.

.

How Can I Help You?

Name:
Email Address:
Handphone Number
Where do you live?
Bagaimana saya boleh membantu anda? Turun berat badan
Naik berat badan
Improve Kesihatan
Skin problem
Gain energy
Earn extra income
Pernah daftar sebagai ahli(membership) herbalife?
Info tambahan utk saya bantu.

This online form was provided by Freedback.

Friday, December 19, 2014

Jodohku, #AwakKatMane?

Awak kat mana, awak awak kat mana? ecewahh tajuk cannot go.




Amboi laju aje awak awak semua ni bukak bila tiba topic kahwin, mendadak naik viewers blog ni bila sy post entry ini "Saya minat pada dia, apa perlu saya buat". Saya ade post entry kesihatan tak baca ceih *cekak pinggang* nah baca sikit entry ni.. heheh. Anyway thank you to all readers ! (:

Entry ini adalah untuk orang yang mahu berkahwin sama ada sudah ada calon mahupun belum ada, kalau still single(single like real single taw haha bukan kapel kapel) belum nak kahwin, rilex, no pressure, no rush hehe. Boleh baca tambah ilmu :) kalau single tp tgh bercinta, tp takde rasa nak kahwin lg tu boleh hantuk kepala kat dinding kot -_-

Btw all these points saya ambil dari Twins of Faith on Marriage Made Easy by Sheikh Alaa, Islamic talks yg saya pernah attend, cerita cerita sahabat yg dah berkahwin, dan bahan bacaan yg sy baca, bukan pengalaman sendiri (kiranya aku takdelah pakar sgt nk ckp pasal ni), tapi semua sy just share points yg sy belajar dan di olah dengan ayat sendiri.

Start je workshop by Sheikh Alaa tu, terus dia tanya,
why you are still not married? 
Haha soalan padu aje. So ramai jawab antaranya financial and parents tak bagi keizinan, too many choices etc etc and aku try gak suarakan sbb tiada calon kahkah.

First sekali Sheikh jawab dulu pasal memilih calon sesuai.

Because we have so many choice sebab tu kita jadi memilih. And kita tak sedar benda ni.
Kita jumpa nmpk sorang perempuan contohnya,
“ya Allah cantiknya. Begetar tulang rusuk aku. I want her”
Then jalan jalan lagi terbekenan pulak dengan another girl, yg sangat bijak berkarisma.
Then terjumpa perempuan ke 3, yg datang dr keluarga baik baik.
So kita pon cakap “aku mahu kecantikan wanita 1, kepala wanita 2, keluarga wanita 3.” We try to find a perfect woman ! which we cannot find because nobody perfect ! Actually we don’t need a perfect woman or guy, but we need somebody that complete / suit us.

Dan seterusnya Sh. Alaa jawab menggunakan ayat ni.


 "Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya akan dijadikan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya).Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas hatinya. Dan (ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukupkan baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang di kehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu."

Ayat yang selalu kita dengar, tapi kita baca tanpa menghayati. Even time Sh Alaa explain ni  lawak gila gila serious penat gelak tp aku tetap terus sebak. Few days before workshop baca buku Mudahnya Menjemput Rezeki and terangkan pasal ayat yg sama. I was like.. T_T

Siapa yang bertaqwa, Allah akan bg jalan keluar.

Kuncinya TAQWA.

Dan Allah akan bagi dari arah yg tak disangka sangka. T_T
Taqwa dan rezeki. Berkait rapat.

Dulu sekolah menengah salu dengar tazkirah, taqwa ni satu darjat yg tinggi. And time saya dengar mesti saya rasa mcm aku tak layak nak dapat taqwa sbb the highest tuuu. Dan Taqwa ni bukan setakat takut pada Allah. Dekat khutbah jumaat, antara rukun kene suruh Jemaah bertaqwa pada Allah. Tp selalu rasa benda tu tak penting. And actually ia adalah kunci kebahagian hidup dunia akhirat. Taqwa bukan hanya bersifat ukhrawi.

Saya tak reti nak hurai pasal taqwa sebab takut tersalah, so korang boleh try baca baca sikit kat tempat lain erti taqwa or tanya la ustaz ustazah. But here saya attach definition taqwa yg saya belajar dekat Muslim DNA by Sheikh Yahya Ibrahim:

Taqwa is explained as a shield against wrongdoing and further expounded as 'consiousness of Allah'. to have 'fear of Allah' or to be 'cautiously aware Allah'.
This is understood as a protection and shield against wrongdoing. the resultant abstention from evil, consiousness and stablishing a coutious awareness of Allah, ultimately develops one's love of Him.
Fear even to do smallest sin. Taqwa is one of the most profound concept in Islam. it is a avenue by which Muslim relate to one another and a means toward actions for the plessure of Allah.
And, Taqwa is something everyone should aim at, not only reserved for the select few.

the word taqwa is mentioned 151 times in Quran. the description is so precise and distinct that it is an indication of the importtance of the involvement of this concept in the life of Muslims.

the muttaqin are those that believe, fear Allah and look to what He has ordained in carrying out His action to avoid His displeasure and sadness. these people are involved and active in his/her life with the ummah, concerened with affairs of humanity, whilst at the same time praying, fasting, spending in Allah's cause, having good morals, are forgiving and just. all these description can be attribute to a person who has Taqwa and will be assured and successful in Hereafter.

Sebab tu salu dengarkan anything happen back to Allah. Kiranya mcm kalau cari jalan keluar on something happen or difficulties tu kene cari Allah. Dan itulah taqwa agaknya. Allah akan bg jalan keluar. Miracle will happen by Allah’s will ! tapi time susah senang kene dekat ngn Allah bukan time susah sahaja :)

Ready untuk berkahwin

Time workshop tu when ade audience tanya soalan: 
Macam mana nak tahu kita dah ready ke belum untuk berkahwin? 

Sheikh keep repeating ayat 1000 dinar ni.

Ayat seribu dinar ni bagi saya mcm mind blowing lah. Tak reti nak explain tapi ibarat mendapat jawapan dalam soal jodoh dan rezeki.

And this ayah can be applied for those dah ada calon tp stuck tak kawin kawin lagi and even for those yg nak kahwin tp belum jumpa calon. Pasal financial ke parents ke semua termasuk. Apply here bukan maksud baca seribu kali ke apa, tp beriman dan beramal dengan ayat ni. Bertaqwa dan percaya dengan janji Allah insyaAllah Allah akan beri pada masa kita ready dan layak. Teringat mentor sy dalam Herbalife yg berkahwin ketika umur 20 tahun ada kata, memang kene dekat dengan Allah baru Allah bg jalan.

Taqwa bukan soal utk jodoh sahaja ye, soal syurga, soal rezeki, soal takhta kita di ‘mata’ Allah.

Financial

Pasal financial aku tengok org yg berkahwin muda semua ambil extra effort like really extra taw memang kene kerja kuat punya bukan main main, cari extra income lagi lagi si lelaki even ketika masih belajar. Contoh kawan2 dalam Herbalife, family tak berada pon still boleh kumpul duit hantaran yg agk tinggi rm10k rm20k. and even kawan kawan bukan Herbalife pon.

dibawah ini adalah kenalan saya yg berkahwin ketika masih belajar:

 
kakak saya sendiri dan abg Hafiy, 
berkahwin ketika umur 22 tahun. ketika itu masih belajar di UIA Kuantan, kumpul duit kahwin dan menyara hidup dr rezeki Allah melalui Herbalife.



kak Amalina peter dan Abqari
berkahwin ketika umur 20 dan 21 tahun, student UIA Kuantan juga, dan kumpul duit kahwin dan menyara hidup dr rezeki Allah melalui Herbalife.



kak Sarah dan Hilmi,
berkahwin ketika umur 22 final year di UTM Skudai, kak Sarah kumpul duit melalui Herbalife, dan Hilmi kumpul duit dari business travel agent ke Singapore.



Amin dan kak Rai,
student USIM dan KUIS ketika berkahwin, berkahwin ketika umur 21 kot ke 22 haha. kumpul duit kahwin dan menyara hidup dr rezeki Allah melalui Herbalife.


Ramai lelaki bengang kenapa hantaran mahal sangat pastu complain kat facebook -_- ye betul mmg sepatutnya yg paling barakah yg paling rendah nilainya, tapi daripada keep complaining and hantaran tu tak turun turun pon, baik pergi carik duit. Effort semua tu Allah kira taw :)

And ramai jugak perempuan yg menyalahkan lelaki contohnya,
“aminah bila nak kawen?”
“aku ready je tp tu lah pihak laki ni hmm”
Bila Sh Alaa explain ayat 1000 dinar tu even not directly about this tp saya terus terfikit, taqwa tu bukan kerja sebelah pihak, tp dua dua belah pihak.

Cabaran

Papepon cabaran setiap orang lain lain. Tak semestinya org single tu tak bertaqwa dan tak semestinya semua yg dah kahwin tu bertaqwa. And kita tak boleh dan tak layak pon nak nilai taqwa seseorang sebab Allah sahaja yg tahu.
Everyone will face their own difficulties. Ada yg hadapi sewaktu mencari calon, ada yg hadapi sewaktu berusaha utk bernikah, ada yg hadapi selepas berkahwin dan sebagainya. Cabaran itu yg buat kita lebih matang sebenarnya :)

Susah dapat calon

Then ada sorang sister ni tanya, 
Susah utk dia dapatkan jodoh, akak ni umur 31 tahun. Parents pon mcm tak kisah.

Sheikh jawab it is actually tanggungjawab ayah perempuan itu utk carikkan jodoh untuk anak mereka. and ulang lagi ayat seribu dinar tu. Saya ada baca buku Ku Pinang Engkau Dengan Hamdalah by Mohammad Fauzil Adhim., beliau ada menjelaskan if anything happen kpd anak perempuan contoh kemaksiatan kecil atau besar jika disebabkan dengan tak kahwin lagi, semua dosa dosa tu Ayah si perempuan kene tanggung. T_T Menangis bila baca part ni, penat dia besarkan kita, bg nafkah and kene tanggung dosa pulak, banyaknya dosa kita ayah kene tanggung :(

Menyegera atau tergesa?

Menyegerakan pernikahan adalah sgt dituntut dalam islam. Tapi kita perlu tahu bezakan antara MENYEGERAKAN dan TERGESA-GESA. Nampak sama tp impak berbeza, kadar masa sama tp after tu akibat dia berbeza. Salah satu ciri ciri menyegerakan pernikahan hati kita tenang, kalau tergesa gesa dia mcm tak tenang risau dan sebagainya. Perlu berhati-hati kadang mungkin kita tergesa. Saya tak reti nak ulas panjang tentang ini, korang boleh lah beli buku Kupinang Engkau Dengan Hamdalah by Mohammad Fauzil Adhim.

Jodoh itu rezeki Allah dah tetapkan. So no rush tanpa sebab, no stress, have target, usaha dan tawakal insyaAllah moga ada jalannya. Time single ni commitment tak banyak so boleh lah bercinta kaw kaw punya dengan Allah :D


Wallahu'alam.

Earn extra income? 013 314 8138

2 comments:

Anisah rahim said...

nice sharing,saya follow:)

Muhammad Adam bin Roslan said...

terima kasih atas perkongsian :)

Friday, December 19, 2014

Jodohku, #AwakKatMane?

Awak kat mana, awak awak kat mana? ecewahh tajuk cannot go.




Amboi laju aje awak awak semua ni bukak bila tiba topic kahwin, mendadak naik viewers blog ni bila sy post entry ini "Saya minat pada dia, apa perlu saya buat". Saya ade post entry kesihatan tak baca ceih *cekak pinggang* nah baca sikit entry ni.. heheh. Anyway thank you to all readers ! (:

Entry ini adalah untuk orang yang mahu berkahwin sama ada sudah ada calon mahupun belum ada, kalau still single(single like real single taw haha bukan kapel kapel) belum nak kahwin, rilex, no pressure, no rush hehe. Boleh baca tambah ilmu :) kalau single tp tgh bercinta, tp takde rasa nak kahwin lg tu boleh hantuk kepala kat dinding kot -_-

Btw all these points saya ambil dari Twins of Faith on Marriage Made Easy by Sheikh Alaa, Islamic talks yg saya pernah attend, cerita cerita sahabat yg dah berkahwin, dan bahan bacaan yg sy baca, bukan pengalaman sendiri (kiranya aku takdelah pakar sgt nk ckp pasal ni), tapi semua sy just share points yg sy belajar dan di olah dengan ayat sendiri.

Start je workshop by Sheikh Alaa tu, terus dia tanya,
why you are still not married? 
Haha soalan padu aje. So ramai jawab antaranya financial and parents tak bagi keizinan, too many choices etc etc and aku try gak suarakan sbb tiada calon kahkah.

First sekali Sheikh jawab dulu pasal memilih calon sesuai.

Because we have so many choice sebab tu kita jadi memilih. And kita tak sedar benda ni.
Kita jumpa nmpk sorang perempuan contohnya,
“ya Allah cantiknya. Begetar tulang rusuk aku. I want her”
Then jalan jalan lagi terbekenan pulak dengan another girl, yg sangat bijak berkarisma.
Then terjumpa perempuan ke 3, yg datang dr keluarga baik baik.
So kita pon cakap “aku mahu kecantikan wanita 1, kepala wanita 2, keluarga wanita 3.” We try to find a perfect woman ! which we cannot find because nobody perfect ! Actually we don’t need a perfect woman or guy, but we need somebody that complete / suit us.

Dan seterusnya Sh. Alaa jawab menggunakan ayat ni.


 "Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya akan dijadikan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya).Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas hatinya. Dan (ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukupkan baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang di kehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu."

Ayat yang selalu kita dengar, tapi kita baca tanpa menghayati. Even time Sh Alaa explain ni  lawak gila gila serious penat gelak tp aku tetap terus sebak. Few days before workshop baca buku Mudahnya Menjemput Rezeki and terangkan pasal ayat yg sama. I was like.. T_T

Siapa yang bertaqwa, Allah akan bg jalan keluar.

Kuncinya TAQWA.

Dan Allah akan bagi dari arah yg tak disangka sangka. T_T
Taqwa dan rezeki. Berkait rapat.

Dulu sekolah menengah salu dengar tazkirah, taqwa ni satu darjat yg tinggi. And time saya dengar mesti saya rasa mcm aku tak layak nak dapat taqwa sbb the highest tuuu. Dan Taqwa ni bukan setakat takut pada Allah. Dekat khutbah jumaat, antara rukun kene suruh Jemaah bertaqwa pada Allah. Tp selalu rasa benda tu tak penting. And actually ia adalah kunci kebahagian hidup dunia akhirat. Taqwa bukan hanya bersifat ukhrawi.

Saya tak reti nak hurai pasal taqwa sebab takut tersalah, so korang boleh try baca baca sikit kat tempat lain erti taqwa or tanya la ustaz ustazah. But here saya attach definition taqwa yg saya belajar dekat Muslim DNA by Sheikh Yahya Ibrahim:

Taqwa is explained as a shield against wrongdoing and further expounded as 'consiousness of Allah'. to have 'fear of Allah' or to be 'cautiously aware Allah'.
This is understood as a protection and shield against wrongdoing. the resultant abstention from evil, consiousness and stablishing a coutious awareness of Allah, ultimately develops one's love of Him.
Fear even to do smallest sin. Taqwa is one of the most profound concept in Islam. it is a avenue by which Muslim relate to one another and a means toward actions for the plessure of Allah.
And, Taqwa is something everyone should aim at, not only reserved for the select few.

the word taqwa is mentioned 151 times in Quran. the description is so precise and distinct that it is an indication of the importtance of the involvement of this concept in the life of Muslims.

the muttaqin are those that believe, fear Allah and look to what He has ordained in carrying out His action to avoid His displeasure and sadness. these people are involved and active in his/her life with the ummah, concerened with affairs of humanity, whilst at the same time praying, fasting, spending in Allah's cause, having good morals, are forgiving and just. all these description can be attribute to a person who has Taqwa and will be assured and successful in Hereafter.

Sebab tu salu dengarkan anything happen back to Allah. Kiranya mcm kalau cari jalan keluar on something happen or difficulties tu kene cari Allah. Dan itulah taqwa agaknya. Allah akan bg jalan keluar. Miracle will happen by Allah’s will ! tapi time susah senang kene dekat ngn Allah bukan time susah sahaja :)

Ready untuk berkahwin

Time workshop tu when ade audience tanya soalan: 
Macam mana nak tahu kita dah ready ke belum untuk berkahwin? 

Sheikh keep repeating ayat 1000 dinar ni.

Ayat seribu dinar ni bagi saya mcm mind blowing lah. Tak reti nak explain tapi ibarat mendapat jawapan dalam soal jodoh dan rezeki.

And this ayah can be applied for those dah ada calon tp stuck tak kawin kawin lagi and even for those yg nak kahwin tp belum jumpa calon. Pasal financial ke parents ke semua termasuk. Apply here bukan maksud baca seribu kali ke apa, tp beriman dan beramal dengan ayat ni. Bertaqwa dan percaya dengan janji Allah insyaAllah Allah akan beri pada masa kita ready dan layak. Teringat mentor sy dalam Herbalife yg berkahwin ketika umur 20 tahun ada kata, memang kene dekat dengan Allah baru Allah bg jalan.

Taqwa bukan soal utk jodoh sahaja ye, soal syurga, soal rezeki, soal takhta kita di ‘mata’ Allah.

Financial

Pasal financial aku tengok org yg berkahwin muda semua ambil extra effort like really extra taw memang kene kerja kuat punya bukan main main, cari extra income lagi lagi si lelaki even ketika masih belajar. Contoh kawan2 dalam Herbalife, family tak berada pon still boleh kumpul duit hantaran yg agk tinggi rm10k rm20k. and even kawan kawan bukan Herbalife pon.

dibawah ini adalah kenalan saya yg berkahwin ketika masih belajar:

 
kakak saya sendiri dan abg Hafiy, 
berkahwin ketika umur 22 tahun. ketika itu masih belajar di UIA Kuantan, kumpul duit kahwin dan menyara hidup dr rezeki Allah melalui Herbalife.



kak Amalina peter dan Abqari
berkahwin ketika umur 20 dan 21 tahun, student UIA Kuantan juga, dan kumpul duit kahwin dan menyara hidup dr rezeki Allah melalui Herbalife.



kak Sarah dan Hilmi,
berkahwin ketika umur 22 final year di UTM Skudai, kak Sarah kumpul duit melalui Herbalife, dan Hilmi kumpul duit dari business travel agent ke Singapore.



Amin dan kak Rai,
student USIM dan KUIS ketika berkahwin, berkahwin ketika umur 21 kot ke 22 haha. kumpul duit kahwin dan menyara hidup dr rezeki Allah melalui Herbalife.


Ramai lelaki bengang kenapa hantaran mahal sangat pastu complain kat facebook -_- ye betul mmg sepatutnya yg paling barakah yg paling rendah nilainya, tapi daripada keep complaining and hantaran tu tak turun turun pon, baik pergi carik duit. Effort semua tu Allah kira taw :)

And ramai jugak perempuan yg menyalahkan lelaki contohnya,
“aminah bila nak kawen?”
“aku ready je tp tu lah pihak laki ni hmm”
Bila Sh Alaa explain ayat 1000 dinar tu even not directly about this tp saya terus terfikit, taqwa tu bukan kerja sebelah pihak, tp dua dua belah pihak.

Cabaran

Papepon cabaran setiap orang lain lain. Tak semestinya org single tu tak bertaqwa dan tak semestinya semua yg dah kahwin tu bertaqwa. And kita tak boleh dan tak layak pon nak nilai taqwa seseorang sebab Allah sahaja yg tahu.
Everyone will face their own difficulties. Ada yg hadapi sewaktu mencari calon, ada yg hadapi sewaktu berusaha utk bernikah, ada yg hadapi selepas berkahwin dan sebagainya. Cabaran itu yg buat kita lebih matang sebenarnya :)

Susah dapat calon

Then ada sorang sister ni tanya, 
Susah utk dia dapatkan jodoh, akak ni umur 31 tahun. Parents pon mcm tak kisah.

Sheikh jawab it is actually tanggungjawab ayah perempuan itu utk carikkan jodoh untuk anak mereka. and ulang lagi ayat seribu dinar tu. Saya ada baca buku Ku Pinang Engkau Dengan Hamdalah by Mohammad Fauzil Adhim., beliau ada menjelaskan if anything happen kpd anak perempuan contoh kemaksiatan kecil atau besar jika disebabkan dengan tak kahwin lagi, semua dosa dosa tu Ayah si perempuan kene tanggung. T_T Menangis bila baca part ni, penat dia besarkan kita, bg nafkah and kene tanggung dosa pulak, banyaknya dosa kita ayah kene tanggung :(

Menyegera atau tergesa?

Menyegerakan pernikahan adalah sgt dituntut dalam islam. Tapi kita perlu tahu bezakan antara MENYEGERAKAN dan TERGESA-GESA. Nampak sama tp impak berbeza, kadar masa sama tp after tu akibat dia berbeza. Salah satu ciri ciri menyegerakan pernikahan hati kita tenang, kalau tergesa gesa dia mcm tak tenang risau dan sebagainya. Perlu berhati-hati kadang mungkin kita tergesa. Saya tak reti nak ulas panjang tentang ini, korang boleh lah beli buku Kupinang Engkau Dengan Hamdalah by Mohammad Fauzil Adhim.

Jodoh itu rezeki Allah dah tetapkan. So no rush tanpa sebab, no stress, have target, usaha dan tawakal insyaAllah moga ada jalannya. Time single ni commitment tak banyak so boleh lah bercinta kaw kaw punya dengan Allah :D


Wallahu'alam.

Earn extra income? 013 314 8138

2 comments:

Anisah rahim said...

nice sharing,saya follow:)

Muhammad Adam bin Roslan said...

terima kasih atas perkongsian :)