.

.

How Can I Help You?

Name:
Email Address:
Handphone Number
Where do you live?
Bagaimana saya boleh membantu anda? Turun berat badan
Naik berat badan
Improve Kesihatan
Skin problem
Gain energy
Earn extra income
Pernah daftar sebagai ahli(membership) herbalife?
Info tambahan utk saya bantu.

This online form was provided by Freedback.

Sunday, January 22, 2012

Keihklasan Menuntut Ilmu

 semalam pegi UIA PJ, tanye bdk PJ, 

cane PJ ok ?

tak best

apa yang tak best ?

kelas jauh sangat !

 hoho ! tak tahu kisah UIA gombak lagi
nak pergi kelas pon hampir satu kilometre
tuh belum pergi library masjid cafe
serious duduk gombak ni exersice kaki terbaek.
kalau tinggal barang, jgn harap la nak balek ambil

kalau dulu NILAI macam sukati2 nak keluar,
gombak ketat sikit sbb curfew pukul 10. kesian kat budak laki la
tapi bab ni PJ tetap menang lagi strict

ok bukan nak membandingkan sebenarnya
cukup la isu PJ NILAI GOMBAK

tapi kan, seriously, asyik nak merungut je bab jauh2 nih
pegi kelas je mcm nak tercungap2, kene tunggu ramai2 pergi sbb nanti sesat tak taw kelas kat mane -___-"
lift penuh kene naik tangga
mostly kelas tingkat 4 dan 5
mahallah tingkat 4 !

perlukan banyak energy !
alhamdulillah ade shake dgn tea mix herbalife ! :)
orang dah ngantuk dalam kelas, mata aku still besar lagi oke ! :P

ok back to the topic,
setiap hari ade je terdetik dalam hati ni nak merungut
kelas jauh la itulah inilah

Be sincere, be humble and respect your teacher. Only then you will gain a blessed knowledge that will become the nuur (light) in your heart. InshaAllah.
- madam rahimah (lecturer statstics aku)
madam said to her students :
we gonna have 3 rules in this class
1. be sincere
2. be humble
3. respect your teacher

ok kat sini nak tekankan yang first tuh

BE SINCERE

actually, kenapa kita menuntut ilmu ?
why ?
it is because of we want to pass the examination ?
to get a job after study ?
or untuk menunjuk2 dekat orang yang kita ni pandai ?

we are studying is actually an obligatory from Allah, so we need to be sincere to seek the knowledge
so apa maksudnya tu ?
 sedar tak kalau kita belajar ni nak dapat pointer bagos ?
lepas exam je semua ilmu gone !

madam rahimah sangat menekankan kita tuntut ilmu ni nk cari mardhatillah
keredhaan Allah
tak semestinya apa yang kita belajar, kita akan dapat kerja tu
mang ramai sangat aku tengok sekarang, belajar lain, kerja lain
mungkin amek account, sekali kerja pejabat dekat hotel ?
ade orang amek bahasa arab, tapi jadi tourist guide
mungkin aku nak amek islamic banking tapi kerja personal wellness coach herbalife ?
siapa tahu ?

dari wahyu pertama
IQRA'
bacalah dgn nama tuhan yang menciptakan

wahyu pertama dah tekan kita pasal ilmu,
kalau kita asyik belajar sebab nak pass exam, mmg ilmu tu tak akan bertahan lama
pastu mula lah wujud orang pandai yang tiada akhlak
sebab apa ? sebab kurangnya penghayatan ilmu

orang belajar, tapi jarang apply dalam hidup
tak semetinya ilmu duniawi tu tak boleh apply dalam hidup
contoh seorang student medic, belajar tentang manusia, belajar tentang kesihatan, dia apply tak tentang kesihatan dalam diri dia ?
orang belajar human science
pernah tak dia apply utk personal developement even utk diri dia sendiri ?
kita apply tak apa yang kita belajar ?

renung renungkan 

so, bila kita ikhlas menuntut ilmu, insyaAllah diberkatiNya
semua ilmu dpat kita apply, tak semua, mungkin half, at least ade.
bila kita ikhlas, semua rungutan rungutan di atas, tidak akn wujud
setiap hari aku mesti rasa nak merungut, tapi bila ingat balek tujuan sebenar kita nak ke kelas, insaf balek
so it's depends on our NIAT
setiap hari kene betulkan niat tu balek


actually banyak lagi nikmat yg kita dapat berbanding dgn ujian
tapi kita tak pernah sedar kan ?
T_T

setiap hari sebenarnya diri ini kene diperingatkan kembali
manusia mudah lupa

IKHLAS 
bukan perkara mudah
lagi nak ikhlas, lagi diuji dgn pujian
lagi nak ikhlas, lagi banyak dugaan
IKHLAS susah dinilai
hanya Allah yang tahu siapa yg benar2 ikhlas

3 rules yang madam bagi sangat mengetuk pintu hati kami
menuntut ilmu adalah kewajipan
kita disini ingin melaksanakan kewajipan sebagai hambaNya
bukan hanya utk peperiksaan

wallahu'alam

4 comments:

cik ayuni said...

like madame nur azian said (mdm math2)

"try to find the sweetness of seeking knowledge, then u can stop complaining automatically..."

skeen said...

ouh nice quote ! suka3 ~
thanx cik ayuni :)

tya omar said...

Nikmat and Dugaan tu sungguh dahsyat. =D

♥ afiqah ♥ said...

setuju sangat dengan anda cik sakinah!
^_^

Sunday, January 22, 2012

Keihklasan Menuntut Ilmu

 semalam pegi UIA PJ, tanye bdk PJ, 

cane PJ ok ?

tak best

apa yang tak best ?

kelas jauh sangat !

 hoho ! tak tahu kisah UIA gombak lagi
nak pergi kelas pon hampir satu kilometre
tuh belum pergi library masjid cafe
serious duduk gombak ni exersice kaki terbaek.
kalau tinggal barang, jgn harap la nak balek ambil

kalau dulu NILAI macam sukati2 nak keluar,
gombak ketat sikit sbb curfew pukul 10. kesian kat budak laki la
tapi bab ni PJ tetap menang lagi strict

ok bukan nak membandingkan sebenarnya
cukup la isu PJ NILAI GOMBAK

tapi kan, seriously, asyik nak merungut je bab jauh2 nih
pegi kelas je mcm nak tercungap2, kene tunggu ramai2 pergi sbb nanti sesat tak taw kelas kat mane -___-"
lift penuh kene naik tangga
mostly kelas tingkat 4 dan 5
mahallah tingkat 4 !

perlukan banyak energy !
alhamdulillah ade shake dgn tea mix herbalife ! :)
orang dah ngantuk dalam kelas, mata aku still besar lagi oke ! :P

ok back to the topic,
setiap hari ade je terdetik dalam hati ni nak merungut
kelas jauh la itulah inilah

Be sincere, be humble and respect your teacher. Only then you will gain a blessed knowledge that will become the nuur (light) in your heart. InshaAllah.
- madam rahimah (lecturer statstics aku)
madam said to her students :
we gonna have 3 rules in this class
1. be sincere
2. be humble
3. respect your teacher

ok kat sini nak tekankan yang first tuh

BE SINCERE

actually, kenapa kita menuntut ilmu ?
why ?
it is because of we want to pass the examination ?
to get a job after study ?
or untuk menunjuk2 dekat orang yang kita ni pandai ?

we are studying is actually an obligatory from Allah, so we need to be sincere to seek the knowledge
so apa maksudnya tu ?
 sedar tak kalau kita belajar ni nak dapat pointer bagos ?
lepas exam je semua ilmu gone !

madam rahimah sangat menekankan kita tuntut ilmu ni nk cari mardhatillah
keredhaan Allah
tak semestinya apa yang kita belajar, kita akan dapat kerja tu
mang ramai sangat aku tengok sekarang, belajar lain, kerja lain
mungkin amek account, sekali kerja pejabat dekat hotel ?
ade orang amek bahasa arab, tapi jadi tourist guide
mungkin aku nak amek islamic banking tapi kerja personal wellness coach herbalife ?
siapa tahu ?

dari wahyu pertama
IQRA'
bacalah dgn nama tuhan yang menciptakan

wahyu pertama dah tekan kita pasal ilmu,
kalau kita asyik belajar sebab nak pass exam, mmg ilmu tu tak akan bertahan lama
pastu mula lah wujud orang pandai yang tiada akhlak
sebab apa ? sebab kurangnya penghayatan ilmu

orang belajar, tapi jarang apply dalam hidup
tak semetinya ilmu duniawi tu tak boleh apply dalam hidup
contoh seorang student medic, belajar tentang manusia, belajar tentang kesihatan, dia apply tak tentang kesihatan dalam diri dia ?
orang belajar human science
pernah tak dia apply utk personal developement even utk diri dia sendiri ?
kita apply tak apa yang kita belajar ?

renung renungkan 

so, bila kita ikhlas menuntut ilmu, insyaAllah diberkatiNya
semua ilmu dpat kita apply, tak semua, mungkin half, at least ade.
bila kita ikhlas, semua rungutan rungutan di atas, tidak akn wujud
setiap hari aku mesti rasa nak merungut, tapi bila ingat balek tujuan sebenar kita nak ke kelas, insaf balek
so it's depends on our NIAT
setiap hari kene betulkan niat tu balek


actually banyak lagi nikmat yg kita dapat berbanding dgn ujian
tapi kita tak pernah sedar kan ?
T_T

setiap hari sebenarnya diri ini kene diperingatkan kembali
manusia mudah lupa

IKHLAS 
bukan perkara mudah
lagi nak ikhlas, lagi diuji dgn pujian
lagi nak ikhlas, lagi banyak dugaan
IKHLAS susah dinilai
hanya Allah yang tahu siapa yg benar2 ikhlas

3 rules yang madam bagi sangat mengetuk pintu hati kami
menuntut ilmu adalah kewajipan
kita disini ingin melaksanakan kewajipan sebagai hambaNya
bukan hanya utk peperiksaan

wallahu'alam

4 comments:

cik ayuni said...

like madame nur azian said (mdm math2)

"try to find the sweetness of seeking knowledge, then u can stop complaining automatically..."

skeen said...

ouh nice quote ! suka3 ~
thanx cik ayuni :)

tya omar said...

Nikmat and Dugaan tu sungguh dahsyat. =D

♥ afiqah ♥ said...

setuju sangat dengan anda cik sakinah!
^_^