.

.

How Can I Help You?

Name:
Email Address:
Handphone Number
Where do you live?
Bagaimana saya boleh membantu anda? Turun berat badan
Naik berat badan
Improve Kesihatan
Skin problem
Gain energy
Earn extra income
Pernah daftar sebagai ahli(membership) herbalife?
Info tambahan utk saya bantu.

This online form was provided by Freedback.

Thursday, March 31, 2011

something about national service

ramai org taknak pergi PLKN . tapi pada aku mula2 mmg excited sgt nk pergi .
sebelum pergi semua org takut dgn kesosialan dekat sana . terutama budak sekolah agama mcm sy . even excited , mmg rasa bimbang , biasala tempat baru kan . cuak je nak pergi . aku bukan nak cerita semuanya tntang PLKN . tapi pendapat aku tentang PLKN .

bila masuk tempat baru , semua mcm shock . lagi2 yang dah biasa dgn bi'ah islamiah kat sekolah . yelah , dekat skola semua tutup aurat . jaga batasan . kat sini ? hmm aku belajar sesuatu pengalaman baru .

KEM MILLENNIUM , BERANANG .

itulah nama kem aku . dekat ceruk kampung .

bila msk sini , aku yang pada mula nya excited . jadi lain . tak bersemangat . baru aku kenal diri aku . rupanya aku lambat nk mesra dgn orang . lagi2 bila org yg baru knal . for sure akan kata , muke sombong . hah dah beratus org dah kata . susah nk ubah . hanya cuba untuk =) sahaja . tapi takde lah sampai takde kawan . cuma belom ramai . dan yang aku rapat hanya dak2 kajang . dalam dorm aku senyap . haha . tak tahu lah apasal . perangai aku jadi lain .

sekali uh, first time buat berkumpulan wira n wirawati , (dalam KKJ) barulah aku nmpk mcm mana org bergaul . dalam group aku , dorang tak bincang , tapi berbual kosong atr laki prmpn . hmm , aku sound dorang , wehh bile nk bncng ? muka aku yg sirious , buat dorang tak suka . haha . aku buat dunno even dalam hati , tension dah ! terus pergi tukar group . naseb ade kwn yg sekepala , mimo . semakin lama aku perhati . semakin aku boleh sesuaikan diri . cuba jadi positif . tp muke yg slek tetap tak ubah . haha . cuba terima gaya dorang . tapi batasan utk diri aku , aku tetap cuba jaga . =)

orang kata , "hati2 masuk PLKN , kawan carik betol2 . nant terpengaruh ."

aku boleh tgk kat sini , kalau kita jd diri kita yg sebenar , yang menjaga sahsiah , insyaAllah automatic , kawan yg rapat ngn kita semua baek2 , n perangai pon lebeh kurang je . mungkin ade pbezaan dan kekurangan . tapi kalau kita kuat , kwn tuh yang akan jd mcm kita . siyes tak tipu . dekat sana dgn automatiknya dapat kawan yang ada asas agama . even dak tak skola agama pon , dorang tetap baek . even dorang sebenarnya lain , watak kita dpt mempengaruhi dorang . itulah namanya qudwah hasanah .

jadi contoh teladan .

dekat sana , hanya segelintir yang pakai tudung agk labuh berbanding lain . dapat lihat time pakai pakian awam . they call these people , USTAZAH . rasa tak selesa mula2 , sebab tak rasa diri nih sbaek mane . n kadang2 igt dorang perli . tapi sebenarnya , tuh la tanda respect dorang . sumpa dorang baek . dan aku tak suka nmpak alim . haha . aku wat perangai aku yg sbenar . then brtukar kpd USTAZAH ROCK . haha . tak kesa . sahsiah dan ibadah kene jaga . tapi perangai takde ah nk tunjuk cm ustazah sgt . buat perangai biasa2 , yg ini lagi senang nk dekati budak lain . dan budak2 skola bukan agama sendiri kata , lagi suka dgn watak mcm nih . dorang lebih selesa . =)

dakwah

kerja nih kadang2 susah untuk dilakukan sebab kita takde medium kat situ . diri pulak tak berpengaruh . apa yang aku mampu buat jadi diri sbenar , tunjuk islam itu bagaimana dalam diri sendiri . tapi aku nih bukan contoh terbaek . buat apa yang mampu la . then bole nmpk ade segelintir yang ikot . alhamdulillah . mcm solat sunat , bila sorang buat , tibe2 sorang2 bangun . tak hari ni dorang buat , dorang buat hari lain . al quran pulak , mula2 siket je org yg baca , lama2 , makin ramai yg baca . even tak semua , tapi ade gak yg ikot . alhamdulillah , itu semua rahmat dariNya . tiba2 , ade wira yang tergerak nk tubuhkan BADAR kat situ , so panggillah budak sekolah agama . planning asal nk buat usrah dan rancang aktiviti surau . alhamdulillah , even kami hanya bergerak dalam surau , semua berjalan lancar . igt dak lain tak suka , tapi dorang tetap bg kerjasama . siket je la yg x suke . tapi biasa la uh . itulah cabaran .
zikir , nasyid , tazkirah , forum , usrah , klinik alquran . itulah aktiviti yang cuba dijalankan .
at least ade jguak lah pengisian .

usrah

dalam usrah , macam kekok . first time handle same umur . tapi cuba je la . dapat buat 3 kali je . paling best tajuk solat . kerjasama sepenuhnya dorang bg . byk soalan yg dikemukan . aku pulak dapat lah tmbah ilmu bila perbincangn badar . realiti umat islam kini sbnrnya cetek ilmu tntg islam . aku sendiri pon sbnrnya . bila kat PLKN baru dpt tgk masyarakat luar . mmg umat islam ketandusan ILMU !

gaya hidup islam tak bermakna lemah

orang luar salu fikir , orang yg kuat agama itu pasif . tapi apa yg aku cuba tonjolkan , (bukan nk kate kuat agama, tp ade ilmu sikit tntg gama) , boleh bersukan , aktif dalam kumpulan , boleh wat perkongsian terbuka , tidak malu dihadapan dan boleh bergaul even dgn lelaki sekali pon (ikot batas) . AZIZAH , IZZAH , REENA dan dak skola agama yang lain , berjaya tunjukkn bnde nih . so takde beze anda berpendidkan ape sbnrnya . dan orang islam tak lemah sebenarnya .

kelemahan diri

bila berhadapan dgn masyarakat luar , keluar dari kepompong , baru dapat tahu kelemahan diri . kdg2 org tanya soal agama , ade certain2 yang tak dpt dijawab . ilmu masih cetek . hmm cara bhubungan dgn org lain , cara memimpin . selama nih aku hanya banya belajar nk jd pemimpin , tp kat PLKN , aku belajar cne nk jd RAKYAT . sumpa susah . haha . kesimpulannya , banyak yang perlu diperbaiki .

non muslim

untuk pertama kali aku bgaul dgn dak non muslim . kekok . tapi best . soklan2 dorng2 kdg2 tak jangka . tibe2 tanya pasal islam . kene ready je lah nk jawab . dan dapat jugak belajar budaya mereka . dpt tmbah ilmu pengetahuan . tak rugi . buddy aku (chinese) bila tahu aku skolah agama , terus dia tanya . "kamu hanya belajar tentang agama kamu sahaja la ?" . nmpk sgt dorang nmpk bila ckp org perpendidikan agama , hanya tertumpu kpd ukhrawi . alhmdulillah aku dapat terangkan kat dy yang sebenarnya . =D yang paling lawak , esp , dak kristian , ade gk dak hindhu , suka guna assalamualaikum . itu realiti . dan ada yang couple ngn dak muslim . so mula ktorang pancing , " kalau u nk kawin sama dia , msuk islam dulu . nanti kene pakai tudung" ade yg mencuba pakai . sumpa mereka cantik pakai tdg . semoga Allah memberi hidayah . amin .

disiplin

disiplin ikot kem . lain kem lain tahap disiplin . ikot jurulatih . mcm ktoang , jurulatih garang . bile tanye kem lain , dorng punye sporting2 je . ktrong sporting gk tp garang . the rsult is , disiplin makin mantap . boleh dpt tgk bila g dataran merdeka cmpr ngn dak2 kem lain . disiplin , batasan mmg berbeza .

kesimpulannya

PLKN nih ikut kem gak . modul mmg same . tapi pengisian rohani setiap kem beze . batasan pgaulan yg ditetapkn kem pon lain2 . naseblah kita dpt kem yang mane . dan kita pon salah sorang pencoraknya . kita penyumbang kepada suasana . atleast dekat surau , kita dpt bntuk suasana islam sebenar . PLKN sebenarnya bukan tmpt nk ubah diri , tapi pngalaman dapat kita kutip dan kita guna utk masa depan . objektif PLKN lebeh kpd satu malaysia dan bukan nye satu ummah . so , aspek agama mmg kurang . diri sendiri yang kene kuat . dan kat sini act , boleh belajar tentang dakwah bg mereka yang tinggal di lingkungan biah islamiah sahaja . dapat bukak minda bukak hati kpd realiti masyarakat sbnr . tapi sebenarnya belum cukop sbb kita hanya tertumpu kpd rakan sebaya dan di dalam kem sahaja . dan aku alhmdlh dpt kesan positif lebih byk dari negatif . tapi mungkin ade jugak org lain yg tersalah langkah , menjadi makin negatif .

Wallahu'alam ~




2 comments:

Aimi Azmi said...

ter,,,hehe. rindu ah kem gini. semoga kite jumpe lagi. cewah :D

skeen said...

hahaha . RINDU RINDU RINDU .
=D

Thursday, March 31, 2011

something about national service

ramai org taknak pergi PLKN . tapi pada aku mula2 mmg excited sgt nk pergi .
sebelum pergi semua org takut dgn kesosialan dekat sana . terutama budak sekolah agama mcm sy . even excited , mmg rasa bimbang , biasala tempat baru kan . cuak je nak pergi . aku bukan nak cerita semuanya tntang PLKN . tapi pendapat aku tentang PLKN .

bila masuk tempat baru , semua mcm shock . lagi2 yang dah biasa dgn bi'ah islamiah kat sekolah . yelah , dekat skola semua tutup aurat . jaga batasan . kat sini ? hmm aku belajar sesuatu pengalaman baru .

KEM MILLENNIUM , BERANANG .

itulah nama kem aku . dekat ceruk kampung .

bila msk sini , aku yang pada mula nya excited . jadi lain . tak bersemangat . baru aku kenal diri aku . rupanya aku lambat nk mesra dgn orang . lagi2 bila org yg baru knal . for sure akan kata , muke sombong . hah dah beratus org dah kata . susah nk ubah . hanya cuba untuk =) sahaja . tapi takde lah sampai takde kawan . cuma belom ramai . dan yang aku rapat hanya dak2 kajang . dalam dorm aku senyap . haha . tak tahu lah apasal . perangai aku jadi lain .

sekali uh, first time buat berkumpulan wira n wirawati , (dalam KKJ) barulah aku nmpk mcm mana org bergaul . dalam group aku , dorang tak bincang , tapi berbual kosong atr laki prmpn . hmm , aku sound dorang , wehh bile nk bncng ? muka aku yg sirious , buat dorang tak suka . haha . aku buat dunno even dalam hati , tension dah ! terus pergi tukar group . naseb ade kwn yg sekepala , mimo . semakin lama aku perhati . semakin aku boleh sesuaikan diri . cuba jadi positif . tp muke yg slek tetap tak ubah . haha . cuba terima gaya dorang . tapi batasan utk diri aku , aku tetap cuba jaga . =)

orang kata , "hati2 masuk PLKN , kawan carik betol2 . nant terpengaruh ."

aku boleh tgk kat sini , kalau kita jd diri kita yg sebenar , yang menjaga sahsiah , insyaAllah automatic , kawan yg rapat ngn kita semua baek2 , n perangai pon lebeh kurang je . mungkin ade pbezaan dan kekurangan . tapi kalau kita kuat , kwn tuh yang akan jd mcm kita . siyes tak tipu . dekat sana dgn automatiknya dapat kawan yang ada asas agama . even dak tak skola agama pon , dorang tetap baek . even dorang sebenarnya lain , watak kita dpt mempengaruhi dorang . itulah namanya qudwah hasanah .

jadi contoh teladan .

dekat sana , hanya segelintir yang pakai tudung agk labuh berbanding lain . dapat lihat time pakai pakian awam . they call these people , USTAZAH . rasa tak selesa mula2 , sebab tak rasa diri nih sbaek mane . n kadang2 igt dorang perli . tapi sebenarnya , tuh la tanda respect dorang . sumpa dorang baek . dan aku tak suka nmpak alim . haha . aku wat perangai aku yg sbenar . then brtukar kpd USTAZAH ROCK . haha . tak kesa . sahsiah dan ibadah kene jaga . tapi perangai takde ah nk tunjuk cm ustazah sgt . buat perangai biasa2 , yg ini lagi senang nk dekati budak lain . dan budak2 skola bukan agama sendiri kata , lagi suka dgn watak mcm nih . dorang lebih selesa . =)

dakwah

kerja nih kadang2 susah untuk dilakukan sebab kita takde medium kat situ . diri pulak tak berpengaruh . apa yang aku mampu buat jadi diri sbenar , tunjuk islam itu bagaimana dalam diri sendiri . tapi aku nih bukan contoh terbaek . buat apa yang mampu la . then bole nmpk ade segelintir yang ikot . alhamdulillah . mcm solat sunat , bila sorang buat , tibe2 sorang2 bangun . tak hari ni dorang buat , dorang buat hari lain . al quran pulak , mula2 siket je org yg baca , lama2 , makin ramai yg baca . even tak semua , tapi ade gak yg ikot . alhamdulillah , itu semua rahmat dariNya . tiba2 , ade wira yang tergerak nk tubuhkan BADAR kat situ , so panggillah budak sekolah agama . planning asal nk buat usrah dan rancang aktiviti surau . alhamdulillah , even kami hanya bergerak dalam surau , semua berjalan lancar . igt dak lain tak suka , tapi dorang tetap bg kerjasama . siket je la yg x suke . tapi biasa la uh . itulah cabaran .
zikir , nasyid , tazkirah , forum , usrah , klinik alquran . itulah aktiviti yang cuba dijalankan .
at least ade jguak lah pengisian .

usrah

dalam usrah , macam kekok . first time handle same umur . tapi cuba je la . dapat buat 3 kali je . paling best tajuk solat . kerjasama sepenuhnya dorang bg . byk soalan yg dikemukan . aku pulak dapat lah tmbah ilmu bila perbincangn badar . realiti umat islam kini sbnrnya cetek ilmu tntg islam . aku sendiri pon sbnrnya . bila kat PLKN baru dpt tgk masyarakat luar . mmg umat islam ketandusan ILMU !

gaya hidup islam tak bermakna lemah

orang luar salu fikir , orang yg kuat agama itu pasif . tapi apa yg aku cuba tonjolkan , (bukan nk kate kuat agama, tp ade ilmu sikit tntg gama) , boleh bersukan , aktif dalam kumpulan , boleh wat perkongsian terbuka , tidak malu dihadapan dan boleh bergaul even dgn lelaki sekali pon (ikot batas) . AZIZAH , IZZAH , REENA dan dak skola agama yang lain , berjaya tunjukkn bnde nih . so takde beze anda berpendidkan ape sbnrnya . dan orang islam tak lemah sebenarnya .

kelemahan diri

bila berhadapan dgn masyarakat luar , keluar dari kepompong , baru dapat tahu kelemahan diri . kdg2 org tanya soal agama , ade certain2 yang tak dpt dijawab . ilmu masih cetek . hmm cara bhubungan dgn org lain , cara memimpin . selama nih aku hanya banya belajar nk jd pemimpin , tp kat PLKN , aku belajar cne nk jd RAKYAT . sumpa susah . haha . kesimpulannya , banyak yang perlu diperbaiki .

non muslim

untuk pertama kali aku bgaul dgn dak non muslim . kekok . tapi best . soklan2 dorng2 kdg2 tak jangka . tibe2 tanya pasal islam . kene ready je lah nk jawab . dan dapat jugak belajar budaya mereka . dpt tmbah ilmu pengetahuan . tak rugi . buddy aku (chinese) bila tahu aku skolah agama , terus dia tanya . "kamu hanya belajar tentang agama kamu sahaja la ?" . nmpk sgt dorang nmpk bila ckp org perpendidikan agama , hanya tertumpu kpd ukhrawi . alhmdulillah aku dapat terangkan kat dy yang sebenarnya . =D yang paling lawak , esp , dak kristian , ade gk dak hindhu , suka guna assalamualaikum . itu realiti . dan ada yang couple ngn dak muslim . so mula ktorang pancing , " kalau u nk kawin sama dia , msuk islam dulu . nanti kene pakai tudung" ade yg mencuba pakai . sumpa mereka cantik pakai tdg . semoga Allah memberi hidayah . amin .

disiplin

disiplin ikot kem . lain kem lain tahap disiplin . ikot jurulatih . mcm ktoang , jurulatih garang . bile tanye kem lain , dorng punye sporting2 je . ktrong sporting gk tp garang . the rsult is , disiplin makin mantap . boleh dpt tgk bila g dataran merdeka cmpr ngn dak2 kem lain . disiplin , batasan mmg berbeza .

kesimpulannya

PLKN nih ikut kem gak . modul mmg same . tapi pengisian rohani setiap kem beze . batasan pgaulan yg ditetapkn kem pon lain2 . naseblah kita dpt kem yang mane . dan kita pon salah sorang pencoraknya . kita penyumbang kepada suasana . atleast dekat surau , kita dpt bntuk suasana islam sebenar . PLKN sebenarnya bukan tmpt nk ubah diri , tapi pngalaman dapat kita kutip dan kita guna utk masa depan . objektif PLKN lebeh kpd satu malaysia dan bukan nye satu ummah . so , aspek agama mmg kurang . diri sendiri yang kene kuat . dan kat sini act , boleh belajar tentang dakwah bg mereka yang tinggal di lingkungan biah islamiah sahaja . dapat bukak minda bukak hati kpd realiti masyarakat sbnr . tapi sebenarnya belum cukop sbb kita hanya tertumpu kpd rakan sebaya dan di dalam kem sahaja . dan aku alhmdlh dpt kesan positif lebih byk dari negatif . tapi mungkin ade jugak org lain yg tersalah langkah , menjadi makin negatif .

Wallahu'alam ~




2 comments:

Aimi Azmi said...

ter,,,hehe. rindu ah kem gini. semoga kite jumpe lagi. cewah :D

skeen said...

hahaha . RINDU RINDU RINDU .
=D