.

.

How Can I Help You?

Name:
Email Address:
Handphone Number
Where do you live?
Bagaimana saya boleh membantu anda? Turun berat badan
Naik berat badan
Improve Kesihatan
Skin problem
Gain energy
Earn extra income
Pernah daftar sebagai ahli(membership) herbalife?
Info tambahan utk saya bantu.

This online form was provided by Freedback.

Wednesday, June 10, 2009

aku rindu 2008 episode4

"eh2, najah x pegang buku r. pelek smcm je. haha.." nisa bangun dari kerusinya sambil memandang kearah najah dan terus ke port lepak bersebelahan meja nab.

"mne tak nye weyh. da abis da pekse ganti die. haha" fifa speaker satu blek prep dan semua serentak gelak.

suasana malam itu hingar bingar. setelah selesai peperiksaan pertengahan tahun, semua bagak bagai orang dah abis spm. esok, sambutan hari guru bakal diadakan. sepatutnya mereka pakat buat kad hari guru. tapi lain pula jadinya. ada yang bace novel, gosip2 dan tak kurang juga yang main regu. regu?

"haaa..bagai! bkn2, seperti. ok2. ape tuh? kanggaroo? bkn..anjing!? ok2..em, dengan? btol2. hidung? kucing? cek bab?!!! haa..betol!" bilek prep meriah dengan suara orang meneka gaya yang dilakukan oleh put. macam2 gaya di buatnya. ada juga yang tak kena gaya langsung. mereka hanya gelak melihat gelagat put. suasana yang bising ini, hanya tunggu annoucement dr form 5 je.. 'plajar ptri,,sila jagu ktenteraman asrama!!' pelajar form f4 mmg dah biasa dan sudah lali dengan anouncement itu. dengan kepala masam dan batu juga ada dalam, mereke terus bermain dengan suka suki mereka. biasalah tuh!

"1 2...3! tutup majlis!" seperti biasa ketua prep yang disayangi semua, syahirah atiqah melaungkan kata keramat untuk menandakan prep malam sudah tamat. ramailah yang berpusu pusu keluar untuk bergegas makan di dewan makan dan seperti biasa bilik prep akan semakin lengang.

"skin, kau nak pegi mane?" mayra menyoal sambil menggaru kepala kerana berasa sedikit aneh dengan tingkah laku skin. kebiasaannya skin akan keluar lewat dari bilek prep daripada kawan kawannya yang lain.

"cam biasala, aku nak pegi dorm syira." skin terus berjalan keluar dan menuju ke dorm yathrib.

"haa..aku dah agak dah. mesti budak nih datang. dah2 jangan masuk, jangan masuk. aku sebagai mama kat dorm nih, aku tak benarkan ko masuk. ahaha!" ain yang sedang duduk di tengah2 dorm itu cuba menghalang skin dari masuk.

"eleh ko. cam tak biase je aku datang. aku bukan nak jumpe ko eh. aku nak jumpe syira. ei, pasan2!hek3.." skin dengan muka slumber terus masuk dan menuju ke katil syira yang terletak di sebelah dinding.

"alah kau nih ain. ttbe plak kau nih. biala skin datang." syira menggelengkan kepala sambil mengemaskan katilnya untuk membenarkan skin duduk. mereka tahu ain sengaja buat kelakar sehingga orang semua tergelak.

"skin, kau tanak pakai kulit kayu manis ke?" seperti kebiasaan muka mereka dimalam hairi akan dihiasi dengan kulit kayu manis. ramai telah mencubanya dan hasilnya hanya berserah kepada tuhan.

"nantila aku pakai. aku tak penah try lagi nih. em, sya mne?"

"sya!!!!!!!" syira terus menjerit apabila skin menyoal.

"kau ingat kau ade telepati, telefon, telescope, ape2 je lah nak pnggil sya tuh? dengar ke dari dorm sebelah?" skin membuat muka pelek.

"sya!!! datang la sini weh...skin ade nh." syira terus melaung memanggil sya.

"hai kawan!" fifa masuk ke dorm dan terus menuju ke katil syira dan diikuti oleh najah.

"eh, najah pun ade? haa.. bgs la. duduk bawah. kang roboh katil aku. katil nadia pun bleh duduk." syira memberi ruang untuk najah dan fifa duduk. sya yang dari tandas pula terus menonong masuk dan baring atas katil nadia.

syira,skin,sya,fifa dan najah merupakan kawan baik ketika di tingkatan 3. antara mereka seperti ada special bond yang tidak boleh dipisahkan. semua benda hendak dilakukan bersama. tetapi, sekarang tiada lagi. mereka tidak lagi serapat dulu kerana masing masing sibuk dengan hal sendiri. namun begitu, perasaan sayang antara satu sama lain masih lagi utuh.

"em, bagus la semua ade. dah lama tak dapat sembang cam nih en." fifa memulakan perbualan sambil bermain dengan kukunya.

"tuh r. bknnya senang aku nak datang nih. kan aku da abes pekse ganti. haha.." najah yang sedang duduk diatas lantai ketawa kecil dan diikuti dengan yang lain.

"weh, ingat tak tahun lepas, psal kes f1 tahun lepas tuh. ingat tak?" skin menyoal yang lain.

"weyhhh. ko x payah..psal kes minat2 tuh ke? eleh, jah..wat2 x ingat plak die." sya membuat muka sambil menyucuk bahu najah.

"alah..geli aku la ingat pasal bende uh.."

********************************************
"ape yang hot kat luar tuh weyh?" skin dan fifa senyap2 skodeng melalui jendela dari dalam bilek study form3 untuk melihat pondok di luar. sekumpulan pelajar form 1 sedang berbincang dengan najah di pondok itu. berbincang? ye lah kot.

"alaa skin. biala die ngn adik2 die uh. byk sangat peminat. haha." sya menguatkan suara dari tempatnya sambil mengambil buku dari mejanya dan duduk di lantai. sya meletakkan buku atas meje lipat syira dan menarik meje sambil bersandar ke dinding. skin, fifa dan syira turut duduk bersama dan meletakkan buku di atas meja lipat itu.

"weh korang. dorang wat lawak." najah masuk ke dalam bilik study sambil ketawa sendiri.

"apahal jah? ape yang hot? citelah!" skin seperti tidak sabar2.

"kau taw, budak form 1 nih pelek2 r. geli aku. dorang kate.............." najah menceritakan segala galanya kepada mereke. kes minat akak2 menjadi tajuk perbualan.

***************************************************
"haha. lawak giler bila ingat blek. geli campur tak matang pun ade gak. tah pah hape tah dorang nh. aneh2 aje." skin tergelak sambil memegang perut kerana tak tahan. di dalam hatinya penuh kerinduan terhadap apa yang berlaku tahun lepas apabila hubungan antara mereka sangat akrab. dia amat menyayangi rakan2nya.

"najah, exam cane?ok tak kau jawab?" syira menukar topik perbualan.

"haha.ok la sangat. dah la sehari 4 5 paper. naik giler aku oo.." najah menepuk kepala dan membuat muka kesal.

"tahun nih takde dah yang belajar smpai lewat pagi en?kalau tahun lepas tuh...."

************************************************

malam itu malam yang amat sunyi. semua sibuk menelaah pelajaran memandangkan minggu itu merupakan minggu trial PMR. hanya bunyi kipas yang dapat didengari. semua agak tertekan untuk mengambil subjek sejarah esok. tangki merah seolah olah memanggil manggil dan melambai lambai kearah semua pelajar tingkatan 3. suasana yang aman diperlukan untuk belajar. tetapi terdapat juga pelajar yang ingin belajar secara bising. oleh itu masing masing memilih tempat untuk blajar sama ada di musolla, bilik tetamu dan juga pondok hadapan bilik study.

tetapi lain pula jadinya. hanya budak2 yang mahu bising tinggal dalam bilik study dan yang lain smua sudah keluar mencari ketenangan. sya, najah, fifa, syira dan skin seprti biasa belajar menggunakan meja lipat. ada juga yang sudah terbaring kerana mengantok. maklumlah, bukan satu buku kene bace, 3 buku oo...

"perjanjian pangkor bile?" fifa menyoal.

"ha! 20 january!" najah dan skin menjawab serentak.

"tgk soalan aku nh..kenape sultan brunei serahkan kawasan timur laut brunei kepada sultan sulu pada tahun 1704?" syira pula menyoal bedasarkan buku latihannya.

"em...B!" sya menjawab dengan yakin.

"jap2 bia aku bace btol2. em,,, btolla B." fifa sedaya upaya memikirkan jawapan soalan itu.

"meh aku tgk jwapan. haa..btol B." syira menyelak muka surat belakang buku terbitan fajar bakti itu sambil tersenyum.

hari semakin lewat. jam sudah menunjukkan 1.30 pagi. ramai yang sudah naik dorm. tinggallah skin, syira, najah, fifa, sya, ayan, put, dan nisa. ayan sudah lama dibuai mimpi. sudah sampai korea agaknya. buku sejarah tingkatan 3 tertutup rapi disebelahnya. najah dan syira masih lagi bersengkang mata. skin dan fifa cuba menahan ngantok dan sudah pun terbaring di lantai. sya bersandar membuat muka ngantok sambil melunjurkan kaki di bawah meja lipat.

"nak stay smpai pku bape nh weh?" nisa yang sedang baring menyoal sambil mengesat matanya.

"em..cane eh?" 8 orang itu terjaga dan duduk. mereka memikirkan pkul brape mereka mahu tidur. akhirnya keputusan dibuat.

pada pukul 4 pagi, semua sudah mengangkat bendera putih. hands up! oleh itu, semua mngambil kputusan untuk naik ke dorm.

"weh..jom mandi dulu. aku takut kite tak bangun pagi esok. pastu kite tido. subuh baru bangun." put memberikan idea sambil berjalan ke pintu untuk keluar. mereka semua bersetuju. dengan keaadaan mamai, mereka mengambil baldi dan mandi. selepas mandi, mereka pun berlayar hingga subuh...ZZzzz..........

*********************************************
"itu mmg keje giler kite. tak bleh blaa oo.." sya membuat muka sambil membetulkan kaca matanya dan menolaknya ke atas.

"tahun lepas lawak la. makan dm mesti nk same2. sorang tak turun, semua kene tunggu. tp senang je. korang 3 dorm same, ak ngn skin dorm same. senang la nak tnggu un. tak macam tahun nih. 5 5 dorm jauh. dah la ade yang blok blakang, ade yang depan. mne tak nye." najah menongkat dagu dan termenung jauh memikirkan masa lalu.

"em..tapi betulla. kite dah tak same cam dulu. prasan tak?" syira bersandar ke dinding dan memeluk bantal birunya.

"tuh r weyh..aku rindu giler kite yang dulu. waa~sedeh r." skin cuba untuk senyum tapi dia tidak mampu. skin memang terkenal dengan sifatnya yang mudah tersentuh apabila bercakap tentang kawan. sya cuba menjadi cool tapi nampak pada riak matanya kesedihan yang tidak mampu diselindungkan lagi. fifa terdiam sambil termenung. kenangan 2008 menggamit memorinya. syira pula terkenangkan kisah hidupnya dulu.

"weh..ngantok giler..pkol 2 dah." najah menguap dan menutup mulutnya. matanya berair kerana mengantok.

"jom la balek. eh2 cam bahaye je. tido sini jom skin." fifa mengajak skin.

"aah la..jom la najah pah, skin, tdo dorm aku. jom2..bahaye nh balek waktu skrg nh." syira mengajak sambil menghulurkan bantal. mengenangkan peristiwa2 aneh yang berlaku sejak kebelakangan ini, mereka bersetuju untuk tidur disitu.......

2 comments:

Anonymous said...

memang giler...
huhu...
perjanjian pangkor...
beday ak!

tp yg tdo lmbt uh mmg keje giler ah!
tahniah kpd korang,,
haha

skin said...

hahaha..
ak ingt prjnjian pngkor tuh un sbb bday ko..
tarikh len mne ak igt..
haha..
tahniah?
takziah ok kot..
hak7..

Wednesday, June 10, 2009

aku rindu 2008 episode4

"eh2, najah x pegang buku r. pelek smcm je. haha.." nisa bangun dari kerusinya sambil memandang kearah najah dan terus ke port lepak bersebelahan meja nab.

"mne tak nye weyh. da abis da pekse ganti die. haha" fifa speaker satu blek prep dan semua serentak gelak.

suasana malam itu hingar bingar. setelah selesai peperiksaan pertengahan tahun, semua bagak bagai orang dah abis spm. esok, sambutan hari guru bakal diadakan. sepatutnya mereka pakat buat kad hari guru. tapi lain pula jadinya. ada yang bace novel, gosip2 dan tak kurang juga yang main regu. regu?

"haaa..bagai! bkn2, seperti. ok2. ape tuh? kanggaroo? bkn..anjing!? ok2..em, dengan? btol2. hidung? kucing? cek bab?!!! haa..betol!" bilek prep meriah dengan suara orang meneka gaya yang dilakukan oleh put. macam2 gaya di buatnya. ada juga yang tak kena gaya langsung. mereka hanya gelak melihat gelagat put. suasana yang bising ini, hanya tunggu annoucement dr form 5 je.. 'plajar ptri,,sila jagu ktenteraman asrama!!' pelajar form f4 mmg dah biasa dan sudah lali dengan anouncement itu. dengan kepala masam dan batu juga ada dalam, mereke terus bermain dengan suka suki mereka. biasalah tuh!

"1 2...3! tutup majlis!" seperti biasa ketua prep yang disayangi semua, syahirah atiqah melaungkan kata keramat untuk menandakan prep malam sudah tamat. ramailah yang berpusu pusu keluar untuk bergegas makan di dewan makan dan seperti biasa bilik prep akan semakin lengang.

"skin, kau nak pegi mane?" mayra menyoal sambil menggaru kepala kerana berasa sedikit aneh dengan tingkah laku skin. kebiasaannya skin akan keluar lewat dari bilek prep daripada kawan kawannya yang lain.

"cam biasala, aku nak pegi dorm syira." skin terus berjalan keluar dan menuju ke dorm yathrib.

"haa..aku dah agak dah. mesti budak nih datang. dah2 jangan masuk, jangan masuk. aku sebagai mama kat dorm nih, aku tak benarkan ko masuk. ahaha!" ain yang sedang duduk di tengah2 dorm itu cuba menghalang skin dari masuk.

"eleh ko. cam tak biase je aku datang. aku bukan nak jumpe ko eh. aku nak jumpe syira. ei, pasan2!hek3.." skin dengan muka slumber terus masuk dan menuju ke katil syira yang terletak di sebelah dinding.

"alah kau nih ain. ttbe plak kau nih. biala skin datang." syira menggelengkan kepala sambil mengemaskan katilnya untuk membenarkan skin duduk. mereka tahu ain sengaja buat kelakar sehingga orang semua tergelak.

"skin, kau tanak pakai kulit kayu manis ke?" seperti kebiasaan muka mereka dimalam hairi akan dihiasi dengan kulit kayu manis. ramai telah mencubanya dan hasilnya hanya berserah kepada tuhan.

"nantila aku pakai. aku tak penah try lagi nih. em, sya mne?"

"sya!!!!!!!" syira terus menjerit apabila skin menyoal.

"kau ingat kau ade telepati, telefon, telescope, ape2 je lah nak pnggil sya tuh? dengar ke dari dorm sebelah?" skin membuat muka pelek.

"sya!!! datang la sini weh...skin ade nh." syira terus melaung memanggil sya.

"hai kawan!" fifa masuk ke dorm dan terus menuju ke katil syira dan diikuti oleh najah.

"eh, najah pun ade? haa.. bgs la. duduk bawah. kang roboh katil aku. katil nadia pun bleh duduk." syira memberi ruang untuk najah dan fifa duduk. sya yang dari tandas pula terus menonong masuk dan baring atas katil nadia.

syira,skin,sya,fifa dan najah merupakan kawan baik ketika di tingkatan 3. antara mereka seperti ada special bond yang tidak boleh dipisahkan. semua benda hendak dilakukan bersama. tetapi, sekarang tiada lagi. mereka tidak lagi serapat dulu kerana masing masing sibuk dengan hal sendiri. namun begitu, perasaan sayang antara satu sama lain masih lagi utuh.

"em, bagus la semua ade. dah lama tak dapat sembang cam nih en." fifa memulakan perbualan sambil bermain dengan kukunya.

"tuh r. bknnya senang aku nak datang nih. kan aku da abes pekse ganti. haha.." najah yang sedang duduk diatas lantai ketawa kecil dan diikuti dengan yang lain.

"weh, ingat tak tahun lepas, psal kes f1 tahun lepas tuh. ingat tak?" skin menyoal yang lain.

"weyhhh. ko x payah..psal kes minat2 tuh ke? eleh, jah..wat2 x ingat plak die." sya membuat muka sambil menyucuk bahu najah.

"alah..geli aku la ingat pasal bende uh.."

********************************************
"ape yang hot kat luar tuh weyh?" skin dan fifa senyap2 skodeng melalui jendela dari dalam bilek study form3 untuk melihat pondok di luar. sekumpulan pelajar form 1 sedang berbincang dengan najah di pondok itu. berbincang? ye lah kot.

"alaa skin. biala die ngn adik2 die uh. byk sangat peminat. haha." sya menguatkan suara dari tempatnya sambil mengambil buku dari mejanya dan duduk di lantai. sya meletakkan buku atas meje lipat syira dan menarik meje sambil bersandar ke dinding. skin, fifa dan syira turut duduk bersama dan meletakkan buku di atas meja lipat itu.

"weh korang. dorang wat lawak." najah masuk ke dalam bilik study sambil ketawa sendiri.

"apahal jah? ape yang hot? citelah!" skin seperti tidak sabar2.

"kau taw, budak form 1 nih pelek2 r. geli aku. dorang kate.............." najah menceritakan segala galanya kepada mereke. kes minat akak2 menjadi tajuk perbualan.

***************************************************
"haha. lawak giler bila ingat blek. geli campur tak matang pun ade gak. tah pah hape tah dorang nh. aneh2 aje." skin tergelak sambil memegang perut kerana tak tahan. di dalam hatinya penuh kerinduan terhadap apa yang berlaku tahun lepas apabila hubungan antara mereka sangat akrab. dia amat menyayangi rakan2nya.

"najah, exam cane?ok tak kau jawab?" syira menukar topik perbualan.

"haha.ok la sangat. dah la sehari 4 5 paper. naik giler aku oo.." najah menepuk kepala dan membuat muka kesal.

"tahun nih takde dah yang belajar smpai lewat pagi en?kalau tahun lepas tuh...."

************************************************

malam itu malam yang amat sunyi. semua sibuk menelaah pelajaran memandangkan minggu itu merupakan minggu trial PMR. hanya bunyi kipas yang dapat didengari. semua agak tertekan untuk mengambil subjek sejarah esok. tangki merah seolah olah memanggil manggil dan melambai lambai kearah semua pelajar tingkatan 3. suasana yang aman diperlukan untuk belajar. tetapi terdapat juga pelajar yang ingin belajar secara bising. oleh itu masing masing memilih tempat untuk blajar sama ada di musolla, bilik tetamu dan juga pondok hadapan bilik study.

tetapi lain pula jadinya. hanya budak2 yang mahu bising tinggal dalam bilik study dan yang lain smua sudah keluar mencari ketenangan. sya, najah, fifa, syira dan skin seprti biasa belajar menggunakan meja lipat. ada juga yang sudah terbaring kerana mengantok. maklumlah, bukan satu buku kene bace, 3 buku oo...

"perjanjian pangkor bile?" fifa menyoal.

"ha! 20 january!" najah dan skin menjawab serentak.

"tgk soalan aku nh..kenape sultan brunei serahkan kawasan timur laut brunei kepada sultan sulu pada tahun 1704?" syira pula menyoal bedasarkan buku latihannya.

"em...B!" sya menjawab dengan yakin.

"jap2 bia aku bace btol2. em,,, btolla B." fifa sedaya upaya memikirkan jawapan soalan itu.

"meh aku tgk jwapan. haa..btol B." syira menyelak muka surat belakang buku terbitan fajar bakti itu sambil tersenyum.

hari semakin lewat. jam sudah menunjukkan 1.30 pagi. ramai yang sudah naik dorm. tinggallah skin, syira, najah, fifa, sya, ayan, put, dan nisa. ayan sudah lama dibuai mimpi. sudah sampai korea agaknya. buku sejarah tingkatan 3 tertutup rapi disebelahnya. najah dan syira masih lagi bersengkang mata. skin dan fifa cuba menahan ngantok dan sudah pun terbaring di lantai. sya bersandar membuat muka ngantok sambil melunjurkan kaki di bawah meja lipat.

"nak stay smpai pku bape nh weh?" nisa yang sedang baring menyoal sambil mengesat matanya.

"em..cane eh?" 8 orang itu terjaga dan duduk. mereka memikirkan pkul brape mereka mahu tidur. akhirnya keputusan dibuat.

pada pukul 4 pagi, semua sudah mengangkat bendera putih. hands up! oleh itu, semua mngambil kputusan untuk naik ke dorm.

"weh..jom mandi dulu. aku takut kite tak bangun pagi esok. pastu kite tido. subuh baru bangun." put memberikan idea sambil berjalan ke pintu untuk keluar. mereka semua bersetuju. dengan keaadaan mamai, mereka mengambil baldi dan mandi. selepas mandi, mereka pun berlayar hingga subuh...ZZzzz..........

*********************************************
"itu mmg keje giler kite. tak bleh blaa oo.." sya membuat muka sambil membetulkan kaca matanya dan menolaknya ke atas.

"tahun lepas lawak la. makan dm mesti nk same2. sorang tak turun, semua kene tunggu. tp senang je. korang 3 dorm same, ak ngn skin dorm same. senang la nak tnggu un. tak macam tahun nih. 5 5 dorm jauh. dah la ade yang blok blakang, ade yang depan. mne tak nye." najah menongkat dagu dan termenung jauh memikirkan masa lalu.

"em..tapi betulla. kite dah tak same cam dulu. prasan tak?" syira bersandar ke dinding dan memeluk bantal birunya.

"tuh r weyh..aku rindu giler kite yang dulu. waa~sedeh r." skin cuba untuk senyum tapi dia tidak mampu. skin memang terkenal dengan sifatnya yang mudah tersentuh apabila bercakap tentang kawan. sya cuba menjadi cool tapi nampak pada riak matanya kesedihan yang tidak mampu diselindungkan lagi. fifa terdiam sambil termenung. kenangan 2008 menggamit memorinya. syira pula terkenangkan kisah hidupnya dulu.

"weh..ngantok giler..pkol 2 dah." najah menguap dan menutup mulutnya. matanya berair kerana mengantok.

"jom la balek. eh2 cam bahaye je. tido sini jom skin." fifa mengajak skin.

"aah la..jom la najah pah, skin, tdo dorm aku. jom2..bahaye nh balek waktu skrg nh." syira mengajak sambil menghulurkan bantal. mengenangkan peristiwa2 aneh yang berlaku sejak kebelakangan ini, mereka bersetuju untuk tidur disitu.......

2 comments:

Anonymous said...

memang giler...
huhu...
perjanjian pangkor...
beday ak!

tp yg tdo lmbt uh mmg keje giler ah!
tahniah kpd korang,,
haha

skin said...

hahaha..
ak ingt prjnjian pngkor tuh un sbb bday ko..
tarikh len mne ak igt..
haha..
tahniah?
takziah ok kot..
hak7..