.

.

How Can I Help You?

Name:
Email Address:
Handphone Number
Where do you live?
Bagaimana saya boleh membantu anda? Turun berat badan
Naik berat badan
Improve Kesihatan
Skin problem
Gain energy
Earn extra income
Pernah daftar sebagai ahli(membership) herbalife?
Info tambahan utk saya bantu.

This online form was provided by Freedback.

Saturday, November 19, 2011

fenomena mukabuku

 sorry aku bukan nak cakap pasal muka buku najwa latiff. harap maklum..
"ayah pelek la ustaz2 yang ade facebook ni. ayah tak minat facebook facebook ni. kat dalam tu ade macam2 yang tak baek. tak bukak dan carik pon boleh jumpe bende tak baek. pelek la rasenye ustaz ustaz kalau ade facebook ni"
- ayah

dalam kepala otak aku ketika itu....
"alahh dorang gune utk medan dakwah la. mane ade bende2 tak senonoh kalau kite tak bukak.. ok ayah takde facebook mungkin ayah tak paham.."

time tuh memang tidak mensetujui statement ayah. tapi dalam hati je lahh.
ni ayat 2 minggu lalu..
tapi memang pon ramai je ustaz2 ade facebook and sampaikan tazkirah kan ?
dari pada tak terase nak bace tentang2 agama, tapi lalu kat wall je tengok2 ade orang share and terbace. sekali gus dakwah berjalan kat situ . kan kan ?

tapi satu dua hari yang lalu
tibe scroll scroll ke bawah.
astaghfirullah, macam2 gambar pelek ade.
gambar perempuan ber***** laaa
terkejut sangat . memang tanpa diclick and di cari pon boleh nampak jelass
terus teringat kate2 ayah.. betol la ape ayah kate kannn .

memang ade pro and cons tentang facebook ni.
kalau kite guna untuk baek, baek lah jadi nya, kalau tak baek, baek lah jadinya

kalau aku sendiri ape yang aku suke tentang facebook :

1. boleh keep in touch dengan kawan, lagi2 kawan yang dah jarang jumpa or dah lama tak jumpa
2. kadang2 malas bace paper, tapi kalau kat fb , scroll scroll je jumpa artikel best or orang share isu semasa .
3. senang nak share pasal herbalife :) memudahkan misi kesihatan kami and senang nak tahu ape2 yang leaders update.
4. antara bende dalam fb yg paling aku suka adalah GROUP. especially group bacth aku. even tak nampak sangat aku join comment, tapi kat situ bile aku bace2, rase rindu. pastu bile bace2 tazkirah yang kawan sendiri sampaikan, rase lebih terkesan . bace gelagat korang macam lawak. haha
pastu group 932 uia. yang nih best sebab macam lawak2 laah. pastu banyak membantu dalam pape urusan esp tentang UIA tak lupe gak group econs :)
5. jalan jalan kat wall je jumpe tazkirah. jumpe ayat2 kata pujangga best. yang kadang2 tertusuk dihati, memberi semangat dan inspirasi. yeah !

ape yang tak suka

1. gambar merepek yang mula berleluasa
2. tengok perempuan letak gambar itik mcm nih..
besar kan mata, amek gamba sendiri sorang2 pastu muncungkan mulut . ye saya tahu anda lawa . tapi... haishh
(close up muka sahaja tanpa ade keperluan tak kesa la muncung ke kepit ke ape. heh =='  nak tunjuk testimoni before after jerawat ke takpelah jugak.huhu ) .
bukan nak kutuk tapi tak suka. full stop
*btw dulu ade gak suke amek gamba sendiri pastu letak kat myspace ke fb bagai lahhh . tapi dah insap . haha . mcm huduh and malu pulak bile pikir balek :p
ade certain orang perempuan memang tak letak gambar sendiri langsung . tabik springg lah ! aku tak macam tuh lagi lahh. tak alim sangat. aku sedar lah diri ini. wuwuw ~
3. orang dok luah perasaan marah marah kat FB. nak mecarut pon agak2 lah wehhh . ade masalah ngan awek ke balak ke settle kat message cukop. *takde pengalaman sebenarnya.
4. share something yang tak tahu kesahihannya. kalau bab2 agama tu lagi bahaya lah kan. tapi ade satu share aku bace tentang perut buncit . ade kate laki perot buncit tuh sihat ? hm nanti aku buat post lain pasal perut buncit tuh .* btw, tak marah pon kat orang share tu taw ! hehe saje je nak bgtaw ni... sory tak bermaksud ..

ok hari tuh dengar perkongsian dari rudi samjis herbalife

die kate die gune fb utk tujuan penting sahaje. 1.herbalife, 2.keep in touch ngan kawan
die kate camni
"ade kat facebook pegi share bende2 tak sepatutnya, kate kat fb OMG org tuh hensem lah org ni hensem lah, share video lagu yg tak dtgkan manfaat lah... manfaat lah facebook tuh sebaek nye.."
wahh betol ape yang dia kata. tak payah nak bazir waktu lame2 kat facebook. patotlah income baru 24 tahun dah 36k sebulan . income melebihi usia . wowww !

sekarang kecoh pasal gambar trutama wanita yang di edit menjadi tidak senunuh !
haih takde keje betol lah orang tuh
semoga Allah melindungi kita dari kejahatan orang2 seperti itu. semoga Allah bg hidayah utk mereka ke jalan yang benar. amin

ok facebook memang satu fenomena 1 2 tahun ni
mak aku umur 51tahun pon jenis gile FB jugak. keep in touch dgn kawan2 sekolah mak dulu. nanti tue2 pon aku centu kot ;)
sebab tu najwa latiff buat lagu pasal facebook. cube sape2 buat lagu pasal tumblr ke twitter pulak . haha * eh ok, aku tercakap pasal najwa latiff jugak.

hari tuh bace blog kwn sekolah dalam post yg ini . die kate nape ade orang tuh nak unfriend kawan yang tak baek atau sedang terhanyut sikit ? sbb mane taw kadang2 kite update status ilmiah, kwn tuh terbace and terkesan ke. betul ape kate bal kan .
memang2 hidayah tuh milik Allah tapi kite tak taw die datang macam mane .

ok so conclusionnya, same2 lah kite gune utk perkara berfaedah. 
kadang2 aku pon buat pelek2 gak kat fb tuh kan,haha
lets share something yg mendatangkan manfaat, berilmiah
tak semestinya nak bagi tazkirah agama je,
something yg buat org tambah pengetahuan, boleh buat org tersenyum pon ok :)
jangan percaye sangat ngn gambar ngeri kat FB tuh. kadang2 super impose semata. tapi kalau gambar testimoni herbalife takde superimpose eh. kalau tak percaye, dtg customer day kami, jumpa org2 tuh sendiri.


mungkin orang akan kate

" ahhh ! sukati aku laa nak gune utk ape pon. fb aku, bukan fb kau. heh ! "

ok terpulang lah. buatlah yg terbaek utk diri anda okay ?

wallahu'alam

2 comments:

afiqah airil said...

okay aku lambat baca post ni..but then, semalam aku baru dengar ceramah pasal facebook.

Harus gunakannya. Dapat pahala jika digunakan untuk kebaikan bersama. Haram digunakan jika disalahgunakan. :)

nice post anyway! :)

skeen said...

haha takpe lambat lambat pon bace jugak :)

haa ade hukum di ctu . betol3 !
thanx peqa :)

Saturday, November 19, 2011

fenomena mukabuku

 sorry aku bukan nak cakap pasal muka buku najwa latiff. harap maklum..
"ayah pelek la ustaz2 yang ade facebook ni. ayah tak minat facebook facebook ni. kat dalam tu ade macam2 yang tak baek. tak bukak dan carik pon boleh jumpe bende tak baek. pelek la rasenye ustaz ustaz kalau ade facebook ni"
- ayah

dalam kepala otak aku ketika itu....
"alahh dorang gune utk medan dakwah la. mane ade bende2 tak senonoh kalau kite tak bukak.. ok ayah takde facebook mungkin ayah tak paham.."

time tuh memang tidak mensetujui statement ayah. tapi dalam hati je lahh.
ni ayat 2 minggu lalu..
tapi memang pon ramai je ustaz2 ade facebook and sampaikan tazkirah kan ?
dari pada tak terase nak bace tentang2 agama, tapi lalu kat wall je tengok2 ade orang share and terbace. sekali gus dakwah berjalan kat situ . kan kan ?

tapi satu dua hari yang lalu
tibe scroll scroll ke bawah.
astaghfirullah, macam2 gambar pelek ade.
gambar perempuan ber***** laaa
terkejut sangat . memang tanpa diclick and di cari pon boleh nampak jelass
terus teringat kate2 ayah.. betol la ape ayah kate kannn .

memang ade pro and cons tentang facebook ni.
kalau kite guna untuk baek, baek lah jadi nya, kalau tak baek, baek lah jadinya

kalau aku sendiri ape yang aku suke tentang facebook :

1. boleh keep in touch dengan kawan, lagi2 kawan yang dah jarang jumpa or dah lama tak jumpa
2. kadang2 malas bace paper, tapi kalau kat fb , scroll scroll je jumpa artikel best or orang share isu semasa .
3. senang nak share pasal herbalife :) memudahkan misi kesihatan kami and senang nak tahu ape2 yang leaders update.
4. antara bende dalam fb yg paling aku suka adalah GROUP. especially group bacth aku. even tak nampak sangat aku join comment, tapi kat situ bile aku bace2, rase rindu. pastu bile bace2 tazkirah yang kawan sendiri sampaikan, rase lebih terkesan . bace gelagat korang macam lawak. haha
pastu group 932 uia. yang nih best sebab macam lawak2 laah. pastu banyak membantu dalam pape urusan esp tentang UIA tak lupe gak group econs :)
5. jalan jalan kat wall je jumpe tazkirah. jumpe ayat2 kata pujangga best. yang kadang2 tertusuk dihati, memberi semangat dan inspirasi. yeah !

ape yang tak suka

1. gambar merepek yang mula berleluasa
2. tengok perempuan letak gambar itik mcm nih..
besar kan mata, amek gamba sendiri sorang2 pastu muncungkan mulut . ye saya tahu anda lawa . tapi... haishh
(close up muka sahaja tanpa ade keperluan tak kesa la muncung ke kepit ke ape. heh =='  nak tunjuk testimoni before after jerawat ke takpelah jugak.huhu ) .
bukan nak kutuk tapi tak suka. full stop
*btw dulu ade gak suke amek gamba sendiri pastu letak kat myspace ke fb bagai lahhh . tapi dah insap . haha . mcm huduh and malu pulak bile pikir balek :p
ade certain orang perempuan memang tak letak gambar sendiri langsung . tabik springg lah ! aku tak macam tuh lagi lahh. tak alim sangat. aku sedar lah diri ini. wuwuw ~
3. orang dok luah perasaan marah marah kat FB. nak mecarut pon agak2 lah wehhh . ade masalah ngan awek ke balak ke settle kat message cukop. *takde pengalaman sebenarnya.
4. share something yang tak tahu kesahihannya. kalau bab2 agama tu lagi bahaya lah kan. tapi ade satu share aku bace tentang perut buncit . ade kate laki perot buncit tuh sihat ? hm nanti aku buat post lain pasal perut buncit tuh .* btw, tak marah pon kat orang share tu taw ! hehe saje je nak bgtaw ni... sory tak bermaksud ..

ok hari tuh dengar perkongsian dari rudi samjis herbalife

die kate die gune fb utk tujuan penting sahaje. 1.herbalife, 2.keep in touch ngan kawan
die kate camni
"ade kat facebook pegi share bende2 tak sepatutnya, kate kat fb OMG org tuh hensem lah org ni hensem lah, share video lagu yg tak dtgkan manfaat lah... manfaat lah facebook tuh sebaek nye.."
wahh betol ape yang dia kata. tak payah nak bazir waktu lame2 kat facebook. patotlah income baru 24 tahun dah 36k sebulan . income melebihi usia . wowww !

sekarang kecoh pasal gambar trutama wanita yang di edit menjadi tidak senunuh !
haih takde keje betol lah orang tuh
semoga Allah melindungi kita dari kejahatan orang2 seperti itu. semoga Allah bg hidayah utk mereka ke jalan yang benar. amin

ok facebook memang satu fenomena 1 2 tahun ni
mak aku umur 51tahun pon jenis gile FB jugak. keep in touch dgn kawan2 sekolah mak dulu. nanti tue2 pon aku centu kot ;)
sebab tu najwa latiff buat lagu pasal facebook. cube sape2 buat lagu pasal tumblr ke twitter pulak . haha * eh ok, aku tercakap pasal najwa latiff jugak.

hari tuh bace blog kwn sekolah dalam post yg ini . die kate nape ade orang tuh nak unfriend kawan yang tak baek atau sedang terhanyut sikit ? sbb mane taw kadang2 kite update status ilmiah, kwn tuh terbace and terkesan ke. betul ape kate bal kan .
memang2 hidayah tuh milik Allah tapi kite tak taw die datang macam mane .

ok so conclusionnya, same2 lah kite gune utk perkara berfaedah. 
kadang2 aku pon buat pelek2 gak kat fb tuh kan,haha
lets share something yg mendatangkan manfaat, berilmiah
tak semestinya nak bagi tazkirah agama je,
something yg buat org tambah pengetahuan, boleh buat org tersenyum pon ok :)
jangan percaye sangat ngn gambar ngeri kat FB tuh. kadang2 super impose semata. tapi kalau gambar testimoni herbalife takde superimpose eh. kalau tak percaye, dtg customer day kami, jumpa org2 tuh sendiri.


mungkin orang akan kate

" ahhh ! sukati aku laa nak gune utk ape pon. fb aku, bukan fb kau. heh ! "

ok terpulang lah. buatlah yg terbaek utk diri anda okay ?

wallahu'alam

2 comments:

afiqah airil said...

okay aku lambat baca post ni..but then, semalam aku baru dengar ceramah pasal facebook.

Harus gunakannya. Dapat pahala jika digunakan untuk kebaikan bersama. Haram digunakan jika disalahgunakan. :)

nice post anyway! :)

skeen said...

haha takpe lambat lambat pon bace jugak :)

haa ade hukum di ctu . betol3 !
thanx peqa :)