ade side effect ceni.
sirius sgt risau dgn mathmod sebab ade tak sempat jawab !
tawakal jelahhh

after math mod aku balek rumah balek.
sbb demam teruk balek
makan ubat ade side effect muntah2.
esoknye ade syariah. subjek yg memerlukan byk bace n hafal
aku kalau bab2 hafal nih kene wat last2 baru igt, but sakit pulak, so tidor je lahh
dapat bace sikit2 je.

selasa

ke dewan as-syafie utk paper syariah straight dr rumah
serious memang tak prepare langsung sangat
time beratur nak masuk dewan, baru aku taw yg PAPER SUBJ dulu ! aku igt objektif dulu ergghhh
dengan tenang nye aku tawakal je. sbb nothing can do . lagi bape minit je nak masuk dewan. aku tak bg tahu sape2 pon pasal aku tak tahu paper tu pagi tu.
effect duduk kat rumah. dah biase dok asrama ade org bgtw and jadual sume tinggal kat asrama =='

rabu dan seterusnya

alhamdulillah kembali normal dapat belajar macam biasa

thanx to kawan2 yang sangat take care esp, dayah humaira najah kak ira kak hani anisa esah sabi afiqah raslan :)
paling peting terima kasih kat mak yang sanggup hantar ande amek banyak kali ! <3

hmm rugi tak hari2 terawal time SPM aku ?
bile orang dapat belajar all out, aku sebok tidur.
sebok kuar masuk klinik
RUGI KAN ?

semuanye punca aku tak jage kesihatan
seriously before nih, aku tak pikir langsung pasal kesihatan. makan tibai je, air tak minum banyak. and end up, aku salu kene keracunan makanan . tiap2 bulan mesti selseme selame seminggu . tapi aku jarang demam, kalau sakit uh, mesti terus yg teruk punye mcm keracunan makanan tu . org lain tak kene tapi aku kene. act, aku jarang sakit, selseme tu salu la, tp bile sakit, msti kaw kaw punye kene . and kene saat2 genting ceni.

ini jugak kifarah dosa, bila kita sakit, Allah nak ampunkan dosa and ALLAH nak uji diri kita.
aku redha ~
tapi
berdosalah kita kan, kalau kita boleh jage kesihatan diri, tapi kita tak jaga. umpama macam menzalimi diri. Allah dah bagi nikmat sihat, tapi kita tak hargai and tak ade effort utk jage kesihatan. kadang2 sekarang kita tak nampak tapi esok lusa?
care about our parents too.
antare bende terbaek kite boleh bagi kat mereka, selain jadi anak yg soleh and solehah, adalah kesihatan.
bile mereka sihat, mereka boleh lakukan aktiviti mereka dgn baek.

alhamdulillah kakak aku jumpa herbalife, 
macam kakak aku, die bagi makanan nutrisi herbalife kat mak dan ayah.
alhamdulillah mak rase makin sihat dan bertenaga, ayah pulak kurang sakit dada *org sakit jantung nih salu sakit dada.
we give them healthy breakfast, and ayah umur 54 as engineer kerja  kat site tgk construction jambatan kedua kat penang , sgt bertenaga ALHAMDULILLAH !

aku sendiri pon, dah tak kene selsema setiap bulan. lebih bertenaga ALHAMDULILLAH !
pastu perasan tak banyak betul side effect ubat macam aku cerita kat atas2 tu yg berlaku pada aku?
memang ubat itu DRUGS . memang ade negative side effects
macam HERBALIFE adalah NUTRISI. satu satunya product yg dikategori kan dalam CELLULAR NUTRITION . die baiki cell2 dengan pemakanan yang baik insyaAllah :)

hari tuh dgr sharing dari sorang abg nih, die coach sorang pakcik tak boleh bercakap
alhamdulillah lepas gune herbalife, die dah boleh bercakap. WOWW ALHAMDULILLAH !

so readers, it is important to take care of our self and other people that we love !
HEALTH is WEALTH :)

wallahu'alam

anyone out there ade siapa2 kenalan nak improve health, boleh contact saya !
0133148138/0176788717

Friday, December 30, 2011

Refresh 2011 :D *updated

orang kate tutup buku lame, bukak buku baru
orang kate jangan dikenang kisah silam
orang kate lupakan apa yang dah terjadi

tapi
sekali sekala, perlu di ingat semula, semoga kita dapat muhasabah diri kembali
jom refresh 2011 !
moga kisah aku, dapat jadi iktibar :)

start dari awal tahun, sampai akhir tahun

january until march 2011
aku masuk PLKN !
kat beranang selangor je. dekat jugak ngn rumah, mak salu jugak datang, heheh,
dari PLKN byk bende aku belajar, bergaul dgn org bukan muslim, sebab skola menengah skolah agama, tak pernah bergaul dgn non muslim. dekat PLKN mcm2 ragam org aku tgk, dulu skola biah solehah je, ni kene pandai adept bende yg tak biasa. serious berbeze . aktiviti lasak best, modul, byk ubah sikap jugak, tp kalau dalam diri tu taknak berubah, keluar PLKN pon same nye.
#theworstpart : muka hitam -__-
#thebestpart : ramai kawan baru !

march 2011
RESULT SPM !
teruja nak pergi sekolah amek result sebab dapat jumpe kengkawan
tapi seharian, aku menangis teruk sebab result tak dijangka, lagi low dari trial . takde lah teruk sgt, tapi mcm tak sangka la. boleh bace entry ni 
teringin nak pergi jordan, tapi tros rase takde harapan.
malu kat org, malu kat parent. then aku redha, semuanya ada hikmah
#thebestpart : jumpa kawan2 balek
#theworstpart : result yg tak disangka

april 2011
aku pergi interview diploma DQ . boleh bace entry ni 
boleh percaye tak aku nak masuk DQ ? tolong jgn gelak,
aku teringin nk hafal quran oke . huhu .

 april mei jun 2011
sebok amek lesen . L dah amek b4 PLKN, ni nak sambung P
nak dijadikan cerita, kali ke 3 baru lulus
aku pelek aku gagal sbb takde la aku x pandai bwk or tak berani, tapi nmpk Allah tak izinkan aku lulus . REDHA lagi :) alhamdulillah sekarang pandai bawak manual dr kwn2 lain :p
#theworstpart : kali pertama fail time birthday aku
#thebestpart : skrg pandai bwk manual oke :P

mei 2011
keluar result UPU
sekali lagi aku menangis sebab aku tak dapat tawaran
terkejut sgt sbb kwn2 yg result lagi rendah pon dapat tawaran
bile fikir2 balek, aku tak mohon diploma, semua asasi aku mintak, so persaingan sangat hebat.
nangis dan redha lagi. mohon rayuan
#theworstpart : malu, ramai dah dapat tawaran
#thebestpart : aku tak mohon diploma, aku taknak diploma

mei 2011
lepas kuar result UPU aku pergi cari ketenangan kat bangkok #poyo
kakak aku bawak aku pergi bangkok . ade event herbalife. aku tak taw sgt pasal herbalife, kakak aku bwk just suroh teman sbb mak ayah tak bg akak pergi sorang.
aku pon ikut je . mang nothing pasal herbalife
event die sangat best, aku teruja sgt , bayangkan berpuluh2 ribu orang dari 14 negara asia pasific ! korea jepun semua ade !
tapi still tak faham ape2, balek teruja, tapi dalam otak kosong, tak faham.
#thebestpart : org herbalife semua mesra2 :)
#theworstpart : aku tak faham sgt -__-"


jun2011
kali ni menangis kegembiraan sebab dapat UIA !
second intake pon second intake la
dapat kelas ngn najah pulak tuh
tgk, semua ada hikmah kan ? lambat2 pon dapat jugak UIA
:')
#thebestpart : ayah menangis aku dapat UIA :')
#theworstpart : TAKDE !

jun until september 2011
belajar kat UIA
serious kelas aku best . asyik gelak je hahaha boleh tgk entry ni
next sem terpisah dua, cam sedeh jugak lah.
rindu kat group 932 :)
jamuan akhir, buat kat rumah aku . bermakda gila kot ! BBQ :D
#thebestpart : kenal anda 932 bersama ayahanda :P
#theworstpart : tak ingat !

october november disember 2011
cuti ! aku pulun g event herbalife yang sgt best !
pulun nak jadi supervisor ! oktober pegi zero to hero PD ! serious best gilaaaaa !
tak sabar nak pergi next xero to hero ! event yg sgt bg motivation, :)
sila tak percaye dgn kata2 aku, sbb percaye sendiri, pergi sendiri .

november2011
makan makan hamidiah, kat rumah amie,
serious havoc gile, dah lame tak jumpe korang semua
best sangat !
#thebestpart : gelak gelak manjang
#theworstpart : teng accident


disember2011
aku jadi supervisor
betulah 90days plan, lepas zero to hero baru aku taw cane nak buat herbalife, so aku buat sungguh2 . alhamdulillah dah jd supervisor !
(supervisor position terbaek utk start bsness, so aku baru je start sebenarnye, byk lagi tangga nk kene capai!)
----------------

act separuh tahun 2011 ni banyak menyaksikan kesedihan .
SPM, LESEN, UPU, JORDAN
3 bende utama ketika itu,
that is the hardest part that time
aku rase banyak nye dosa aku, sampai mcm2 aku tak dapat nak achieve
serious 4 bnde di atas buat aku sangat2 down, 
hanya aku dan Allah sahaja tahu keperitan aku ketika tu

tapi...

Aku minta pada ALLAH, setangkai bunga segar
DIA berikan kaktus yang berduri..
Aku minta pula kupu-kupu
DIA berikan ulat..
aku sungguh kecewa dan bersedih..
namun tak lama kemudian...
kaktus itu berbunga indah sekali..
dan ulat itu menjadi kupu-kupu yang sangat cantik.....

kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari,
DIA datangkan hujan petir & kilat...
kita bersedih dan tertanya-tanya,
ke mana menghilangnya matahari..
rupa-rupanya, ALLAH nak hadiahkan kita
pelangi yang sungguh indah.....
begitulah ALLAH mengasihi kita...
kadang-kadang ALLAH tak berikan kepada kita
apa yang kita nak
kerana ada yang lebih baik untuk kita...

and end up, half end oh this year
banyak bande2 manis2
aku dapat jugak masuk UIA, kawan2 UIA best2
aku dapat join herbalife, org2 herbalife sgt positif, journer dalam herbalife sangat best
aku dapat jadi supervisor alhamdulillah, it just a beginning actually !
byk dugaan disebalik kejayaan tuh
kite tak tahu ape Allah nak bagi
mungkin Allah tahan nikmat tu sementara waktu,
sebab Allah nak bg yg lagi baek, 
sebagai hambanya, kita kene usehe kuat

MAHA SUCI ALLAH
byk nikmat Dia bagi
kadang2 kita yg kufuri, kita yg leka dan lupa
dugaan, mematangkan kita
besabarlah atas segalanya
banyak sgt org yang bantu, mak ayah kakak abg redha abg sobirin, kawan kawan maahad, kawan UIA, kawan2 lain, herbalifers :)
sayang anda semua !
*crying*

FINISH STRONG this 2011
START STRONGER 2012 !

semoga Allah berkati :)

Monday, December 26, 2011

Cuti yang Membosankan atau Mematangkan ?

almost 3 bulan aku cuti

mak kate

"eh ape UIA ni, baru satu sem dah cuti 3 bulan"



actually, sebab aku tak kene short sem . thats why aku cuti lame . weee
semua kate untonglaaa cuti 3 bulan
hahaha jangan jeles !

cuti pon dah bakal melabuhkan tirai
9 january ni start class balek kat gombak ! #teruja

back to the topic, cuti kali ni membosankan atau mematangkan ?

dulu, setiap kali tiba cuti akhir tahun, aku mesti tak suka
sebab aku dah boleh bygkan hari hari aku time cuti

bosan
tak tahu nak buat ape
bile bosan, asyik makan
bile makan, naik lemak
bile naik lemak asyik tidor
bile banyak tidor otak lemah
bile lemah rase malas
bile malas semua kerja tak jadi
bosan
carik cerita korea, jepun taiwan bagai
ngadap laptop tgk movie je
buang masa buang masa
bosan
mula carik henset
scroll phonebook
sape lagi aku nak message ni,
mula message bukan bukan
org tu org ini
aku sgt suka besembang, mula merepek tah pape
bosan
carik kawan nak keluar
mid sunway mines jadi sasaran
semua movie pon nak tgk
duit keluar dgn sia sia



serious dari dulu aku tak suka bile cuti
sebab aku taw, nanti aku bosan, mcm mcm bende tak patut aku buat, dah taw, tapi takde solution utk berubah. aku rase semua alami masalah yg same bile kite boring, 
bile dah nak habis cuti,
baru semua nak start insaf, eh ape la yg aku buat cuti ni kannn
and dah insaf, tp bile start cuti ulang bende yg same
kan kan ? pernah rase tak ?
manusia manusia
aku pon selalu rasakannya

tapi alhamdulillah, cuti kali ni sangat2 terisi dgn perkara berfaedah
rase mcm taknak masuk belajar balek . hahaha bolehtakkkk

cuti kali ni, rase sekejap je, serious tak bosan !
ape yg aku buat ? kerja ?
aku tak rase macam kerja sgt pon, serious.
ape aku buat ?

aku attend banyak event herbalife .
suka pergi event herbalife, sebab mcm pergi dgr tazkirah
tak kesah la event kecik ke besar
we dont talk about money only, but about motivation. to be a better person, to change our life in all aspects.

aku buat herbalife bukan sbb nak simpan duit banyak2 kepuk2 . tapi nak better life.
korang pernah tak rase susah bile takde wang ? semua nak kene jimat . memang la bagos tak membazir, tapi kite ade hak utk berubah ke arah lebih baek, kenapa asyik berada di tapuk lama ?

kalau pergi event, org yg down pon boleh recharge balek
semangat balek event

kau tak bosan ke pergi dgr ceramah tuh ?

Oh My Allah, serious enjoyable gile pergi event die. tak ngantok langung !
bukan ceramah oke  :D
selagi tak pergi, anda takan tahu,
sila jgn percaya ape yg aku cakap, nk percaya, kene pergi sendiri,
nilai sendiri :)

jom la ikut aku pergi customer day herbalife lagi
best ! huuuuuu

ok mood serious balek, bile pergi event2, dgr sharing org lain, rase hidup ni banyak di sia siakan
banyak buang masa,
banyak sgt comfort zone yg memakan diri
huu insaf2 ~
and banyak sangat learn perkara perkara baru tentang kesihatan, tentang kehidupan :')

ok ape lagi selain event ?
disebabkan aku suka jejalan, so herbalife ni best, 
banyak jalan2 jumpa customer, teruskan misi nutrition ni
spread what we know about health
kami bukan juru jual, tapi sharing ape yg kita tahu pasal kesihatan
helping people :D aku kan personal wellness coach :) 
tp kami bukan kaunter pertanyaan harap maklum !
jumpa ramai orang, kenal ramai orang, kenal macam macam ragam manusia
tahu macam macam penyakit manusia
bergaul bukan hanya dgn rakan sebaya
tapi tetap terbatas, tapi bukan dalam keadaan narrow minded, semua org tak baek kite tak boleh kawan . ape lah pmikiran mcm tuh kan ?
tapi org herbalife semua insyaAllah baek2, sbb semua ada positive attitude nk change their life.
haa tu best bergaul dgn mereka ,

actually, ini memanglah kerja.
tp bile kite enjoy buat kerja and sgt love our work,
die dah jadi sebahagian dari kehidupan
sangat best !

grow as a person
grow as a leader
grow with teamwork
grow for our dream
grow as a caliph too

but enjoy2 pon, we are serious to achieve what we want to achieve, thats why herbalife for serious people only , serious to change our life. serious to find something extraordinary. serious to earn extra income for better life insyaAllah

money is not everything but everything need money

and i'am serious doing this. and dont wanna quit even dah masuk belajar insyaAllah moga Allah permudahkan
lead by example
ramai student yg buat herbalife ni tanpa ganggu study.
if they can do it, why not me, and why not u ?

but 
for things to change u need to change
if u didnt make any step in your life, jangan harap a better life nak singgah dalam hidup anda

bayangkan
ada 100000 anak tangga
kita dah nmpak dah kejayaan kat puncak tu,
it is achievable
tapi nak langkah anak tangga pertama pon taknak,
too many pikir pikir , sampai u make a U turn without trying it with full of heart

eh topic aku dah lari ke ?

nope, kesimpulannya, cuti kali ni, cuti yg sangat memantangkan aku
aku tak cakap aku dah matang,
tapi semakin matang
sangat banyak bende aku learn . and i will not stop learning and attend all event !
kalau korang jumpa aku, aku still mcm dulu suka gelak gelak hu ha hu ha . hee
tapi pemikiran tuh semakin berfikir jauh
trying to improve my self, my life, my family.
alhamdulillah, thank u Allah , thank u herbalife ! :)

Friday, December 23, 2011

Dilema lepasan PMR +,+


PMR2008
result aku 9A !
yeay alhamdulillah :)
nak bangga satu dunia boleh ?
hahahaha

tahniah adik2 junior yg cemerlang PMR :)
jangan lupa sujud syukur and thanx to all cikgu2 ok !

act, PMR is nothing kecuali kalau nak tukar sekolah.
jangan sedih sgt kalau tak dapat stret
tp jadikan kesedihan tu utk bangkit dari kejayaan 
ade je org yg tak stret PMR, SPM die stret
akak ni PMR stret, SPM down !

so PMR tuh takde pape sgt pon . serious akak ckp.
tapi kalau ade budak2 yg belum PMR bace ni, jgn la tak belaja pulak =,="
kene jugak dapat best result, utk banggakan parent kite kan
tp pngalaman sendiri la jugak, belaja hanya utk exam, pastu lupa . tak patot tak patot.

lepas ni sure dilema nak tukar skolah ke tak kan ?

hmm act kat mane2 kite belajar, same je kalau kite still tak change our attitude
the most important thing is attitude
skola hebat cane pon tp kite still perangai yg tak bagos, so same je jadinya.

tp bdasarkan apa yg akak tgk, mostly kawan2 yg pindah ramai dpt stret A SPM,
bkn nak mksdkan kan bile pindah boleh dpt stret, tp bile berhijrah, automaticly perangai kite pon berhijrah
tp ade hijrah 2 bentuk, jadi lagi bgos atau lagi teruk
ade risiko di situ
org yg stay kat maahad pon tak kurang hebatnya, ramai je cemerlang !

so it is not all about
paling important attitude 
ingat , ATTITUDE and CHANGE

akhlak adalah asas pembinaan diri yang akan menentukan jatuh bangunnya agama dan tamadun
 penting kan akhlak tu ?

sekarang maahad pon dah cluster kan
hebat ape tuh !
takyah la pindah, teruskan harumkan nama sekolah :)

next, dilema nak amek aliran ape

nmpak remeh
dan org blumba nak amek sc stream
nampak gah
gah gah pon kalau takleh bawak buat ape ?

pngalaman akak,
akak takde la minat sc sgt, tp sebab f4 dpt kelas ibnu sina kelas first, and takde org pon dalam kelas tuh g tukar aliran so takde rase nk tukar aliran langsung la time tuh
rase boleh bawak, nak tukar kelas pon cam malu. dah selese kat kelas tu
padahal time tu mak akak dah suroh fikir betul2 dah kalau taknak amek sc ok je .
then bile f5 , makin lame rase makin susah, bile fikir balek,
asal la aku tak amek account dulu
tp dah decide, akk usehe jelah belajar rajen2
result SPM tak bagos mane, tp not bad lah
and masuk U, akak sesat amek kos economy yg bakal belajar account segala bagai
sbb rase tak boleh nk carry sc subjects .

ape yg akak nak adik2 fikir skrg ni,
pilih la betul2, tp mang sblm belajar, mang tak tahu pelajaran tuh mcm mane
act sc stream takde la susah sgt . depend kat org gk la . kebolehan berbeze beze
ade satu je care nak solve kan ke dua dua cara di atas,
ISTIHARAKH
even nk pilih aliran tuh mcm bende remeh je
tapi, serious istiharakh penting :)
yg nk pindah tuh pon istiharakh la k
dari sekarang dah start istiharakh
so nanti dah start sekolah insyaAllah Allah permudahkan

satu lagi,
zaman f4 f5 dah lain dik
tak senang mcm PMR
zaman F4 ni salunye ramai mula buat hal
tapi jangan jadikan budaya maahad
insyaALLAH boleh
so u need to change for things to change !

it just a beginning
all the best !
akak sayang maahad,so jage maahad leklok :)
bukan akademic je, tapi sahsiah jugak.

p/s : aku ni takde la bgs sgt nk nasihatkan org, tp ckp ikut pngalaman :)

Wednesday, December 21, 2011

Kaki bodek !

di rumah . kawan mak seorang lecturer yg bergelar prof datang

mak : haa kau bg nasihat sikit kat sakinah ni nak sambung stduy balek

rumusan kpd nasihat aunty tentang kehidupan study di university :

-kalau dulu zaman skolah, kertas bukan cikgu yg buat soklan (exam besar)
-kat U ni lecturer yg tanda . so kene salu jumpe lacturer, even die takan bg soklan bocor, tp kadang2 secare tak lgsung, die akan igtkn kite topic2 yg penting
-kadang2 kalau salu jumpe lacturer ni, die akan lagi igt kamu . kalau tibe2 markah border line je, die akn igt effort kamu salu dtg jumpe die, n akan luluskan rayuan kalau ade rayu pape kalau tak pass for example la kan
-pastu kene byk lg cari maklumat jgn tumpu kat ape kite belajar je sbb lecturer akn tgk effort kite carik jawapan yg lebih lagi 
-kene ade study group . baru senang igt and mingle around with other people not only with malay

bile ingat balek kate2 aunty ,
dah mcm nk kene jd kaki bodek kan ?
rapat2 ngn lecturer .
wuuu takde bakat ah . and tak suke . taknak buat boleh ? =,="
aku pon baru foundation, takde nmpk pon ciri2 yg aunty cerita . mungkin degree nanti or mungkin certain2 U sahaje . dont know .

tp dalam islam pon ajar jugak kene rapat dgn murabbi , pendidik .
sbb kite akn learn dari mereka
keberkatan Allah salurkan melalui mereka

tapi
Allah takan beri kalau org tuh tak ikhlas kan ?
nak rapat ngn pendidik pon, mestilah kene ikhlas. bukan tujuan bodek
Allah knows ape dalam hati manusia :')

ingat tak zaman sekolah dulu
orang2 yang rapat dgn cikgu, senang jadi ketua.
sebab ape ? sebab dikenali .
eh eh kalau ade la, haha . em tp byk skola dah wat style pilihan raya
#tak cakap mane2 skola . bukan jugak skolah aku =;="

kat tempat kerja
baru dgr seorang hamba Allah ni cerita
yg kaki bodek boss semua senang je dapat naik pangkat, dapat bonus
so dimanakah kelulusan yg kita capai kalau hidup bergantung kpd pencapaian memenangi hati manusia ?
sanggup jatuhkan org lain, sbb nak rapat ngn boss
ade kepentingan sendiri
inilah akibat je kalau bertuhankan manusia
semua buat kerana manusia
tak fikir kenapa kita hidup kat dunia hanya utk DIA
tapi sebagai boss, boss jugak manusia, tak dapat nk nilai die ni kaki ampu bodek ke or mang ikhlas org yg baek. dah org tuh byk tolong boss, takan la boss taknak bg lebih ?

ni namenye politik tempat kerja, politik sekolah dan politik universiti . ade jugak ke ? hahah


tp tak syok kan hidup ceni ? ade org penat2 hardwork, tapi tak dapat apa2
tapi tu senanye duniawi semata, kalau kita ikhlas, Allah akan tolong kita . betul tak ? :)

tapikan, ape aku rase dalam herbalife, different . seriously
kau bodek lah upline kau cane pon
kau nak bodek CEO ke,
upline kau tuh kakak kau sendiri ke,
tak dapat jugak qualify supervisor last month kalau tak cukup usaha
*dush! kene batang hidung sendiri #eh aku tak bodek eh, cume tak cukup usaha je

dalam herbalife takde politik tempat kerja insyaAllah, tak suke upline ? boleh blajar dari leader yg lain
all what we need are BELIEVE to ur DREAM and HARDWORK
tak payah nk bodek2, kau qualify je, herbalife bg.
continue this mission changing people's life in term of health wealth and time,dgn ikhlas, insyaAllah Allah tolong.

happynye alhamdulillah bile kerja dgn herbalife ni, byk gila motivation aku dpt.
jumpe success people from all over the world
bukan motivation nk success dalam herbalife je, tapi dalam hidup .
sampai aku boleh buat quotes sendiri *oke yg ni poyo je hahahah
em cuba la kan, kau inspired dgn someone ni, tibe2 die bg kau semangat . pehh mcm btambah2 semangat . rase best gile tak tipu !

tapi...

bile tadi dgn ape aunty cakap, tibe2 jadi stress sekejap and jadikan aku byk fikir muke dah bkerut kerut dah ape naseb aku kat university nanti ? wuuuu
all i can do is belajar sungguh2 je
dari dulu lagi tak reti nk rapat dgn cikgu
takan nak hipokrit kot tibe2 je rapat
maybe i should learn too because rapat dgn murabbi dituntut dalam islam kan
rapat ngn mereka sbb nk ilmu
niat tuh penting :)
i hope it will be ikhlas from bottom of my heart

act tak perlu nak stress pon, u can do it lah
asalkan jgn putus asa
rezeki Allah dari mana2 arah boleh dtg
insyaAllah Allah tolong :)

alhamdulillah aku jumpa herbalife
sangat2 best dalam herbalife tak tahu nak kate cane, i enjoyed my work eventhough there are so many rejections out there, never mind. no problem !

tapi aku takan tinggal priority aku yg utama jugak untuk belajar
itu pon harapan parents aku jugak.
nak pointer tinggi
nak tuntut ilmu dgn ikhlas insyaAllah
nak banggakan mak ayah, anak die boleh mutitasking . huhhh . bukan senang taw !

ok all the best guys .
semua orang ada jalan masing2 
moga Allah pelihara :)



Thursday, December 15, 2011

adik adik lepasan SPM ku :)

dapat tahu adik2 ku yg SPM dah cuti !

ok jom tgk aku maen tweet2 hahah



nak tekankan tweet yg tuh 

untonglahh dah abes SPM kan
rase terlepas bebanan tak ?

tahniah dah MERDEKA !
:)

nak tekan kan pulak ayat seterusnya

tapi kalau tak guna masa sebaiknya, paling rugilah anda semua 

setuju ke setuju ?

ape planning bile dah cuti ni ?
ce cite sikit kat akak 
*post ni betukar kata ganti kpd akak ok . heheh

  • jadi bibik kat umah
  • tgk wayang
  • jalan jalan
  • lepak lepak
  • carik kerja
  • belaja kete
  • pegi join program program kat luar
  • tido je lahh
  • tgk movie
  • masuk DQ
  • pegi belaja kelas english
  • PLKN ! *hahaha nak gelak lebih

planning cuti korang wisely

yg masok PLKN mang tahniah akak ucapkan, takde la bazir sgt waktu tu.
tapi buat perangai leklok kat sane yep

yang dapt DQ mang lah paling terbaek . tahniah :)

ok yg tak tahu nak buat ape tuh yg nak tekan tekan kat sini
awk kene tahu, bile kite byk ruang ruang masa kosong, syaitan lagi senang cucuk kite buat bende bende tak elok . serious akak ckp .

cuba bayangkan situasi ni

banyak masa kosong . dok umah . tak tahu nak buat ape

-mula gatal tangan carik henset msg2 org itu dan ini sebab bosan
kawan kawan je cm boleh tahan lg la tp membawa kpd hubungan terlarang tuh tidak boleh
ni sgt sinonim dgn remaja 
*aku ckp bdasarkan pengalaman yg hampir ke ctu . huhh nauzubillah !

tapi mmg major kes social or any masalah pape anak anak remaja ni puncanya adalah perkataan ini :
BORING !
so jangan jadikan hari korang boring bosan and mula cari bende tak patot !
huhhh banyak bende boleh buat ok :)

taknak bebel panjang walaupun dah agak panjang

tapi manfaatkan waktu korang betul betul
nak rileks no problem
tp sedarlah masa Allah bagi adil 24 jam, kite je nak arrange mcm mane mase kite tu

better buat aktivity yg bermanfaat
carik keje pon sgt2 lah bagos
jom kerja ngn akak ! haha :)

tapi kalau taknak kerja pon, buat la aktivity yg bermanfaat ok ?
*bape kali dah aku ulang bermanfaat tuh 
so sgt tekankan penggunaan masa
nanti cuti dah nak abes, baru korang sedar
huhhh bazirnye waktu aku
huhhh nyesal nye tak buat itu ini time cuti tuh

think about it !
kutip ilmu banyak banyak
jadi matang sikit . heheh

disebabkan batch spm2011 nih adik2 mentor ku yg aku kene jage dulu, tuh yg mcm concern lebih tuh cewahhh ;)

ok selamat bercuti
rindu kat korang :D

Thursday, December 8, 2011

Akibat cermin pandang belakang dijadikan cermin muka 0_o"

tadi pergi UIA nilai jumpa customer bagi products
seorang diri
hujannnnnn !

dipendekkan cerita,
lepas tu nak gerak ke USIM pulak

masuk kerete tudung kene hujan jadi lembik
then cermin pandang belakang tuh aku ubah utk tgk tudung aku 
betul betulkan tudung tapi tak betulkan balek cermin pandang belakang tuh.

reverse kereta dgn confident

DOOMMMM !

erghhhh ! ade kete ke kat belakang nih ?!

mood : cuak gilaaa
aku terlanggar kete honda kot warna putih
ade 3 laki sorang pompuan . semua dak2 muda.

keluar kete je

aku : alamak sorry maaf, er  er saya tak perasan langsung, ala cane nihhh , mintak maaf

lelaki itu (smbil tgk kerete die) : eh takpe2 sikit je nihhh .

*sikit ke ? bbekas lah jugak kete die !
kete aku ok je .

aku : alaa cane ni ? nak kene bayar ke ?

lelaki itu : eh tak payah la . ok je ni 
(muka die cool gile tak marah)
(muka aku cuak gile cam nk nangis) hahaha !

aku reverse balek kete, tros tinggal kan tmpt tuh, muke dorang cool je. aku dalam kete dah istighfar banyak2 .
mang la sikit je . tp first time . cuak seh .

aku cam pelek asal laki tuh tak marah langsung . muka senyum je *bukan senyuman mengorat, itu pasti .
kebetulan time tuh baru dapat customer order one month punye produk, so duet tgah ade, mang berani la offer nak bayar ke tak . haha . kalau tak aku pon takot nak offer heheh
tp ALHAMDULILLAH Allah mudahkan,
Allah nak bagi pengajaran jgn cuai sgt, tp dalam keadaan org yg aku langgar tu org yg positif

ade sorang akak ni herbalife ni, ckp kat aku time jage booth, akak salu doa pagi2 sblm nk jumpe customer ke ape,

" ya Allah temukanlah aku dgn orang2 positif  "

aku pon try praktikkan even tak consitent lagi laa kann

pape pon
alhamdulillah Allah mudahkan :)

jom doa hari2 semoga Allah sentiasa temukan kita dgn orang2 yg positif , ameen :)

cume satu je aku lupe. nak bagi flyers kat org tu . haha !

papepon thanx laki bertiga itu .. heheh

Monday, December 5, 2011

Mahallah Maryam :)

2 hari lepas tido UIA gombak lagi
ade customer day herbalife kat melawati
so malam tuh aku tido gombak
tapi again aku lupe nak amek gambar bilek kat UIA tuh
hailaaa

tapi aku sempat amek gambar kat mahallah maryam . mahallah yg dah dikosongkan tuh utk student econs CFS IIUM

gambar2 dibawah semua aku amek while driving, and nak cpat . tak turun kerete pon . so cm senget2 sikit . 

ni pintu masuk . mahallah maryam mang end of the world !
gambar2 bawah ni kat luar mahallah
tp still tak dpat bygkan cane laki and perempuan dok same2 kat sini. sbb aku tak nmpk ape2 pagar or divider between any blokcs .
=_="









again this map 
ok zoom lagi



pasal bilik,
act tak taw bilik mahallah maryam mcm mane
tp yg aku tido tuh kat mahallah asma,
kalau mahallah asma :
masuk bilik/rumah je jumpe satu ruangan kecil, ruangan tuh ade rak kasut ngn iron board je. and ade 4 pintu utk ke bilik masing2 . pintu yg takde pintu, ade langsir je . 
paham ke ? tak reti nak explain . haha .
pastu msk pintu berlangsir tuh, tulah bilik kite . ade katil, rak buku, almari, and etc . kecik je tp agak privacy laa .
tandas takde dalm bilik harap maklum . kongsi dgn  6 rumah lain
dalam bilik air tuh ade 6 tandas and 6 shower and 6 sinki kot

ok saje nak cerite,
kalau tak faham, takyah faham, tunggu je nanti .

see u on 9 january !
insyaAllah
:)

Driving Car pada Usia Muda

semalam first time bawak kerete MANUAL mak aku tu pegi KL.
ade customer day herbalife kat time square.
*best gile kot. first time jumpe paling ramai bdk 18 tahun buat herbalife part time income more than rm1000 ! semua nye baru sgt2 buat herbalife :)

ok
semuanya gara2 dah lmbat pg tuh, terpakse jugak drive.

act, dah biasa dah driving ke sane ke sini. 
tapi kalau kerete mak yg MANUAL tu paling sesak aku pna pegi adalah bandar kajang time pegi makan makan gathering hamidianz .
KL, shah alam, gombak, pon dah salu dah drive ke sane . cume gune kete AUTO nana kwn herbalife aku .

aku bwk 2 lagi passenger.
time pergi mmg smooth gile aku bawak. sampai parking kat basement . sume lancar alhamdulillah.

nak balik tuh,
nak keluar basement tu paling mncabar . sbb jam kete bderet2 kuar basement, 
and paling aku takot dgn manual ni,
BUKIT !
ok jalan nak kuar dari basement tu bukit amat tinggi jam pulak kat ctu.
passenger semua cuak sbb takot aku mngundur langgar kete balakang.
and stiap kali stop, the hardest part is when nak gerak kedepan, 
mesti TERUNDUR SIKIT !
hahaha aku mencuak kan pnumpang aku.
tapi alhamdulillah everything is fine.

selagi aku tak cube bawak kete manual tu kat tmpt2 mencabar, selagi tu aku takan pandai .
so in everything we do, it is better we try, than kite just tinggal kan bende tu, sampai bile kite nak tahu and nak pandai kalau tak CUBA dgn sungguh2.
alhamdulillah aku pon tak sangka i can make it. eventhough ade mati enjin kat bukit tuh . hahah .
sorry my passengers :)

sepanjang kawan2 aku sume dapat lesen, mcm2 excident aku dgr .

yg paling first sekali aku dgr 

akmal juhanudin (hamidianz)
yg ni paling dasyat


perghh sampai terbalik kerete
dilanggar van
alhamdulillah semua selamat

pastu

asyraf rusli (hamdianz)
tergores kerete
sikit je ponnn .

tengku amirah (hamidianz)
motor langgar kat simpang
kemek sisi kerete.
semua selamat alhamdulillah

najah hakimah (hamidianz)
side mirror pecah
alhamdillah selamat jugak

dollah mun'im (hamidianz)
tercium bontot lori
alhamdulillah selamat jugak

farah aimi (hamidianz)
langgar divider
aku ade dalam kerete
terkopak sikit depan
alhamdulillah selamat semua

zaidan zakaria (kwn skola rendah)
excident tak taw cane
tp alhamdulillah selamat

adam roslan (UIA)
taw excident dr blog die.
bawak motor rase nye
alhamdulillah selamat

act banyak je lagi. tapi tak ingat

semua di atas bdk umur 18 tahun
golongan   

alhamdulillah aku tak mengalami pape excident
mungkin sbb aku amek lesen 3 kali baru lulus. so berpengalaman lebih :P haha kesian kan aku .
cuma buatkan kerete mak aku rosak
keluar malam pegi small customer day herbalife kat bangi,
dari pukul 7mlm samapi 11 malam, aku tak tutup lampu !
mmg tak boleh start kerete la kannn.
battery kerete kong
hailaaa
alhamdulillah ade dayah teman aku time tuh
and ade orang2 herbalife yg positif tolong aku :)


biasalahh orang setahun jagung ni, dari kejadian2 nih boleh jadikan pengajaran
malang tidak berbau.
same2lah berhati2 di jalan raya !
doa naek kenderaan jgn lupe
tawakal kat ALLAH
and jgn lupe tutup lampu kerete ! haha

semoga Allah lindingi kita semua .
amin :)

Wednesday, November 23, 2011

tacing seketika :( oh ujian ~

Pagi tadi bukak blog, tengok2 post baru dari orang2 yang aku follow.
memang rutin harian dah ni nih . bukak FB, bukak blog .

pagi tadi bace blog kawan baekku humaira mahpa yg dah lame tak update tu . :p
ok bace punya baca.... *korang pon pegi la bace dulu. nanti tak paham aku cite
eh asal mata aku begenang ?
how dare u mai wat aku nangis2 pagi2 nih ?! wuwuw
act, post tuh takde la sedih sgt, tapi mungkin aku yang rapat dengan die dapat merasai .
kalau tgk post tuh ade satu ayat die

"semua yang kau nak kau dah dapat..."

ok macam terase, aku lah yang kate kat die macam tuh .
kan mai ? ke orang lain ? haha
aku rase aku lah cakap kat die macam tuh
terase taw i :p

sebab ape aku kate camtuh kat die, sebab aku tgk bestnye hidup die. time lepas SPM aku ckp cam tuh kat die . die PANDAI, family die cam HARMONI dgn adik beradik yang ramai dan pandai pandai dengan ABANG yg DQ. 

sebenarnye, bile aku cakap macam tuh, aku tersedar, 
akulah MANUSIA yang paling tak besyukur kan ?
astaghfirullah
tuh dululah dulu !

act bukan tak bersyukur, tapi macam kagum tgk die nih
aku bersyukur dengan ape yang aku ade ALHAMDULILLAH :)

tapi dalam diam, sebenarnya die pernah hadapi kekecewaan, aku taw. nampaklah macam mane die bangkit semula utk SPM tu . cume die sangat COOL dalam kebangkitan die . die tak tunjuk pon die FRUST menonggeng ke, nak BANGKIT semula ke, semua die tak tunjuk even aku nih salu bkepit dengan die . nampak die sentiasa BAHAGIA je .
tapi dalam pada tu dia hadapi macam2 ujian yang aku sendiri tak sedar. ;(
be strong mai ! ;')

hmm ok cakap pasal UJIAN

UJIAN LUMRAHNYA DUNIA
jangan putus asa, mungkin itu RAHMAT dariNYA .

setiap orang hadapi UJIAN .
kecil or besar ujian, sedar atau tak sedar.
semua orang ade rase susahnya hidup,
tapi sedar tak ade rahmat disebaliknya ?
ok nak hidup senang sentiasa ?
kau tidor je lahhh . tak payah bangun2 . tapi bangun nanti rase pening2 dah lame tak celikkan mate, rase susah jugak kat situ kan ?

semua orang nak rase kesenangan
tapi kesenangan tak akan kite kecapi selagi kita tak berusaha kuat 

yang penting,
jangan jangan berputus asa !
tak kesah la dalam ape sekali pon, dalam pelajaran, dalam mencari rezeki, dalam bersukan, dalam mahukan sesuatu, semua yang kita nak, 
there's NO TURNING BACK once u dah DECIDE. !

  • KENAPA AKU DIUJI??
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." - Surah Al-Ankabut ayat 2-3

  • KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN??
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." - Surah Al-Baqarah ayat 216

segalanya dah terjawab dalam quran,
ISLAM dah ajar dah cane nak hadapi ujian,

mcm mane?
terjun banggunan ? bunuh diri ? give up ?
TIDAK !

kalau ade satu kesilapan yang kite buat, jangan lupekan terus. selak2 sikit buku lame tuh, 
ambil PENGAJARAN. 
tapi jangan sampai buat anda DOWN,
terus pandang kehadapan semula,
berUSAHAlah
jangan sentiasa di tapuk lama .

ALLAH menguji kerana sayangkan hambaNya :)

rase cam gempak tak ayat tuh?
bukan senang nak jadi orang kuat mentally ni.
kuat fizikal lagi senang . 
jadi sihat, gune HERBALIFE, amek F3 protein, gain muscle, pastu work out sikit, dah ade 6 ketul kat depan tuh :p INSYAALLAH . senangkan ?
macam abang ni :
tapi kuat dalaman ?
JIWA kene KUAT
MENTAL kene KUAT
once bile dah terkene UJIAN, hanya dengan menjadi KUAT lah jalannya,
bile dapat harunginya, 
andalah orang TERKUAT ! insyaAllah ~

paling best, bile hadapi ujian nih bagi aku lah kan,
dapat NANGIS !
nangis tu satu nikmat. lepaskan semuanya, bile stop je nangis, macam rase dah jadi orang lain, rase lebih tabah . itu bagi akulahh .
tapi jangan CENGGENG sgt pulak. tuh aku bg penampor je . :p
tp jangan nangis2, tapi lepas tuh, takde effort langsung yg anda buat.
fikirkan !

wallahu'alam ~

P/S : banyak pasal bende2 ni, aku belajar dari ISLAM agama kita sendiri, dari HERBALIFE, dan kawan2 . alhamdulillah :')

Saturday, November 19, 2011

fenomena mukabuku

 sorry aku bukan nak cakap pasal muka buku najwa latiff. harap maklum..
"ayah pelek la ustaz2 yang ade facebook ni. ayah tak minat facebook facebook ni. kat dalam tu ade macam2 yang tak baek. tak bukak dan carik pon boleh jumpe bende tak baek. pelek la rasenye ustaz ustaz kalau ade facebook ni"
- ayah

dalam kepala otak aku ketika itu....
"alahh dorang gune utk medan dakwah la. mane ade bende2 tak senonoh kalau kite tak bukak.. ok ayah takde facebook mungkin ayah tak paham.."

time tuh memang tidak mensetujui statement ayah. tapi dalam hati je lahh.
ni ayat 2 minggu lalu..
tapi memang pon ramai je ustaz2 ade facebook and sampaikan tazkirah kan ?
dari pada tak terase nak bace tentang2 agama, tapi lalu kat wall je tengok2 ade orang share and terbace. sekali gus dakwah berjalan kat situ . kan kan ?

tapi satu dua hari yang lalu
tibe scroll scroll ke bawah.
astaghfirullah, macam2 gambar pelek ade.
gambar perempuan ber***** laaa
terkejut sangat . memang tanpa diclick and di cari pon boleh nampak jelass
terus teringat kate2 ayah.. betol la ape ayah kate kannn .

memang ade pro and cons tentang facebook ni.
kalau kite guna untuk baek, baek lah jadi nya, kalau tak baek, baek lah jadinya

kalau aku sendiri ape yang aku suke tentang facebook :

1. boleh keep in touch dengan kawan, lagi2 kawan yang dah jarang jumpa or dah lama tak jumpa
2. kadang2 malas bace paper, tapi kalau kat fb , scroll scroll je jumpa artikel best or orang share isu semasa .
3. senang nak share pasal herbalife :) memudahkan misi kesihatan kami and senang nak tahu ape2 yang leaders update.
4. antara bende dalam fb yg paling aku suka adalah GROUP. especially group bacth aku. even tak nampak sangat aku join comment, tapi kat situ bile aku bace2, rase rindu. pastu bile bace2 tazkirah yang kawan sendiri sampaikan, rase lebih terkesan . bace gelagat korang macam lawak. haha
pastu group 932 uia. yang nih best sebab macam lawak2 laah. pastu banyak membantu dalam pape urusan esp tentang UIA tak lupe gak group econs :)
5. jalan jalan kat wall je jumpe tazkirah. jumpe ayat2 kata pujangga best. yang kadang2 tertusuk dihati, memberi semangat dan inspirasi. yeah !

ape yang tak suka

1. gambar merepek yang mula berleluasa
2. tengok perempuan letak gambar itik mcm nih..
besar kan mata, amek gamba sendiri sorang2 pastu muncungkan mulut . ye saya tahu anda lawa . tapi... haishh
(close up muka sahaja tanpa ade keperluan tak kesa la muncung ke kepit ke ape. heh =='  nak tunjuk testimoni before after jerawat ke takpelah jugak.huhu ) .
bukan nak kutuk tapi tak suka. full stop
*btw dulu ade gak suke amek gamba sendiri pastu letak kat myspace ke fb bagai lahhh . tapi dah insap . haha . mcm huduh and malu pulak bile pikir balek :p
ade certain orang perempuan memang tak letak gambar sendiri langsung . tabik springg lah ! aku tak macam tuh lagi lahh. tak alim sangat. aku sedar lah diri ini. wuwuw ~
3. orang dok luah perasaan marah marah kat FB. nak mecarut pon agak2 lah wehhh . ade masalah ngan awek ke balak ke settle kat message cukop. *takde pengalaman sebenarnya.
4. share something yang tak tahu kesahihannya. kalau bab2 agama tu lagi bahaya lah kan. tapi ade satu share aku bace tentang perut buncit . ade kate laki perot buncit tuh sihat ? hm nanti aku buat post lain pasal perut buncit tuh .* btw, tak marah pon kat orang share tu taw ! hehe saje je nak bgtaw ni... sory tak bermaksud ..

ok hari tuh dengar perkongsian dari rudi samjis herbalife

die kate die gune fb utk tujuan penting sahaje. 1.herbalife, 2.keep in touch ngan kawan
die kate camni
"ade kat facebook pegi share bende2 tak sepatutnya, kate kat fb OMG org tuh hensem lah org ni hensem lah, share video lagu yg tak dtgkan manfaat lah... manfaat lah facebook tuh sebaek nye.."
wahh betol ape yang dia kata. tak payah nak bazir waktu lame2 kat facebook. patotlah income baru 24 tahun dah 36k sebulan . income melebihi usia . wowww !

sekarang kecoh pasal gambar trutama wanita yang di edit menjadi tidak senunuh !
haih takde keje betol lah orang tuh
semoga Allah melindungi kita dari kejahatan orang2 seperti itu. semoga Allah bg hidayah utk mereka ke jalan yang benar. amin

ok facebook memang satu fenomena 1 2 tahun ni
mak aku umur 51tahun pon jenis gile FB jugak. keep in touch dgn kawan2 sekolah mak dulu. nanti tue2 pon aku centu kot ;)
sebab tu najwa latiff buat lagu pasal facebook. cube sape2 buat lagu pasal tumblr ke twitter pulak . haha * eh ok, aku tercakap pasal najwa latiff jugak.

hari tuh bace blog kwn sekolah dalam post yg ini . die kate nape ade orang tuh nak unfriend kawan yang tak baek atau sedang terhanyut sikit ? sbb mane taw kadang2 kite update status ilmiah, kwn tuh terbace and terkesan ke. betul ape kate bal kan .
memang2 hidayah tuh milik Allah tapi kite tak taw die datang macam mane .

ok so conclusionnya, same2 lah kite gune utk perkara berfaedah. 
kadang2 aku pon buat pelek2 gak kat fb tuh kan,haha
lets share something yg mendatangkan manfaat, berilmiah
tak semestinya nak bagi tazkirah agama je,
something yg buat org tambah pengetahuan, boleh buat org tersenyum pon ok :)
jangan percaye sangat ngn gambar ngeri kat FB tuh. kadang2 super impose semata. tapi kalau gambar testimoni herbalife takde superimpose eh. kalau tak percaye, dtg customer day kami, jumpa org2 tuh sendiri.


mungkin orang akan kate

" ahhh ! sukati aku laa nak gune utk ape pon. fb aku, bukan fb kau. heh ! "

ok terpulang lah. buatlah yg terbaek utk diri anda okay ?

wallahu'alam

Friday, November 18, 2011

sem seterusnya =_+"

CFS IIUM SEM 3

haa aku tak kene sem 2 aka short sem ;)
so terus ke SEM 3 january nanti


sem lepas aku tak belajar core subject langsung.
even kos econs, aku tak belajar pon accounts maths bagai.
so next sem mesti lagi mencabar !
next sem kat GOMBAK !
kos aku je taw kat gombak . tp still foundation lagi . degree lagi setahun insyaAllah
dah makin jauh dari rumah . sem lepas macam biskut je kejap2 balek rumah hilang dari dorm. hahaha . next sem kat gombak kalau naek tren je amek mase hampir 2 jam bangi gombak. naek kerete kalau tak jam 45 minit je. kalau jam sejam lebeh lahhh =='
sem lepas 4 subjek sahaja
next sem 6 subject 
last sem 29 contact hours !
sem kali ni 27 contact hours !
*heaven nye kawan2 diploma seminggu belas2 contact hours jeppp .
contact hours = seminggu belaja bape jam.

alhamdulillah setelah menghadapi kesukaran, nak daftar kos utk sem 3 nih, dapat jugak daftar.
thanx utk kawan2 yang tolong esp nadiah, najah, ruhila, group econs11/12 uia and group 932 :) yang banyak sgt bagi maklumat .
memang ramai kan hadapi macam2 kesukaran ? sabarjelahhh dgn bende nih kannn .

ok next sem kelas aku utk core subjek adalah 917 semua bunga tp ade satu je kumbang sesat.
kesian kau kumbang, pergilah masuk group kumbang2 916 sane. haha .
utk english 915 kot. kelas yang bakal mix dgn org lain . tak tahu sape lagi group 915 ni.

ok meh tgk jadual next sem aku 

wahhh nampak tak ade maths ?
aku suke maths ! tapi tak hebat sangat . eh bukan tak, tapi BELOM hebat lagi
ok, statistics, accounts . aku takde basic langsung dalam 2 subjek nih . tak taw ape akan jadi !
dulu english aku 16 jam seminggu ! skrg tinggal 9 jam . harap2 dapatlah examted sem 3 nih.
barab dah takde dah dalam subjek . alhamdulillah dah examted , tapi sayang ah nak tinggalkan barab. rugi je rase kalau tak teruskan..

hari tuh UIA kate masok UIA balek 8 january AHAD
tup tup dah tukar tarikh 9 january ISNIN daftar !
ALHAMDULILLAH sangat sangat sebab dapat pergi holiday sambil belajar herbalife kat tiara beach resort 7 n 8 january tuh ! thank u Allah :)
tapi kalau masok UIA ahad tu pon, aku akan tetap pergi PD tu jugak . hehe :p

okay All the best gak kat kawan2 for next sem !

aku masih cuti lagi. 
tapi masuk UIA nanti, aku laaa paling busy kot . haha bajet*
herbalife tetap akan berjalann ;)
semoga aku dapat manage mase dengan baek aminnnnn .

Wednesday, November 16, 2011

bila aku menghadapi peperiksaan

UPSR 2005

malam sebelum UPSR, aku muntah2
pegi klinik, erghh food poisoning lagi
salu sangat kene macam nih. stiap kali kene mesti kaw kaw punye kene.
pergi klinik subuh2 before exam and doktor surih makan ubat tahan muntah

hari first jawab BM sambil tertido. bayang kan UPSR pon boleh tertido . jawab kat library

esoknye periksa SC, aku study lah petang tuh
tibe2...
mata aku naik ke atas perlahan lahan
bile try hadap buku balek, slow2 bijik mate aku naik and pandang ke atas. *scary kan?
banyak kali jadi, terus panggil mak.
then lame2 memang tak boleh pandang bawah. pandang atas je . time tuh rase macam aku dah cacat !
terus pergi klinik yg same. time sampai klinik, aku punye kepale pulak asek ke kiri dan ke atas. jadi TELENG kepala aku. tak boleh hadap depan. memang menangis teruk gile. ape dah jadi dengan aku? mak sangat sangat risau.
then doktor bagi injection. aku pon tertido.
doktor kate nih side effect ubat tahan muntah tuh. aku allergic pada ubat tuh. sebab tu effect saraf kat kepala. doktor mintak aku dibawa ke hospital putrajaya supaya dipantau oleh doktor pakar.
first time pngalaman dibawa oleh ambulance *ninoninonino ~~~

esok aku bajet akan jawab sains kat hospital
tp alhamdulillah dapat keluar hospital cepat. malam tu balek rumah !
sehat sudah ALHAMDULILLAH ~
terima kasih utk mak dan ayah yang jage aku tak kira penat .

PMR2008

kali nih ayah pulak sakit
kene bedah buat BY PASS sbb sakit jantung
tak tahu cerita sangat sebab ayah buat by pass time hari first exam
memang tacing la, ayah sakit, aku berhempas pulas utk PMR
hanya doa yg mampu aku panjatkan.
ALHAMDULLIAH semuanya selamat

SPM2010

dalam minggu macam nih, setahun yg lalu, minggu pertama SPM
semua orang dok semangat study. termasuk lah aku.
aku nih jenis kene belajar lebih sikit, baru boleh masuk otak. kene usehe lebih la senang cite
ade certain2 orang yg memang jenis pandai . belaja sikit2 pon dah boleh ingat dan kuasai. tapi tuh bukan aku. alhamdulillah aku pon bukanlah jenis org yg malas sgt nak study.

first day SPM

BM
soklan bocor !
mcm tak boleh blaaa la bocor die sebijik sebijon .
petang tuh, ramai meragam sakit perot termasuk aku .
semua buat conclusion nasi goreng DM pagi td pedas nak mampppp . haishh .
tapi alhamdulillah still boleh buat BM ptg tuh dgn baek

malam nye,
badan aku start panas
org lain pergi yassin between mgrb and isyak, aku dok tidor kat dorm. tak larat nak bukak mate.
mule terasa mcm demam. badan panas.
then after isyak, aku gagah kan diri jugak study english utk esoknye dgn geng2 dorm kufah .
tapi lepas tuh kene tidur awal . cam tak larat sangat. makan panadol 2 bijik , tidor dalam keadaan tak prepare sgt utk english ngan tasawwur esoknye. 

second day SPM

pagi tuh alhamdulillah dah bertenaga balek.
ready for english !

petang nye,
mula naek panas balek b4 tasawwur paper 1 . haishh .
try jelahh gagah kan diri jawab. tak tahu lah ape yg aku ingat .

malamnye,
still rase lemah2. tak tahu dah mcm mane . memang fikir esok pas abes tasawwur 2 nak balek rumah terus . 
aku tak mampu nak stdy sgt . ergghh sejarah plak uh . tak bace sgt, memey ah !

third day SPM

sejarah paper 1, paper 2, tasawur paper 2.
climaxnye time tasawur paper 2. aku jawab soklan sambil letak kepale atas meje . siyes ah dah tak larat sgt . aku pon tak tahu ape aku jawab kat kertas tuh.
habes je paper, tros msg mak suroh amek . alhmdulillah lah rumah dekat. *opss kantoi bawak henset :p

ok then pergi klinik,
doktor kate aku suspek DENGGI !
gulpp . sebab dah demam 3 hari, and suhu badan tinggi .

jumaat, sabtu, ahad

hujung minggu aku banyak dibazirkan dgn tidur sahaje sbb badan lemah . try jugak lah stdy siket2.
bayangkan lah. 3 hari tuh orang lain semua boleh pulun stdy subjek mathmod, syariah, add maths and fizik. tapi aku ? dok tidur rehat je kat rumah.
ketika itu lah aku rase hilang nye nikmat SIHAT.

hari sabtu pegi klinik balek, doktor kate aku tak kene denggi alhamdulillah. 
demam panas je.

ahad macam dah rase ok siket
ahad malam, aku balek maahad balek. try nak stdy math mod yang tak sentuh lagi tuh.
tgah2 stdy, tibe2 rase nak muntah . then aku muntah. dengan selseme yg agak teruk dan terus tidur .

isnin

math mod hari ni
subjek yg senang sebenarnye, tp aku sangat mengantok time jawab exam. sempat tertido. effect ubat agaknye . *huh tak suke ubat ! ade side effect ceni.
sirius sgt risau dgn mathmod sebab ade tak sempat jawab !
tawakal jelahhh

after math mod aku balek rumah balek.
sbb demam teruk balek
makan ubat ade side effect muntah2.
esoknye ade syariah. subjek yg memerlukan byk bace n hafal
aku kalau bab2 hafal nih kene wat last2 baru igt, but sakit pulak, so tidor je lahh
dapat bace sikit2 je.

selasa

ke dewan as-syafie utk paper syariah straight dr rumah
serious memang tak prepare langsung sangat
time beratur nak masuk dewan, baru aku taw yg PAPER SUBJ dulu ! aku igt objektif dulu ergghhh
dengan tenang nye aku tawakal je. sbb nothing can do . lagi bape minit je nak masuk dewan. aku tak bg tahu sape2 pon pasal aku tak tahu paper tu pagi tu.
effect duduk kat rumah. dah biase dok asrama ade org bgtw and jadual sume tinggal kat asrama =='

rabu dan seterusnya

alhamdulillah kembali normal dapat belajar macam biasa

thanx to kawan2 yang sangat take care esp, dayah humaira najah kak ira kak hani anisa esah sabi afiqah raslan :)
paling peting terima kasih kat mak yang sanggup hantar ande amek banyak kali ! <3

hmm rugi tak hari2 terawal time SPM aku ?
bile orang dapat belajar all out, aku sebok tidur.
sebok kuar masuk klinik
RUGI KAN ?

semuanye punca aku tak jage kesihatan
seriously before nih, aku tak pikir langsung pasal kesihatan. makan tibai je, air tak minum banyak. and end up, aku salu kene keracunan makanan . tiap2 bulan mesti selseme selame seminggu . tapi aku jarang demam, kalau sakit uh, mesti terus yg teruk punye mcm keracunan makanan tu . org lain tak kene tapi aku kene. act, aku jarang sakit, selseme tu salu la, tp bile sakit, msti kaw kaw punye kene . and kene saat2 genting ceni.

ini jugak kifarah dosa, bila kita sakit, Allah nak ampunkan dosa and ALLAH nak uji diri kita.
aku redha ~
tapi
berdosalah kita kan, kalau kita boleh jage kesihatan diri, tapi kita tak jaga. umpama macam menzalimi diri. Allah dah bagi nikmat sihat, tapi kita tak hargai and tak ade effort utk jage kesihatan. kadang2 sekarang kita tak nampak tapi esok lusa?
care about our parents too.
antare bende terbaek kite boleh bagi kat mereka, selain jadi anak yg soleh and solehah, adalah kesihatan.
bile mereka sihat, mereka boleh lakukan aktiviti mereka dgn baek.

alhamdulillah kakak aku jumpa herbalife, 
macam kakak aku, die bagi makanan nutrisi herbalife kat mak dan ayah.
alhamdulillah mak rase makin sihat dan bertenaga, ayah pulak kurang sakit dada *org sakit jantung nih salu sakit dada.
we give them healthy breakfast, and ayah umur 54 as engineer kerja  kat site tgk construction jambatan kedua kat penang , sgt bertenaga ALHAMDULILLAH !

aku sendiri pon, dah tak kene selsema setiap bulan. lebih bertenaga ALHAMDULILLAH !
pastu perasan tak banyak betul side effect ubat macam aku cerita kat atas2 tu yg berlaku pada aku?
memang ubat itu DRUGS . memang ade negative side effects
macam HERBALIFE adalah NUTRISI. satu satunya product yg dikategori kan dalam CELLULAR NUTRITION . die baiki cell2 dengan pemakanan yang baik insyaAllah :)

hari tuh dgr sharing dari sorang abg nih, die coach sorang pakcik tak boleh bercakap
alhamdulillah lepas gune herbalife, die dah boleh bercakap. WOWW ALHAMDULILLAH !

so readers, it is important to take care of our self and other people that we love !
HEALTH is WEALTH :)

wallahu'alam

anyone out there ade siapa2 kenalan nak improve health, boleh contact saya !
0133148138/0176788717