.

.

How Can I Help You?

Name:
Email Address:
Handphone Number
Where do you live?
Bagaimana saya boleh membantu anda? Turun berat badan
Naik berat badan
Improve Kesihatan
Skin problem
Gain energy
Earn extra income
Pernah daftar sebagai ahli(membership) herbalife?
Info tambahan utk saya bantu.

This online form was provided by Freedback.

Wednesday, October 2, 2013

Student UIA Maut kerana Keracunan Makanan.

SUNGAI PETANI, 1 Okt. 
Hidangan ayam masak merah yang dihidangkan dalam kenduri kahwin di Kampung Huma, Tanjung Dawai dekat sini Sabtu lepas dicemari bakteria Salmonella, menyebabkan empat kematian dan ratusan lagi keracunan makanan setakat ini.
Lebih 170 orang kini dilaporkan mengalami keracunan makanan selepas menghadiri kenduri kahwin di sebuah rumah di Tanjung Dawai dekat sini Sabtu lepas. Sehingga kini, yang paling ramai ialah di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) di sini iaitu 114 orang, manakala sembilan mangsa menerima rawatan di Hospital Pantai Sungai Petani dan 49 orang di Hospital Yan.
4 Kematian dilaporkan dan ratusan mengalami keracunan. Salah seorang mangsa maut adalah pelajar Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Gombak, Nurshazana Mohd Rashid, 24, dari Kampung Tempoyak, Bedong, meninggal dunia kira-kira pukul 12.45 tengah hari. Nurshazana yang baru tamat latihan amali disahkan meninggal dunia di HSAH.
sumber bernama dan malvister.com

sejurus je keluar berita ni rasa mcm terkejut sangat.
memula dgr berita pasal student uia yg nk convo meninggal. ingat sbb typical excident ke apa. rupanya sbb keracunan makanan kenduri. i was like :o

firstly sbb student tu nak convo kot. menunggu hari bahagia as a student. tak sempat sambut hari bahagia. btw sy tak kenal allahyarhamah. but satu uia, feeling sedih tu bagai cubit peha kanan, peha kiri terasa juga ha gituu.

then act lagi sebab buat terkejut adalah i am the one who selalu sgt kene keracunan dulu.
sekolah rendah smpai sekolah menengah. dlm setahun or dua tahun, akan kene sekali keracunan yg sgt teruk smpai at one time naik ambulance dr klinik hantar ke hospital.

teringat satu saat, hari UPSR. back on 2005.
aku muntah muntah teruk. jawab exam dekat library. the worst feeling ever jawab exam kat library sebab mengantuk and pressure sgt. the hari ketiga ada side effect of ubat sebab aku alah ubat tu. dipendekkan cerita, time aku tidur kat wad, ayah aku duduk kat sebelah katil and menangis sendirian. aku terjaga and tak buka mata tahan sebak tgk ayah. side effect of ubat agak teruk smpai attack saraf. aku fikir mmg aku akan sakit je ke? kesian ayah tengah exam2 aku buat hal T_T org tak kene keracunan aku sorang je kene. org kene sikit sikit je sakit aku kne paling teruk.

but alhamdulillah after aku consume Herbalife takde lagi dah low antibody macam tu. alhamdulillah dah lama tak kene muntah2 and tak perlu lg makan ubat yg aku alah tu. bersyukur sangat sangat kenal herbalife, consume herbalife nutruition sbb setiap kali penyakit tu dtg mmg tak boleh nk buat kerja. and selalunya dia datang time exam time hari hari genting. cnth SPM T_T boleh baca entry sblm2 ini.

kejadian student uia meninggal kerana keracunan mmg flashback balik memory tu.

tak pernah terfikir keracunan makanan boleh bawa maut. selalu dgr org meninggal time muda mesti sbb excident. tp mcm mcm boleh jd and tak tahu ajal kita tu bila. mcm mcm cara Allah boleh tarik nyawa kita. 
that is why we need to be the best of our self each second in our life. for HIM.
hidup ni adalah perjalanan ke akhirat sana. sana itu destinasi kita. dunia ini perjalannya.

semalam ustaz latif time kelas UNGS ada bg cerita utk beri perumpaan,
suatu hari ada seorang pasangan suami isteri ni nak pergi ke satu tempat, jumpa roundabout. dekat roundbout tu ada statue cantik gila yg menunjuk arah kiri kanan dan terus. patung tu mmg cantik sgt sgt. smpai si isteri kata kpd suami, 
"abg jom berhenti tgk statue tu. cantik" 
mereka pon berhenti dan melihat statue yg indah itu. rupanya ramai lagi yg berhenti tgk and ambil gmbr. then suami kata kat isteri, 
"yang, lama nya kita kat sini,kita nk pergi mana ni?"
*suasana senyap*
 patung statue yg menjadi pnunjuk arah yg membuatkan manusia terlupa arah tuju.

begitulah perjalanan kita didunia. dunia adalah symbol arah mnuju Allah. tp dengan keindahan dunia yg juga makhluk Allah ini, kita terlupa tujuan kita adalah utk smpai ke destinasiNYA.

perlu and wajib jadi yg terbaik setiap hari. nak mnuju Allah bukannya perlu ibadah atas sejadah je. mcm mcm perkara baik kita perlu buat. and bukan sebab amal ibadat kita yg buat kita masuk syurga. tp hanya kerana rahmatNYA kita boleh masuk syurga.
sentiasa doa moga Allah bg pengakhiran yg baik buat kita.
pic taken and edited in 2011.

ajal tak mengenal usia.
semoga Allah limpahkan rahmat ke atas roh mangsa mangsa kejadian
alfatihah.

lose weight/gain weight/improve health and energy/earn extra income?
ask me how. 0133148138 :)

4 comments:

Baiyah said...

Alfatihah. Semoga arwah ditempat di kalangan yg beriman.

Saya sangat terkejut dgr berita ini. Arwah is one of my best friend di uia. satu mahallah safiyyah dan knl arwah melalui kawan2 kemudian be a good friend wif her. Masih terbayang2 kenangan dgn arwah. terasa amt kehilangan. :(
Semoga arwah tenang di sana. amin

skeen said...

insyaAllah ameen.
semoga sis kuat !

Amirul Ramli said...

Keracunan makanan yang membawa maut.Sngat menggemparkan. Kat kafe kitorang ni pun pernah gak sekali, bila makan terus termuntah-muntah. Nasib baik dah muntah terus elok.

Luqeem™ said...

kena check dulu makanan, panas ke tak. kalau yang makanan laut lg kena check

Wednesday, October 2, 2013

Student UIA Maut kerana Keracunan Makanan.

SUNGAI PETANI, 1 Okt. 
Hidangan ayam masak merah yang dihidangkan dalam kenduri kahwin di Kampung Huma, Tanjung Dawai dekat sini Sabtu lepas dicemari bakteria Salmonella, menyebabkan empat kematian dan ratusan lagi keracunan makanan setakat ini.
Lebih 170 orang kini dilaporkan mengalami keracunan makanan selepas menghadiri kenduri kahwin di sebuah rumah di Tanjung Dawai dekat sini Sabtu lepas. Sehingga kini, yang paling ramai ialah di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) di sini iaitu 114 orang, manakala sembilan mangsa menerima rawatan di Hospital Pantai Sungai Petani dan 49 orang di Hospital Yan.
4 Kematian dilaporkan dan ratusan mengalami keracunan. Salah seorang mangsa maut adalah pelajar Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Gombak, Nurshazana Mohd Rashid, 24, dari Kampung Tempoyak, Bedong, meninggal dunia kira-kira pukul 12.45 tengah hari. Nurshazana yang baru tamat latihan amali disahkan meninggal dunia di HSAH.
sumber bernama dan malvister.com

sejurus je keluar berita ni rasa mcm terkejut sangat.
memula dgr berita pasal student uia yg nk convo meninggal. ingat sbb typical excident ke apa. rupanya sbb keracunan makanan kenduri. i was like :o

firstly sbb student tu nak convo kot. menunggu hari bahagia as a student. tak sempat sambut hari bahagia. btw sy tak kenal allahyarhamah. but satu uia, feeling sedih tu bagai cubit peha kanan, peha kiri terasa juga ha gituu.

then act lagi sebab buat terkejut adalah i am the one who selalu sgt kene keracunan dulu.
sekolah rendah smpai sekolah menengah. dlm setahun or dua tahun, akan kene sekali keracunan yg sgt teruk smpai at one time naik ambulance dr klinik hantar ke hospital.

teringat satu saat, hari UPSR. back on 2005.
aku muntah muntah teruk. jawab exam dekat library. the worst feeling ever jawab exam kat library sebab mengantuk and pressure sgt. the hari ketiga ada side effect of ubat sebab aku alah ubat tu. dipendekkan cerita, time aku tidur kat wad, ayah aku duduk kat sebelah katil and menangis sendirian. aku terjaga and tak buka mata tahan sebak tgk ayah. side effect of ubat agak teruk smpai attack saraf. aku fikir mmg aku akan sakit je ke? kesian ayah tengah exam2 aku buat hal T_T org tak kene keracunan aku sorang je kene. org kene sikit sikit je sakit aku kne paling teruk.

but alhamdulillah after aku consume Herbalife takde lagi dah low antibody macam tu. alhamdulillah dah lama tak kene muntah2 and tak perlu lg makan ubat yg aku alah tu. bersyukur sangat sangat kenal herbalife, consume herbalife nutruition sbb setiap kali penyakit tu dtg mmg tak boleh nk buat kerja. and selalunya dia datang time exam time hari hari genting. cnth SPM T_T boleh baca entry sblm2 ini.

kejadian student uia meninggal kerana keracunan mmg flashback balik memory tu.

tak pernah terfikir keracunan makanan boleh bawa maut. selalu dgr org meninggal time muda mesti sbb excident. tp mcm mcm boleh jd and tak tahu ajal kita tu bila. mcm mcm cara Allah boleh tarik nyawa kita. 
that is why we need to be the best of our self each second in our life. for HIM.
hidup ni adalah perjalanan ke akhirat sana. sana itu destinasi kita. dunia ini perjalannya.

semalam ustaz latif time kelas UNGS ada bg cerita utk beri perumpaan,
suatu hari ada seorang pasangan suami isteri ni nak pergi ke satu tempat, jumpa roundabout. dekat roundbout tu ada statue cantik gila yg menunjuk arah kiri kanan dan terus. patung tu mmg cantik sgt sgt. smpai si isteri kata kpd suami, 
"abg jom berhenti tgk statue tu. cantik" 
mereka pon berhenti dan melihat statue yg indah itu. rupanya ramai lagi yg berhenti tgk and ambil gmbr. then suami kata kat isteri, 
"yang, lama nya kita kat sini,kita nk pergi mana ni?"
*suasana senyap*
 patung statue yg menjadi pnunjuk arah yg membuatkan manusia terlupa arah tuju.

begitulah perjalanan kita didunia. dunia adalah symbol arah mnuju Allah. tp dengan keindahan dunia yg juga makhluk Allah ini, kita terlupa tujuan kita adalah utk smpai ke destinasiNYA.

perlu and wajib jadi yg terbaik setiap hari. nak mnuju Allah bukannya perlu ibadah atas sejadah je. mcm mcm perkara baik kita perlu buat. and bukan sebab amal ibadat kita yg buat kita masuk syurga. tp hanya kerana rahmatNYA kita boleh masuk syurga.
sentiasa doa moga Allah bg pengakhiran yg baik buat kita.
pic taken and edited in 2011.

ajal tak mengenal usia.
semoga Allah limpahkan rahmat ke atas roh mangsa mangsa kejadian
alfatihah.

lose weight/gain weight/improve health and energy/earn extra income?
ask me how. 0133148138 :)

4 comments:

Baiyah said...

Alfatihah. Semoga arwah ditempat di kalangan yg beriman.

Saya sangat terkejut dgr berita ini. Arwah is one of my best friend di uia. satu mahallah safiyyah dan knl arwah melalui kawan2 kemudian be a good friend wif her. Masih terbayang2 kenangan dgn arwah. terasa amt kehilangan. :(
Semoga arwah tenang di sana. amin

skeen said...

insyaAllah ameen.
semoga sis kuat !

Amirul Ramli said...

Keracunan makanan yang membawa maut.Sngat menggemparkan. Kat kafe kitorang ni pun pernah gak sekali, bila makan terus termuntah-muntah. Nasib baik dah muntah terus elok.

Luqeem™ said...

kena check dulu makanan, panas ke tak. kalau yang makanan laut lg kena check