.

.

How Can I Help You?

Name:
Email Address:
Handphone Number
Where do you live?
Bagaimana saya boleh membantu anda? Turun berat badan
Naik berat badan
Improve Kesihatan
Skin problem
Gain energy
Earn extra income
Pernah daftar sebagai ahli(membership) herbalife?
Info tambahan utk saya bantu.

This online form was provided by Freedback.

Friday, December 23, 2011

Dilema lepasan PMR +,+


PMR2008
result aku 9A !
yeay alhamdulillah :)
nak bangga satu dunia boleh ?
hahahaha

tahniah adik2 junior yg cemerlang PMR :)
jangan lupa sujud syukur and thanx to all cikgu2 ok !

act, PMR is nothing kecuali kalau nak tukar sekolah.
jangan sedih sgt kalau tak dapat stret
tp jadikan kesedihan tu utk bangkit dari kejayaan 
ade je org yg tak stret PMR, SPM die stret
akak ni PMR stret, SPM down !

so PMR tuh takde pape sgt pon . serious akak ckp.
tapi kalau ade budak2 yg belum PMR bace ni, jgn la tak belaja pulak =,="
kene jugak dapat best result, utk banggakan parent kite kan
tp pngalaman sendiri la jugak, belaja hanya utk exam, pastu lupa . tak patot tak patot.

lepas ni sure dilema nak tukar skolah ke tak kan ?

hmm act kat mane2 kite belajar, same je kalau kite still tak change our attitude
the most important thing is attitude
skola hebat cane pon tp kite still perangai yg tak bagos, so same je jadinya.

tp bdasarkan apa yg akak tgk, mostly kawan2 yg pindah ramai dpt stret A SPM,
bkn nak mksdkan kan bile pindah boleh dpt stret, tp bile berhijrah, automaticly perangai kite pon berhijrah
tp ade hijrah 2 bentuk, jadi lagi bgos atau lagi teruk
ade risiko di situ
org yg stay kat maahad pon tak kurang hebatnya, ramai je cemerlang !

so it is not all about
paling important attitude 
ingat , ATTITUDE and CHANGE

akhlak adalah asas pembinaan diri yang akan menentukan jatuh bangunnya agama dan tamadun
 penting kan akhlak tu ?

sekarang maahad pon dah cluster kan
hebat ape tuh !
takyah la pindah, teruskan harumkan nama sekolah :)

next, dilema nak amek aliran ape

nmpak remeh
dan org blumba nak amek sc stream
nampak gah
gah gah pon kalau takleh bawak buat ape ?

pngalaman akak,
akak takde la minat sc sgt, tp sebab f4 dpt kelas ibnu sina kelas first, and takde org pon dalam kelas tuh g tukar aliran so takde rase nk tukar aliran langsung la time tuh
rase boleh bawak, nak tukar kelas pon cam malu. dah selese kat kelas tu
padahal time tu mak akak dah suroh fikir betul2 dah kalau taknak amek sc ok je .
then bile f5 , makin lame rase makin susah, bile fikir balek,
asal la aku tak amek account dulu
tp dah decide, akk usehe jelah belajar rajen2
result SPM tak bagos mane, tp not bad lah
and masuk U, akak sesat amek kos economy yg bakal belajar account segala bagai
sbb rase tak boleh nk carry sc subjects .

ape yg akak nak adik2 fikir skrg ni,
pilih la betul2, tp mang sblm belajar, mang tak tahu pelajaran tuh mcm mane
act sc stream takde la susah sgt . depend kat org gk la . kebolehan berbeze beze
ade satu je care nak solve kan ke dua dua cara di atas,
ISTIHARAKH
even nk pilih aliran tuh mcm bende remeh je
tapi, serious istiharakh penting :)
yg nk pindah tuh pon istiharakh la k
dari sekarang dah start istiharakh
so nanti dah start sekolah insyaAllah Allah permudahkan

satu lagi,
zaman f4 f5 dah lain dik
tak senang mcm PMR
zaman F4 ni salunye ramai mula buat hal
tapi jangan jadikan budaya maahad
insyaALLAH boleh
so u need to change for things to change !

it just a beginning
all the best !
akak sayang maahad,so jage maahad leklok :)
bukan akademic je, tapi sahsiah jugak.

p/s : aku ni takde la bgs sgt nk nasihatkan org, tp ckp ikut pngalaman :)

2 comments:

Nur Asyiqin Aiman said...

so bagus lah kak sakinah...
thanks bagi adik berfikir sedikit...hahaha

*yup u r right... istikharah is the best way...

skeen said...

bgos adek aiman boleh bfikir SEDIKIT
hahaha

Friday, December 23, 2011

Dilema lepasan PMR +,+


PMR2008
result aku 9A !
yeay alhamdulillah :)
nak bangga satu dunia boleh ?
hahahaha

tahniah adik2 junior yg cemerlang PMR :)
jangan lupa sujud syukur and thanx to all cikgu2 ok !

act, PMR is nothing kecuali kalau nak tukar sekolah.
jangan sedih sgt kalau tak dapat stret
tp jadikan kesedihan tu utk bangkit dari kejayaan 
ade je org yg tak stret PMR, SPM die stret
akak ni PMR stret, SPM down !

so PMR tuh takde pape sgt pon . serious akak ckp.
tapi kalau ade budak2 yg belum PMR bace ni, jgn la tak belaja pulak =,="
kene jugak dapat best result, utk banggakan parent kite kan
tp pngalaman sendiri la jugak, belaja hanya utk exam, pastu lupa . tak patot tak patot.

lepas ni sure dilema nak tukar skolah ke tak kan ?

hmm act kat mane2 kite belajar, same je kalau kite still tak change our attitude
the most important thing is attitude
skola hebat cane pon tp kite still perangai yg tak bagos, so same je jadinya.

tp bdasarkan apa yg akak tgk, mostly kawan2 yg pindah ramai dpt stret A SPM,
bkn nak mksdkan kan bile pindah boleh dpt stret, tp bile berhijrah, automaticly perangai kite pon berhijrah
tp ade hijrah 2 bentuk, jadi lagi bgos atau lagi teruk
ade risiko di situ
org yg stay kat maahad pon tak kurang hebatnya, ramai je cemerlang !

so it is not all about
paling important attitude 
ingat , ATTITUDE and CHANGE

akhlak adalah asas pembinaan diri yang akan menentukan jatuh bangunnya agama dan tamadun
 penting kan akhlak tu ?

sekarang maahad pon dah cluster kan
hebat ape tuh !
takyah la pindah, teruskan harumkan nama sekolah :)

next, dilema nak amek aliran ape

nmpak remeh
dan org blumba nak amek sc stream
nampak gah
gah gah pon kalau takleh bawak buat ape ?

pngalaman akak,
akak takde la minat sc sgt, tp sebab f4 dpt kelas ibnu sina kelas first, and takde org pon dalam kelas tuh g tukar aliran so takde rase nk tukar aliran langsung la time tuh
rase boleh bawak, nak tukar kelas pon cam malu. dah selese kat kelas tu
padahal time tu mak akak dah suroh fikir betul2 dah kalau taknak amek sc ok je .
then bile f5 , makin lame rase makin susah, bile fikir balek,
asal la aku tak amek account dulu
tp dah decide, akk usehe jelah belajar rajen2
result SPM tak bagos mane, tp not bad lah
and masuk U, akak sesat amek kos economy yg bakal belajar account segala bagai
sbb rase tak boleh nk carry sc subjects .

ape yg akak nak adik2 fikir skrg ni,
pilih la betul2, tp mang sblm belajar, mang tak tahu pelajaran tuh mcm mane
act sc stream takde la susah sgt . depend kat org gk la . kebolehan berbeze beze
ade satu je care nak solve kan ke dua dua cara di atas,
ISTIHARAKH
even nk pilih aliran tuh mcm bende remeh je
tapi, serious istiharakh penting :)
yg nk pindah tuh pon istiharakh la k
dari sekarang dah start istiharakh
so nanti dah start sekolah insyaAllah Allah permudahkan

satu lagi,
zaman f4 f5 dah lain dik
tak senang mcm PMR
zaman F4 ni salunye ramai mula buat hal
tapi jangan jadikan budaya maahad
insyaALLAH boleh
so u need to change for things to change !

it just a beginning
all the best !
akak sayang maahad,so jage maahad leklok :)
bukan akademic je, tapi sahsiah jugak.

p/s : aku ni takde la bgs sgt nk nasihatkan org, tp ckp ikut pngalaman :)

2 comments:

Nur Asyiqin Aiman said...

so bagus lah kak sakinah...
thanks bagi adik berfikir sedikit...hahaha

*yup u r right... istikharah is the best way...

skeen said...

bgos adek aiman boleh bfikir SEDIKIT
hahaha