.

.

How Can I Help You?

Name:
Email Address:
Handphone Number
Where do you live?
Bagaimana saya boleh membantu anda? Turun berat badan
Naik berat badan
Improve Kesihatan
Skin problem
Gain energy
Earn extra income
Pernah daftar sebagai ahli(membership) herbalife?
Info tambahan utk saya bantu.

This online form was provided by Freedback.

Wednesday, November 23, 2011

tacing seketika :( oh ujian ~

Pagi tadi bukak blog, tengok2 post baru dari orang2 yang aku follow.
memang rutin harian dah ni nih . bukak FB, bukak blog .

pagi tadi bace blog kawan baekku humaira mahpa yg dah lame tak update tu . :p
ok bace punya baca.... *korang pon pegi la bace dulu. nanti tak paham aku cite
eh asal mata aku begenang ?
how dare u mai wat aku nangis2 pagi2 nih ?! wuwuw
act, post tuh takde la sedih sgt, tapi mungkin aku yang rapat dengan die dapat merasai .
kalau tgk post tuh ade satu ayat die

"semua yang kau nak kau dah dapat..."

ok macam terase, aku lah yang kate kat die macam tuh .
kan mai ? ke orang lain ? haha
aku rase aku lah cakap kat die macam tuh
terase taw i :p

sebab ape aku kate camtuh kat die, sebab aku tgk bestnye hidup die. time lepas SPM aku ckp cam tuh kat die . die PANDAI, family die cam HARMONI dgn adik beradik yang ramai dan pandai pandai dengan ABANG yg DQ. 

sebenarnye, bile aku cakap macam tuh, aku tersedar, 
akulah MANUSIA yang paling tak besyukur kan ?
astaghfirullah
tuh dululah dulu !

act bukan tak bersyukur, tapi macam kagum tgk die nih
aku bersyukur dengan ape yang aku ade ALHAMDULILLAH :)

tapi dalam diam, sebenarnya die pernah hadapi kekecewaan, aku taw. nampaklah macam mane die bangkit semula utk SPM tu . cume die sangat COOL dalam kebangkitan die . die tak tunjuk pon die FRUST menonggeng ke, nak BANGKIT semula ke, semua die tak tunjuk even aku nih salu bkepit dengan die . nampak die sentiasa BAHAGIA je .
tapi dalam pada tu dia hadapi macam2 ujian yang aku sendiri tak sedar. ;(
be strong mai ! ;')

hmm ok cakap pasal UJIAN

UJIAN LUMRAHNYA DUNIA
jangan putus asa, mungkin itu RAHMAT dariNYA .

setiap orang hadapi UJIAN .
kecil or besar ujian, sedar atau tak sedar.
semua orang ade rase susahnya hidup,
tapi sedar tak ade rahmat disebaliknya ?
ok nak hidup senang sentiasa ?
kau tidor je lahhh . tak payah bangun2 . tapi bangun nanti rase pening2 dah lame tak celikkan mate, rase susah jugak kat situ kan ?

semua orang nak rase kesenangan
tapi kesenangan tak akan kite kecapi selagi kita tak berusaha kuat 

yang penting,
jangan jangan berputus asa !
tak kesah la dalam ape sekali pon, dalam pelajaran, dalam mencari rezeki, dalam bersukan, dalam mahukan sesuatu, semua yang kita nak, 
there's NO TURNING BACK once u dah DECIDE. !

  • KENAPA AKU DIUJI??
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." - Surah Al-Ankabut ayat 2-3

  • KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN??
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." - Surah Al-Baqarah ayat 216

segalanya dah terjawab dalam quran,
ISLAM dah ajar dah cane nak hadapi ujian,

mcm mane?
terjun banggunan ? bunuh diri ? give up ?
TIDAK !

kalau ade satu kesilapan yang kite buat, jangan lupekan terus. selak2 sikit buku lame tuh, 
ambil PENGAJARAN. 
tapi jangan sampai buat anda DOWN,
terus pandang kehadapan semula,
berUSAHAlah
jangan sentiasa di tapuk lama .

ALLAH menguji kerana sayangkan hambaNya :)

rase cam gempak tak ayat tuh?
bukan senang nak jadi orang kuat mentally ni.
kuat fizikal lagi senang . 
jadi sihat, gune HERBALIFE, amek F3 protein, gain muscle, pastu work out sikit, dah ade 6 ketul kat depan tuh :p INSYAALLAH . senangkan ?
macam abang ni :
tapi kuat dalaman ?
JIWA kene KUAT
MENTAL kene KUAT
once bile dah terkene UJIAN, hanya dengan menjadi KUAT lah jalannya,
bile dapat harunginya, 
andalah orang TERKUAT ! insyaAllah ~

paling best, bile hadapi ujian nih bagi aku lah kan,
dapat NANGIS !
nangis tu satu nikmat. lepaskan semuanya, bile stop je nangis, macam rase dah jadi orang lain, rase lebih tabah . itu bagi akulahh .
tapi jangan CENGGENG sgt pulak. tuh aku bg penampor je . :p
tp jangan nangis2, tapi lepas tuh, takde effort langsung yg anda buat.
fikirkan !

wallahu'alam ~

P/S : banyak pasal bende2 ni, aku belajar dari ISLAM agama kita sendiri, dari HERBALIFE, dan kawan2 . alhamdulillah :')

8 comments:

ummufayyad said...

btul2..ak setuju..ujian adalah tarbiyyah utk kita..:)

skeen said...

yeah . betul3 ! :)

humairamahpa said...

skinot!!!
bukan kau je lah..
jgn la wey..
elok2 aku x nanges..hehe

setiap orang ujian berbeza2..
semoga kita sentiasa kuat menghadapinya..
:-D

skeen said...

aku kan keperasanan yang amet tinggi :p
tapi aku ingat, tu memang ayat yg kuar dari mulut aku . hahaha takpe ah .
pepepon,
INNALLAHAMAANA :)

smilenajah93 said...

ujian membuatkan kite lebih dewasa :)

PeJuAnG CinTa said...

tanpa ujian ~ takkan wujud ganjaran .. jika ganjaran itu adalah sngat bernilai.. maka jangan haraplah ujian akan jadi begitu mudah =)

skeen said...

yeah betul tuh pjuang cinta !

tya omar said...

nikmat and dugaan tuhan tu sungguh dahsyat,,, semuanya di luar kemampuan kita...=D

Wednesday, November 23, 2011

tacing seketika :( oh ujian ~

Pagi tadi bukak blog, tengok2 post baru dari orang2 yang aku follow.
memang rutin harian dah ni nih . bukak FB, bukak blog .

pagi tadi bace blog kawan baekku humaira mahpa yg dah lame tak update tu . :p
ok bace punya baca.... *korang pon pegi la bace dulu. nanti tak paham aku cite
eh asal mata aku begenang ?
how dare u mai wat aku nangis2 pagi2 nih ?! wuwuw
act, post tuh takde la sedih sgt, tapi mungkin aku yang rapat dengan die dapat merasai .
kalau tgk post tuh ade satu ayat die

"semua yang kau nak kau dah dapat..."

ok macam terase, aku lah yang kate kat die macam tuh .
kan mai ? ke orang lain ? haha
aku rase aku lah cakap kat die macam tuh
terase taw i :p

sebab ape aku kate camtuh kat die, sebab aku tgk bestnye hidup die. time lepas SPM aku ckp cam tuh kat die . die PANDAI, family die cam HARMONI dgn adik beradik yang ramai dan pandai pandai dengan ABANG yg DQ. 

sebenarnye, bile aku cakap macam tuh, aku tersedar, 
akulah MANUSIA yang paling tak besyukur kan ?
astaghfirullah
tuh dululah dulu !

act bukan tak bersyukur, tapi macam kagum tgk die nih
aku bersyukur dengan ape yang aku ade ALHAMDULILLAH :)

tapi dalam diam, sebenarnya die pernah hadapi kekecewaan, aku taw. nampaklah macam mane die bangkit semula utk SPM tu . cume die sangat COOL dalam kebangkitan die . die tak tunjuk pon die FRUST menonggeng ke, nak BANGKIT semula ke, semua die tak tunjuk even aku nih salu bkepit dengan die . nampak die sentiasa BAHAGIA je .
tapi dalam pada tu dia hadapi macam2 ujian yang aku sendiri tak sedar. ;(
be strong mai ! ;')

hmm ok cakap pasal UJIAN

UJIAN LUMRAHNYA DUNIA
jangan putus asa, mungkin itu RAHMAT dariNYA .

setiap orang hadapi UJIAN .
kecil or besar ujian, sedar atau tak sedar.
semua orang ade rase susahnya hidup,
tapi sedar tak ade rahmat disebaliknya ?
ok nak hidup senang sentiasa ?
kau tidor je lahhh . tak payah bangun2 . tapi bangun nanti rase pening2 dah lame tak celikkan mate, rase susah jugak kat situ kan ?

semua orang nak rase kesenangan
tapi kesenangan tak akan kite kecapi selagi kita tak berusaha kuat 

yang penting,
jangan jangan berputus asa !
tak kesah la dalam ape sekali pon, dalam pelajaran, dalam mencari rezeki, dalam bersukan, dalam mahukan sesuatu, semua yang kita nak, 
there's NO TURNING BACK once u dah DECIDE. !

  • KENAPA AKU DIUJI??
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." - Surah Al-Ankabut ayat 2-3

  • KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN??
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." - Surah Al-Baqarah ayat 216

segalanya dah terjawab dalam quran,
ISLAM dah ajar dah cane nak hadapi ujian,

mcm mane?
terjun banggunan ? bunuh diri ? give up ?
TIDAK !

kalau ade satu kesilapan yang kite buat, jangan lupekan terus. selak2 sikit buku lame tuh, 
ambil PENGAJARAN. 
tapi jangan sampai buat anda DOWN,
terus pandang kehadapan semula,
berUSAHAlah
jangan sentiasa di tapuk lama .

ALLAH menguji kerana sayangkan hambaNya :)

rase cam gempak tak ayat tuh?
bukan senang nak jadi orang kuat mentally ni.
kuat fizikal lagi senang . 
jadi sihat, gune HERBALIFE, amek F3 protein, gain muscle, pastu work out sikit, dah ade 6 ketul kat depan tuh :p INSYAALLAH . senangkan ?
macam abang ni :
tapi kuat dalaman ?
JIWA kene KUAT
MENTAL kene KUAT
once bile dah terkene UJIAN, hanya dengan menjadi KUAT lah jalannya,
bile dapat harunginya, 
andalah orang TERKUAT ! insyaAllah ~

paling best, bile hadapi ujian nih bagi aku lah kan,
dapat NANGIS !
nangis tu satu nikmat. lepaskan semuanya, bile stop je nangis, macam rase dah jadi orang lain, rase lebih tabah . itu bagi akulahh .
tapi jangan CENGGENG sgt pulak. tuh aku bg penampor je . :p
tp jangan nangis2, tapi lepas tuh, takde effort langsung yg anda buat.
fikirkan !

wallahu'alam ~

P/S : banyak pasal bende2 ni, aku belajar dari ISLAM agama kita sendiri, dari HERBALIFE, dan kawan2 . alhamdulillah :')

8 comments:

ummufayyad said...

btul2..ak setuju..ujian adalah tarbiyyah utk kita..:)

skeen said...

yeah . betul3 ! :)

humairamahpa said...

skinot!!!
bukan kau je lah..
jgn la wey..
elok2 aku x nanges..hehe

setiap orang ujian berbeza2..
semoga kita sentiasa kuat menghadapinya..
:-D

skeen said...

aku kan keperasanan yang amet tinggi :p
tapi aku ingat, tu memang ayat yg kuar dari mulut aku . hahaha takpe ah .
pepepon,
INNALLAHAMAANA :)

smilenajah93 said...

ujian membuatkan kite lebih dewasa :)

PeJuAnG CinTa said...

tanpa ujian ~ takkan wujud ganjaran .. jika ganjaran itu adalah sngat bernilai.. maka jangan haraplah ujian akan jadi begitu mudah =)

skeen said...

yeah betul tuh pjuang cinta !

tya omar said...

nikmat and dugaan tuhan tu sungguh dahsyat,,, semuanya di luar kemampuan kita...=D