.

.

How Can I Help You?

Name:
Email Address:
Handphone Number
Where do you live?
Bagaimana saya boleh membantu anda? Turun berat badan
Naik berat badan
Improve Kesihatan
Skin problem
Gain energy
Earn extra income
Pernah daftar sebagai ahli(membership) herbalife?
Info tambahan utk saya bantu.

This online form was provided by Freedback.

Wednesday, November 16, 2011

bila aku menghadapi peperiksaan

UPSR 2005

malam sebelum UPSR, aku muntah2
pegi klinik, erghh food poisoning lagi
salu sangat kene macam nih. stiap kali kene mesti kaw kaw punye kene.
pergi klinik subuh2 before exam and doktor surih makan ubat tahan muntah

hari first jawab BM sambil tertido. bayang kan UPSR pon boleh tertido . jawab kat library

esoknye periksa SC, aku study lah petang tuh
tibe2...
mata aku naik ke atas perlahan lahan
bile try hadap buku balek, slow2 bijik mate aku naik and pandang ke atas. *scary kan?
banyak kali jadi, terus panggil mak.
then lame2 memang tak boleh pandang bawah. pandang atas je . time tuh rase macam aku dah cacat !
terus pergi klinik yg same. time sampai klinik, aku punye kepale pulak asek ke kiri dan ke atas. jadi TELENG kepala aku. tak boleh hadap depan. memang menangis teruk gile. ape dah jadi dengan aku? mak sangat sangat risau.
then doktor bagi injection. aku pon tertido.
doktor kate nih side effect ubat tahan muntah tuh. aku allergic pada ubat tuh. sebab tu effect saraf kat kepala. doktor mintak aku dibawa ke hospital putrajaya supaya dipantau oleh doktor pakar.
first time pngalaman dibawa oleh ambulance *ninoninonino ~~~

esok aku bajet akan jawab sains kat hospital
tp alhamdulillah dapat keluar hospital cepat. malam tu balek rumah !
sehat sudah ALHAMDULILLAH ~
terima kasih utk mak dan ayah yang jage aku tak kira penat .

PMR2008

kali nih ayah pulak sakit
kene bedah buat BY PASS sbb sakit jantung
tak tahu cerita sangat sebab ayah buat by pass time hari first exam
memang tacing la, ayah sakit, aku berhempas pulas utk PMR
hanya doa yg mampu aku panjatkan.
ALHAMDULLIAH semuanya selamat

SPM2010

dalam minggu macam nih, setahun yg lalu, minggu pertama SPM
semua orang dok semangat study. termasuk lah aku.
aku nih jenis kene belajar lebih sikit, baru boleh masuk otak. kene usehe lebih la senang cite
ade certain2 orang yg memang jenis pandai . belaja sikit2 pon dah boleh ingat dan kuasai. tapi tuh bukan aku. alhamdulillah aku pon bukanlah jenis org yg malas sgt nak study.

first day SPM

BM
soklan bocor !
mcm tak boleh blaaa la bocor die sebijik sebijon .
petang tuh, ramai meragam sakit perot termasuk aku .
semua buat conclusion nasi goreng DM pagi td pedas nak mampppp . haishh .
tapi alhamdulillah still boleh buat BM ptg tuh dgn baek

malam nye,
badan aku start panas
org lain pergi yassin between mgrb and isyak, aku dok tidor kat dorm. tak larat nak bukak mate.
mule terasa mcm demam. badan panas.
then after isyak, aku gagah kan diri jugak study english utk esoknye dgn geng2 dorm kufah .
tapi lepas tuh kene tidur awal . cam tak larat sangat. makan panadol 2 bijik , tidor dalam keadaan tak prepare sgt utk english ngan tasawwur esoknye. 

second day SPM

pagi tuh alhamdulillah dah bertenaga balek.
ready for english !

petang nye,
mula naek panas balek b4 tasawwur paper 1 . haishh .
try jelahh gagah kan diri jawab. tak tahu lah ape yg aku ingat .

malamnye,
still rase lemah2. tak tahu dah mcm mane . memang fikir esok pas abes tasawwur 2 nak balek rumah terus . 
aku tak mampu nak stdy sgt . ergghh sejarah plak uh . tak bace sgt, memey ah !

third day SPM

sejarah paper 1, paper 2, tasawur paper 2.
climaxnye time tasawur paper 2. aku jawab soklan sambil letak kepale atas meje . siyes ah dah tak larat sgt . aku pon tak tahu ape aku jawab kat kertas tuh.
habes je paper, tros msg mak suroh amek . alhmdulillah lah rumah dekat. *opss kantoi bawak henset :p

ok then pergi klinik,
doktor kate aku suspek DENGGI !
gulpp . sebab dah demam 3 hari, and suhu badan tinggi .

jumaat, sabtu, ahad

hujung minggu aku banyak dibazirkan dgn tidur sahaje sbb badan lemah . try jugak lah stdy siket2.
bayangkan lah. 3 hari tuh orang lain semua boleh pulun stdy subjek mathmod, syariah, add maths and fizik. tapi aku ? dok tidur rehat je kat rumah.
ketika itu lah aku rase hilang nye nikmat SIHAT.

hari sabtu pegi klinik balek, doktor kate aku tak kene denggi alhamdulillah. 
demam panas je.

ahad macam dah rase ok siket
ahad malam, aku balek maahad balek. try nak stdy math mod yang tak sentuh lagi tuh.
tgah2 stdy, tibe2 rase nak muntah . then aku muntah. dengan selseme yg agak teruk dan terus tidur .

isnin

math mod hari ni
subjek yg senang sebenarnye, tp aku sangat mengantok time jawab exam. sempat tertido. effect ubat agaknye . *huh tak suke ubat ! ade side effect ceni.
sirius sgt risau dgn mathmod sebab ade tak sempat jawab !
tawakal jelahhh

after math mod aku balek rumah balek.
sbb demam teruk balek
makan ubat ade side effect muntah2.
esoknye ade syariah. subjek yg memerlukan byk bace n hafal
aku kalau bab2 hafal nih kene wat last2 baru igt, but sakit pulak, so tidor je lahh
dapat bace sikit2 je.

selasa

ke dewan as-syafie utk paper syariah straight dr rumah
serious memang tak prepare langsung sangat
time beratur nak masuk dewan, baru aku taw yg PAPER SUBJ dulu ! aku igt objektif dulu ergghhh
dengan tenang nye aku tawakal je. sbb nothing can do . lagi bape minit je nak masuk dewan. aku tak bg tahu sape2 pon pasal aku tak tahu paper tu pagi tu.
effect duduk kat rumah. dah biase dok asrama ade org bgtw and jadual sume tinggal kat asrama =='

rabu dan seterusnya

alhamdulillah kembali normal dapat belajar macam biasa

thanx to kawan2 yang sangat take care esp, dayah humaira najah kak ira kak hani anisa esah sabi afiqah raslan :)
paling peting terima kasih kat mak yang sanggup hantar ande amek banyak kali ! <3

hmm rugi tak hari2 terawal time SPM aku ?
bile orang dapat belajar all out, aku sebok tidur.
sebok kuar masuk klinik
RUGI KAN ?

semuanye punca aku tak jage kesihatan
seriously before nih, aku tak pikir langsung pasal kesihatan. makan tibai je, air tak minum banyak. and end up, aku salu kene keracunan makanan . tiap2 bulan mesti selseme selame seminggu . tapi aku jarang demam, kalau sakit uh, mesti terus yg teruk punye mcm keracunan makanan tu . org lain tak kene tapi aku kene. act, aku jarang sakit, selseme tu salu la, tp bile sakit, msti kaw kaw punye kene . and kene saat2 genting ceni.

ini jugak kifarah dosa, bila kita sakit, Allah nak ampunkan dosa and ALLAH nak uji diri kita.
aku redha ~
tapi
berdosalah kita kan, kalau kita boleh jage kesihatan diri, tapi kita tak jaga. umpama macam menzalimi diri. Allah dah bagi nikmat sihat, tapi kita tak hargai and tak ade effort utk jage kesihatan. kadang2 sekarang kita tak nampak tapi esok lusa?
care about our parents too.
antare bende terbaek kite boleh bagi kat mereka, selain jadi anak yg soleh and solehah, adalah kesihatan.
bile mereka sihat, mereka boleh lakukan aktiviti mereka dgn baek.

alhamdulillah kakak aku jumpa herbalife, 
macam kakak aku, die bagi makanan nutrisi herbalife kat mak dan ayah.
alhamdulillah mak rase makin sihat dan bertenaga, ayah pulak kurang sakit dada *org sakit jantung nih salu sakit dada.
we give them healthy breakfast, and ayah umur 54 as engineer kerja  kat site tgk construction jambatan kedua kat penang , sgt bertenaga ALHAMDULILLAH !

aku sendiri pon, dah tak kene selsema setiap bulan. lebih bertenaga ALHAMDULILLAH !
pastu perasan tak banyak betul side effect ubat macam aku cerita kat atas2 tu yg berlaku pada aku?
memang ubat itu DRUGS . memang ade negative side effects
macam HERBALIFE adalah NUTRISI. satu satunya product yg dikategori kan dalam CELLULAR NUTRITION . die baiki cell2 dengan pemakanan yang baik insyaAllah :)

hari tuh dgr sharing dari sorang abg nih, die coach sorang pakcik tak boleh bercakap
alhamdulillah lepas gune herbalife, die dah boleh bercakap. WOWW ALHAMDULILLAH !

so readers, it is important to take care of our self and other people that we love !
HEALTH is WEALTH :)

wallahu'alam

anyone out there ade siapa2 kenalan nak improve health, boleh contact saya !
0133148138/0176788717

9 comments:

afiqah airil said...

woah, sambil menceritakan pengalaman sambil mempromosi herbalife. love this entry! :)

Semoga berjaya dalam hidup kau, Skin~! :)

skeen said...

haha sharing cerite je :)
thanx peka !

dayahAzam said...

love sangat2 this entry,,
akhir2 ni taktau kenapa tapi aku selalu macam sebak tibe2 haha
skin,be strong! kau kan tabah :)

.rai.di.sini. said...

skin :) ak ingat time ko sakit, ak sakit gak mase tu. demam kejup, turun, pastu naik balik. rase tak daya nak buka buku, kawan2 di samping buku. tape la.:( Allah nak uji kita.
^_^

skeen said...

dayah
mekaseh dayah . doakan aku :)

rean
aah la time tu ramai gak yg demam2 kan ? uhuk3 . betul2 Allah uji . dapat jugak ke china ;) hehe .

tya omar said...

kita serupa..setiap kali exam confirm aku sakit! aku trauma gler dgn exam. sampai aku pernah tak amik exam lgsg untuk the whole one week. Haha~

skeen said...

hoho . so the thing u hate most is examination bak kate nik . HAHA . tuh la jom jage kesihatan ! :)

smilenajah93 said...

sakit2 . ujian :)

skeen said...

betul tuh najah :)

Wednesday, November 16, 2011

bila aku menghadapi peperiksaan

UPSR 2005

malam sebelum UPSR, aku muntah2
pegi klinik, erghh food poisoning lagi
salu sangat kene macam nih. stiap kali kene mesti kaw kaw punye kene.
pergi klinik subuh2 before exam and doktor surih makan ubat tahan muntah

hari first jawab BM sambil tertido. bayang kan UPSR pon boleh tertido . jawab kat library

esoknye periksa SC, aku study lah petang tuh
tibe2...
mata aku naik ke atas perlahan lahan
bile try hadap buku balek, slow2 bijik mate aku naik and pandang ke atas. *scary kan?
banyak kali jadi, terus panggil mak.
then lame2 memang tak boleh pandang bawah. pandang atas je . time tuh rase macam aku dah cacat !
terus pergi klinik yg same. time sampai klinik, aku punye kepale pulak asek ke kiri dan ke atas. jadi TELENG kepala aku. tak boleh hadap depan. memang menangis teruk gile. ape dah jadi dengan aku? mak sangat sangat risau.
then doktor bagi injection. aku pon tertido.
doktor kate nih side effect ubat tahan muntah tuh. aku allergic pada ubat tuh. sebab tu effect saraf kat kepala. doktor mintak aku dibawa ke hospital putrajaya supaya dipantau oleh doktor pakar.
first time pngalaman dibawa oleh ambulance *ninoninonino ~~~

esok aku bajet akan jawab sains kat hospital
tp alhamdulillah dapat keluar hospital cepat. malam tu balek rumah !
sehat sudah ALHAMDULILLAH ~
terima kasih utk mak dan ayah yang jage aku tak kira penat .

PMR2008

kali nih ayah pulak sakit
kene bedah buat BY PASS sbb sakit jantung
tak tahu cerita sangat sebab ayah buat by pass time hari first exam
memang tacing la, ayah sakit, aku berhempas pulas utk PMR
hanya doa yg mampu aku panjatkan.
ALHAMDULLIAH semuanya selamat

SPM2010

dalam minggu macam nih, setahun yg lalu, minggu pertama SPM
semua orang dok semangat study. termasuk lah aku.
aku nih jenis kene belajar lebih sikit, baru boleh masuk otak. kene usehe lebih la senang cite
ade certain2 orang yg memang jenis pandai . belaja sikit2 pon dah boleh ingat dan kuasai. tapi tuh bukan aku. alhamdulillah aku pon bukanlah jenis org yg malas sgt nak study.

first day SPM

BM
soklan bocor !
mcm tak boleh blaaa la bocor die sebijik sebijon .
petang tuh, ramai meragam sakit perot termasuk aku .
semua buat conclusion nasi goreng DM pagi td pedas nak mampppp . haishh .
tapi alhamdulillah still boleh buat BM ptg tuh dgn baek

malam nye,
badan aku start panas
org lain pergi yassin between mgrb and isyak, aku dok tidor kat dorm. tak larat nak bukak mate.
mule terasa mcm demam. badan panas.
then after isyak, aku gagah kan diri jugak study english utk esoknye dgn geng2 dorm kufah .
tapi lepas tuh kene tidur awal . cam tak larat sangat. makan panadol 2 bijik , tidor dalam keadaan tak prepare sgt utk english ngan tasawwur esoknye. 

second day SPM

pagi tuh alhamdulillah dah bertenaga balek.
ready for english !

petang nye,
mula naek panas balek b4 tasawwur paper 1 . haishh .
try jelahh gagah kan diri jawab. tak tahu lah ape yg aku ingat .

malamnye,
still rase lemah2. tak tahu dah mcm mane . memang fikir esok pas abes tasawwur 2 nak balek rumah terus . 
aku tak mampu nak stdy sgt . ergghh sejarah plak uh . tak bace sgt, memey ah !

third day SPM

sejarah paper 1, paper 2, tasawur paper 2.
climaxnye time tasawur paper 2. aku jawab soklan sambil letak kepale atas meje . siyes ah dah tak larat sgt . aku pon tak tahu ape aku jawab kat kertas tuh.
habes je paper, tros msg mak suroh amek . alhmdulillah lah rumah dekat. *opss kantoi bawak henset :p

ok then pergi klinik,
doktor kate aku suspek DENGGI !
gulpp . sebab dah demam 3 hari, and suhu badan tinggi .

jumaat, sabtu, ahad

hujung minggu aku banyak dibazirkan dgn tidur sahaje sbb badan lemah . try jugak lah stdy siket2.
bayangkan lah. 3 hari tuh orang lain semua boleh pulun stdy subjek mathmod, syariah, add maths and fizik. tapi aku ? dok tidur rehat je kat rumah.
ketika itu lah aku rase hilang nye nikmat SIHAT.

hari sabtu pegi klinik balek, doktor kate aku tak kene denggi alhamdulillah. 
demam panas je.

ahad macam dah rase ok siket
ahad malam, aku balek maahad balek. try nak stdy math mod yang tak sentuh lagi tuh.
tgah2 stdy, tibe2 rase nak muntah . then aku muntah. dengan selseme yg agak teruk dan terus tidur .

isnin

math mod hari ni
subjek yg senang sebenarnye, tp aku sangat mengantok time jawab exam. sempat tertido. effect ubat agaknye . *huh tak suke ubat ! ade side effect ceni.
sirius sgt risau dgn mathmod sebab ade tak sempat jawab !
tawakal jelahhh

after math mod aku balek rumah balek.
sbb demam teruk balek
makan ubat ade side effect muntah2.
esoknye ade syariah. subjek yg memerlukan byk bace n hafal
aku kalau bab2 hafal nih kene wat last2 baru igt, but sakit pulak, so tidor je lahh
dapat bace sikit2 je.

selasa

ke dewan as-syafie utk paper syariah straight dr rumah
serious memang tak prepare langsung sangat
time beratur nak masuk dewan, baru aku taw yg PAPER SUBJ dulu ! aku igt objektif dulu ergghhh
dengan tenang nye aku tawakal je. sbb nothing can do . lagi bape minit je nak masuk dewan. aku tak bg tahu sape2 pon pasal aku tak tahu paper tu pagi tu.
effect duduk kat rumah. dah biase dok asrama ade org bgtw and jadual sume tinggal kat asrama =='

rabu dan seterusnya

alhamdulillah kembali normal dapat belajar macam biasa

thanx to kawan2 yang sangat take care esp, dayah humaira najah kak ira kak hani anisa esah sabi afiqah raslan :)
paling peting terima kasih kat mak yang sanggup hantar ande amek banyak kali ! <3

hmm rugi tak hari2 terawal time SPM aku ?
bile orang dapat belajar all out, aku sebok tidur.
sebok kuar masuk klinik
RUGI KAN ?

semuanye punca aku tak jage kesihatan
seriously before nih, aku tak pikir langsung pasal kesihatan. makan tibai je, air tak minum banyak. and end up, aku salu kene keracunan makanan . tiap2 bulan mesti selseme selame seminggu . tapi aku jarang demam, kalau sakit uh, mesti terus yg teruk punye mcm keracunan makanan tu . org lain tak kene tapi aku kene. act, aku jarang sakit, selseme tu salu la, tp bile sakit, msti kaw kaw punye kene . and kene saat2 genting ceni.

ini jugak kifarah dosa, bila kita sakit, Allah nak ampunkan dosa and ALLAH nak uji diri kita.
aku redha ~
tapi
berdosalah kita kan, kalau kita boleh jage kesihatan diri, tapi kita tak jaga. umpama macam menzalimi diri. Allah dah bagi nikmat sihat, tapi kita tak hargai and tak ade effort utk jage kesihatan. kadang2 sekarang kita tak nampak tapi esok lusa?
care about our parents too.
antare bende terbaek kite boleh bagi kat mereka, selain jadi anak yg soleh and solehah, adalah kesihatan.
bile mereka sihat, mereka boleh lakukan aktiviti mereka dgn baek.

alhamdulillah kakak aku jumpa herbalife, 
macam kakak aku, die bagi makanan nutrisi herbalife kat mak dan ayah.
alhamdulillah mak rase makin sihat dan bertenaga, ayah pulak kurang sakit dada *org sakit jantung nih salu sakit dada.
we give them healthy breakfast, and ayah umur 54 as engineer kerja  kat site tgk construction jambatan kedua kat penang , sgt bertenaga ALHAMDULILLAH !

aku sendiri pon, dah tak kene selsema setiap bulan. lebih bertenaga ALHAMDULILLAH !
pastu perasan tak banyak betul side effect ubat macam aku cerita kat atas2 tu yg berlaku pada aku?
memang ubat itu DRUGS . memang ade negative side effects
macam HERBALIFE adalah NUTRISI. satu satunya product yg dikategori kan dalam CELLULAR NUTRITION . die baiki cell2 dengan pemakanan yang baik insyaAllah :)

hari tuh dgr sharing dari sorang abg nih, die coach sorang pakcik tak boleh bercakap
alhamdulillah lepas gune herbalife, die dah boleh bercakap. WOWW ALHAMDULILLAH !

so readers, it is important to take care of our self and other people that we love !
HEALTH is WEALTH :)

wallahu'alam

anyone out there ade siapa2 kenalan nak improve health, boleh contact saya !
0133148138/0176788717

9 comments:

afiqah airil said...

woah, sambil menceritakan pengalaman sambil mempromosi herbalife. love this entry! :)

Semoga berjaya dalam hidup kau, Skin~! :)

skeen said...

haha sharing cerite je :)
thanx peka !

dayahAzam said...

love sangat2 this entry,,
akhir2 ni taktau kenapa tapi aku selalu macam sebak tibe2 haha
skin,be strong! kau kan tabah :)

.rai.di.sini. said...

skin :) ak ingat time ko sakit, ak sakit gak mase tu. demam kejup, turun, pastu naik balik. rase tak daya nak buka buku, kawan2 di samping buku. tape la.:( Allah nak uji kita.
^_^

skeen said...

dayah
mekaseh dayah . doakan aku :)

rean
aah la time tu ramai gak yg demam2 kan ? uhuk3 . betul2 Allah uji . dapat jugak ke china ;) hehe .

tya omar said...

kita serupa..setiap kali exam confirm aku sakit! aku trauma gler dgn exam. sampai aku pernah tak amik exam lgsg untuk the whole one week. Haha~

skeen said...

hoho . so the thing u hate most is examination bak kate nik . HAHA . tuh la jom jage kesihatan ! :)

smilenajah93 said...

sakit2 . ujian :)

skeen said...

betul tuh najah :)