.

.

How Can I Help You?

Name:
Email Address:
Handphone Number
Where do you live?
Bagaimana saya boleh membantu anda? Turun berat badan
Naik berat badan
Improve Kesihatan
Skin problem
Gain energy
Earn extra income
Pernah daftar sebagai ahli(membership) herbalife?
Info tambahan utk saya bantu.

This online form was provided by Freedback.

Thursday, May 10, 2012

Perjalanan ke Menara Gading


Result upu dah keluar. Aku pulak teruja nak tahu mereka ni dapat apa. Haha. Maybe sebab aku memang rapat dgn batch bawah aku kat sekolah dulu :)

Then ramai yang Tanya pasal upu, pasal uia and pasal rayuan. Tanya kat twitter paling banyak. Mmg leceh lah nak explain dengan limit word macam tu. So terhasilah entry ni :)

Teringat setahun lalu when aku tak dapat tawaran UPU pada mulanya. On Friday 6 may 2011. Ingat lagi tarikh tu. Kawan kawan sangat ramai yg dapat even result aku lebih A dari mereka. Kenapa? Kenapa? Life getting miserable on that time. Menangis tak berhenti. Macam end of the world tak dapat UPU. haha. Aku dapat je matrix. Tapi tak berminat. Takde dalam kepala, benak sanubari langsung utk accept matrix. Then, on that day, I went to Bangkok utk teman kakak aku ke extravaganza herbalife. Thanx sis, sebab pergi sana dapat melupakan seketika tentang upu tu. After that, boleh baca entry ni :)

Tak dapat UPU

Ada tak yg rasa macam saya, tak dapat upu and sangat sedih ?
After balek dari Bangkok, event herbalife yg sangat amazing tu, yg akan aku pergi lagi next week kat singapore ! hehe *excited jap*. Aku and mak cuba check balek why I didn’t get the offer. Bila dikaji, pergi ke kementerian pengajian tinggi, ada kawan mak kerja kat situ. Ktorang sit down and kira mata merit yg aku dapat. Mata merit okay je but ramai lagi higher and kos2 yg aku mintak semua yg kos hot ramai nak masuk. aku mohon semua ASASI UIA, USIM, UM. Ketiga tiga uni yg top scorer je boleh masuk. Lagi2 perempuan, mmg berlambaklah straight A’s. diploma mmg not in my target. So tak letak pon kat UPU. Pergi kementerian pada mulanya nak buat rayuan tapi akhirnya tak boleh pon sbb kementerian still follow the system. Ikut merit. Tahu tak kira merit ni ? cubalah cari kat mana2 laman web. Sc stream ngn art, account mmg lain perkiraannya. Budak sc mmg lagi susah sbb core subjeknya subjek sc. So kalau subjek sc tak A, mcm aku semua subjek sc B, mmg merendahkan merit eventhough byk A+ sekali pon. Sbb dia utamakan yg core subjek.

Then kawan aku, wanna thanx here to akmal juhanuddin bagi aku cara utk pergi merayu kat UIA sendiri and buat surat. Still ikut procedure rayuan on9 and effort tambahan pergi ke UIA buat rayuan. Act aku hantar surat rayuan tu agak lmbt. Just hantar je pulak tu, tak dapat nk jumpa dean. So I don’t know aku masuk UIA mmg sbb ikut system ke sbb surat rayuan. Hehe. Dah lepas dah pon. Tak kesah dah. Alhamdulillah I manage to get kos yg aku nak dari first pilihan upu, ke rayuan upu, still first choice economics and managements sciences. Love to be here in Gombak campus :)

so yang tak dapat UPU tu usaha lah pelbagai arah untuk dapatkan jugak kalau nak lah.
Banyak je tempat lain yang bagus mcm form 6, diploma, matrix, maktab ke mana2. Pilih lah. Kalau akak, pilihan akak ada dua je, asasi dengan form 6. Alhamdulillah dapat asasi uia even 2nd intake pon.

Papepon istikharah lah. Ingat lagi kawan2 keep on giving me motivation jgn down bila tak dpt UPU tu. And misyer texted me and said “skin, buat solat hajat 12 rakaat, semoga dipermudahkan”
Alhamdulillah after that dapat uia, mengalir air mata serentak jugak dgn dapat lesen kereta yg asyik gagal tu. Haha.

Mungkin ada yg pening2 lagi pasal asasi, degree, diploma bla bla

Asasi/foundation : satu atau 2 tahun pembelajaran. Jalan untuk ke degree. Wajib sambung degree sbb takde sijil sah pon “saya dah graduate asasi” takde k takde.

Matrix : dah tahu kot. Setahun punya stdy. Lebeh krg mcm asasi je. Lepas tu sambung diploma atau degree. Beza nya nnt kene lalui UPU lagi utk ke degree. Kalau asasi dah konfem dah university mana Cuma kene score jugaklah. Kalau tidak, babai.

Diploma : 3 tahun. Boleh berhenti belajar and terus kerja, atau pon sambung degree. Diploma jugak ada yg fast track setahun lebeh.

Degree : after asasi, matrix, diploma. Baru ambil degree

Nak tukar kos !

For them yang nak tukar kos, try lah mintak awal2. Jangan tunggu dah habis sem baru nak tukar mcm merangkak2 je nanti. Tp ada je kat uia ni tukar lambat. Mereka still nampk hebat. Usaha kene kuatlah :) kalau usim, kalau tak salah, memang ada satu masa nnt ada boleh tukar2 kos after yg stret2 A tu dapat oversea. Kalau UIA, mmg kene jumpa dean buat rayuan.

Nak tukar university !

Ada sorang kawan yg resultnya 10A 1B tapi dpt diploma. Pelekkan ? then buat rayuan ke uia nak tukar from uitm ke uia. Result dia mmg bagos, so boleh lah dapat. Kalau result tak seberapa pastu nk ngade2 tukar ke uni yg lebeh bgos, susahlah.

Untuk yang dapat UIA :

Please please jangan ambil remeh dengan exam arab and English yg akan diambil time taaruf week tu nanti. Nanti nak dekat masuk nanti mesti ramai berkomplot sama sama utk tak prepare. Mcm kitorang dulu. Sampai time exam je ternganga nk jawab. Haha.
Apa itu EPT and APT ?
EPT tu exam English. APT tu arab.
Kedua dua exam ni menentukan berapa panjang asasi. Asasi uni lain semua setahun. UIA 2 tahun dulu. Tp sekarang dah ada exam utk tentukan berapa lama kita di asasi. Ada yg stahun, setahun setengah and dua tahun.
Utk subjek English nanti ada level 3, 4, 5, 6 and examted. Semua orang nak examted. Supaya exit, and tak perlu lagi ambil English. Tapi bukan senang nk examted. Penting jugak exam ni bukan setakat menentukan panjang asasi, tp credit hour dalam seminggu. Contoh :

Saya asasi setahun setengah econs.

time sem 1, English level 4.
16 jam seminggu. Total bersama subjek lain 29 jam seminggu. Sangat full dgn kelas.
Next sem nya dapat skip ke level 6.
9 jam seminggu. Total bersama subjek lain 27 jam.
Sangat pack dengan assignments.
(yang atas ni setiap kos lain lain ye. Tak fix)

Actually sangat best ambil subjek English. Haha. Sebab rasanya belajar English kat UIA mmg boleh nmpk a lot of improvements. Lagi lagi time 16 jam tu. And actually kat sem 1 sepatutnya dah target examted English. So next sem akan kurang credit hour, boleh tumpu kat core subjek. Tak payah lagi ambil English next semnya.

Untuk arab.
 Yg takde basic tu, selamat tinggal lah sbb mang kene start dr level 1. Hehe.
Yang ada basic, please jgn tunjuk bagos dengan mengosongkan paper taknak try jawab. Exam tu susahlah jugak, tp just isi je pape.  Sbb arab bukan mcm English boleh skip2 level dalam semester nnt. Arab mmg kene ikut step by step. So yg ada basic even just smpai form 3 je, buat je betul2. Kalau tak nanti tak syok lah asasi 2 tahun. Lama k lama.

Asasi uia
Semua kat PJ. Nilai dah tutup. ECONS je kat Gombak ! hewhew.

Yang dapat ekonomi dan sains pengurusan UIA 
sama macam kos akak sekarang. ramai tanya belajar ekonomi ke ? accounting mcm mana?
asasi kan, so asas asas nya lah. core subjek akan di ambil, maths 1, maths 2, accounting 1, accounting 2, ekonomi, business, statistics. degree nanti barulah hala ke accounting or islamic banking or business ke.. faham ? :)
kat gombak taw. gombak. huhu.

Biasiswa
Semua university asasi and matrix nnt dapat elaun. Semua dapat. Biasiswa lain kene lah mohon. Dah tutup kot eh? Pasal biasiswa mmg sgt tidak berpengalaman. Boleh Tanya orang lain.

Oversea
When result keluar nnt, sure dilemma gila. Istikharah istkharah. Yang ni boleh Tanya yg dah pergi oversea. Mereka lebih tahu.

Apapon situasi anda sekarang, dimana pon tahap anda, teruk mana pon dilemma yg dirasai, turn back to Allah. Semua ada hikmah. Ada sampai masanya apa yg kita nak, kita tak dapat, tapi Allah gantikan dengan something yg lebih baik. Aturan Allah tu sangat indah.

yang nak menukar nukar tu, make a decision and work for it. jangan pening kepala byk fikir tp satu keputusan pon tak capai k. :)

University mana pon kita belajar, tinggi mana pon pencapaian kita, tapi kalau diri ni taknak berubah, u won’t get anything. Meaningless. Trust me. Hidup bukan sekadar di university sahaja, tapi kehidupan kita lepas tu yang mencabar. Adakah hanya ingin jadi normal person or extraordinary person. Think about it back. Hidup bukan sekadar hidup berkawan. Itu kehidupan di sekolah. Life is getting serious when u reach 18. Serious for those who think BIG about their future at the early age. Jangan berfikir seperti kanak kanak lagi.

That’s all from me an econs student of CFSIIUM and personal wellness coach in herbalife.
I love both :’)

Pstttt : yg masuk Gombak tu, see ya ! welcome to Gombak. insyaAllah :)

30 comments:

Anonymous said...

Salam akak dulu second intake masuk bulan berapa? Lama tak dari first intake? Sebab saya pun buat rayuan untuk second intake uia. Haritu diorang ada bgtau, rayuan ada yg boleh diselitkan untuk first intake dan juga second intake. Mmg betul ada ke?

ili ajeerah said...

Saye pun tunggu result second intake. Tadi call cfs uia, tanya status permohonan saye, die cakap 5hb ni die akan call untuk second intake. Harap dapat. InsyaAllah. Amin :) Memang ade rayuan yang dapat first intake, untung la sape buat rayuan dapat first intake :)

skeen said...

thanx ili tolong jawabkan :)

mazreenafazira said...

saya juga menanti uia.walaupun berada di matriks perak,tpi tidak tahu mngapa,hati ini masih memikirkan uia.:).yg dapat uia tu.congrats.:).

Ajiah's life said...

Assalamualaikum kak ,
saya ada soalan ,
Kalau ambik exam EPT and APT tu , atleast kena dapat level berapa untuk dapatkan asasi setahun atau setahun setengah untuk asasi ?

Anonymous said...

Assalamualaikum.
Akak, kalau masuk UIAM, boleh ke sambung degree pergi oversea?

Ara Zacharya said...

Salam...adik,
adik sy tringin sgt nk masuk matrik uia.
adik ade smpan lg x sample surat rayuan adik??

Afifah Syahirah Abdul Karim said...

Assalamualaikum kak. Saya dapat Econs dekat UIA. Tapi, saya risau yang exam EPT and APT tu ,

Anonymous said...

Akak masuk merayu kat uia tu sendiri. akak bawa apa je?

Anonymous said...

Assalamualaikum akak.. :) saya bukan warganegara Malaysia, tapi saya ambil SPM kat Malaysia.. Jadi saya tak boleh nak apply universiti through UPU.. Kene buat rayuan huhu.. Boleh tak akak tolong ternagkan macam mana nak buat surat rayuan.. And kalau nak apply foundation yg dlm medic, dentistry and pharmacy, kene pegi kat cfs pj ke cfs gambang..? Harap akak dapat reply.. Syukran..

Anonymous said...

Kenapa cakap uia lebih bagus dari uitm ?
Bukankah itu sangat subjektif dan berat sebelah ?
Anda masih lagi tidak berada dalam alam pekerjaan sebenar...
In fact, lepasan uitm mempunyai kadar peratusan bekerja lebih tinggi berbanding uia.
Malah, jika diberi pilihan untuk memilih antara uia dan usim, saya akan pilih usim sebab kurikulum sains yang lebih bagus berbanding uia yang hanya menekankan bahasa.
I am IIUM student .

Anonymous said...

kak saya ni dari budak sc..sya ingt nnti nak ambil kos mcm akak bhg ekonomi..akak rasa boleh ke ? yela saya kan tak de ebasic langsung..apa pandangan akak ?

Isha Nur Shisha said...

nak sgt masuk uia. xpi xdapat.target nak buat rayuan. harap2 dapat walaupun 2nd intake.
:'(

Anonymous said...

akak kalau dah lepas foundation dapat pointer gempak boleh keluar buat degree kat tempat lain ke tak

Fatin Faqihah said...

Salam kak,
Saya nk tnya sikit surat rayuan tu akak blh buat entry cara nak buat format dia tak? Lagi satu saya dri aliran sains dan langsung x ada basic bahasa arab. Saya takut saya x blh buat test tu. Akak blh jelaskan dengan lebih terperinci tak pasal test tu? Thanx sbb membaca comment saya.

Fatin Faqihah said...

Salam kak,
Saya nk tnya sikit surat rayuan tu akak blh buat entry cara nak buat format dia tak? Lagi satu saya dri aliran sains dan langsung x ada basic bahasa arab. Saya takut saya x blh buat test tu. Akak blh jelaskan dengan lebih terperinci tak pasal test tu? Thanx sbb membaca comment saya.

Anonymous said...

As'salam...akak,,

sy bru nak masuk uia pj tahun nie...tp rasa mcm nak 2kar kos..sy dpt kos sains kesihatan bersekutu tp rasa nak 2kar masuk asasi ekonomi n sains pengurusan..akak rasa ok x? tgh confuse nie skarang... klau asasi ekonomi n sains pengurusan nie byk blajar psal akaun ke? sy memang x de asas akaun n perdagangan langsung dr form1... satu lg, asasi ekonomi n sains pengurusan nie byk pluang kerjaya x?contohnya?,,,,,please,minta pendapat akak... thanks,,, ;)

Anonymous said...

Terima kasih akak, sangat membantu. Saya pon dapat jurusan asasi ekonomi uia. Alhamdlulillah. Thanks akak.

Siti Hajar said...

Assalamualaikum kak. Sy dpy tahmidi kat usim tp kos yg sy tak berape minat. Sy nak tukar kos ke kos sains. Akk boleh tak terangkan macmmana nak bt surat rayuan tuh. Saya spm 2015. Lepastu sy dp kos saind kat matriks. Akk rasa mana patut sy pergi dulu? Usim kr matriks. Maaf ye kak. Banyak bertnye.

Siti Hajar said...

Assalamualaikum kak. Sy dpy tahmidi kat usim tp kos yg sy tak berape minat. Sy nak tukar kos ke kos sains. Akk boleh tak terangkan macmmana nak bt surat rayuan tuh. Saya spm 2015. Lepastu sy dp kos saind kat matriks. Akk rasa mana patut sy pergi dulu? Usim kr matriks. Maaf ye kak. Banyak bertnye.

alfh_ilyn said...

assalamualaikum kak.saya pelajar spm 2015 and tak dapat upu.saya mmg teringin sangat nak masuk uia and amik econs tu.mmg ada mohon dlm upu.tapi tak dapat.boleh tak saya nak tanya cara untuk hantar surat rayuan ke uia dan apa yg perlu disertakan dalam rayuan tu?

Anonymous said...

Salam kak boleh tak nak tgk surat rayuan akak tu ?
Ni email saya rzwnradzi@gmail.com

Siti noradibah said...

Salam.sy nk tgk surat rayuan akk boleh?trima kasih tau.

:)

Firzanah Ajahar said...

Salam, awak. Awak dah hantar surat rayuan ke uia tak? Sy nak buat surat rayuan ke uia jugak. Boleh awak whatsapp sy 0165822616

Mir said...

Salam sis can i hv ur appeal letter for UIA? Tysm ni email nuramiraahamadfadzil@yahoo.com

Mir said...

Salam sis can i hv ur appeal letter for UIA? Tysm ni email nuramiraahamadfadzil@yahoo.com

officialnatasha said...

salam kak, saya lepasan spm 2016 dan saya tak dapat mana mana tawaran ke ipta semasa upu. dan semasa rayuan pun tak dapat jugak. mcm mana prosedur nak mohon second intake ke uia? boleh tolong jelaskan?

officialnatasha said...

tambahan: saya sudah hantar surat ke CFS IIUM sebelum rayuan upu keluar dan apa lagi yang harus saya lakukan untuk memastikan saya dapat masuk ke UIA? Tolong emel jika ada balas: pu3natasha9@hotmail.com

Raheem Ismail said...

Assalamualaikum kak, Boleh tak email surat rayuan tukar u. abdulrahimruzaimi@gmail.com tengs

Adni Rahman said...

assalamualaikum sis, boleh tak emailkan skali contoh surat rayuan & terangkan pgalaman akak mcm mana dpt second intake uia lebih detail?
sitiadnirahman@gmail.com

sy bdk aliran sains agama, rsult spm utk core subj biasa je sbb sy lebih score subj teras. tq sis :)

Thursday, May 10, 2012

Perjalanan ke Menara Gading


Result upu dah keluar. Aku pulak teruja nak tahu mereka ni dapat apa. Haha. Maybe sebab aku memang rapat dgn batch bawah aku kat sekolah dulu :)

Then ramai yang Tanya pasal upu, pasal uia and pasal rayuan. Tanya kat twitter paling banyak. Mmg leceh lah nak explain dengan limit word macam tu. So terhasilah entry ni :)

Teringat setahun lalu when aku tak dapat tawaran UPU pada mulanya. On Friday 6 may 2011. Ingat lagi tarikh tu. Kawan kawan sangat ramai yg dapat even result aku lebih A dari mereka. Kenapa? Kenapa? Life getting miserable on that time. Menangis tak berhenti. Macam end of the world tak dapat UPU. haha. Aku dapat je matrix. Tapi tak berminat. Takde dalam kepala, benak sanubari langsung utk accept matrix. Then, on that day, I went to Bangkok utk teman kakak aku ke extravaganza herbalife. Thanx sis, sebab pergi sana dapat melupakan seketika tentang upu tu. After that, boleh baca entry ni :)

Tak dapat UPU

Ada tak yg rasa macam saya, tak dapat upu and sangat sedih ?
After balek dari Bangkok, event herbalife yg sangat amazing tu, yg akan aku pergi lagi next week kat singapore ! hehe *excited jap*. Aku and mak cuba check balek why I didn’t get the offer. Bila dikaji, pergi ke kementerian pengajian tinggi, ada kawan mak kerja kat situ. Ktorang sit down and kira mata merit yg aku dapat. Mata merit okay je but ramai lagi higher and kos2 yg aku mintak semua yg kos hot ramai nak masuk. aku mohon semua ASASI UIA, USIM, UM. Ketiga tiga uni yg top scorer je boleh masuk. Lagi2 perempuan, mmg berlambaklah straight A’s. diploma mmg not in my target. So tak letak pon kat UPU. Pergi kementerian pada mulanya nak buat rayuan tapi akhirnya tak boleh pon sbb kementerian still follow the system. Ikut merit. Tahu tak kira merit ni ? cubalah cari kat mana2 laman web. Sc stream ngn art, account mmg lain perkiraannya. Budak sc mmg lagi susah sbb core subjeknya subjek sc. So kalau subjek sc tak A, mcm aku semua subjek sc B, mmg merendahkan merit eventhough byk A+ sekali pon. Sbb dia utamakan yg core subjek.

Then kawan aku, wanna thanx here to akmal juhanuddin bagi aku cara utk pergi merayu kat UIA sendiri and buat surat. Still ikut procedure rayuan on9 and effort tambahan pergi ke UIA buat rayuan. Act aku hantar surat rayuan tu agak lmbt. Just hantar je pulak tu, tak dapat nk jumpa dean. So I don’t know aku masuk UIA mmg sbb ikut system ke sbb surat rayuan. Hehe. Dah lepas dah pon. Tak kesah dah. Alhamdulillah I manage to get kos yg aku nak dari first pilihan upu, ke rayuan upu, still first choice economics and managements sciences. Love to be here in Gombak campus :)

so yang tak dapat UPU tu usaha lah pelbagai arah untuk dapatkan jugak kalau nak lah.
Banyak je tempat lain yang bagus mcm form 6, diploma, matrix, maktab ke mana2. Pilih lah. Kalau akak, pilihan akak ada dua je, asasi dengan form 6. Alhamdulillah dapat asasi uia even 2nd intake pon.

Papepon istikharah lah. Ingat lagi kawan2 keep on giving me motivation jgn down bila tak dpt UPU tu. And misyer texted me and said “skin, buat solat hajat 12 rakaat, semoga dipermudahkan”
Alhamdulillah after that dapat uia, mengalir air mata serentak jugak dgn dapat lesen kereta yg asyik gagal tu. Haha.

Mungkin ada yg pening2 lagi pasal asasi, degree, diploma bla bla

Asasi/foundation : satu atau 2 tahun pembelajaran. Jalan untuk ke degree. Wajib sambung degree sbb takde sijil sah pon “saya dah graduate asasi” takde k takde.

Matrix : dah tahu kot. Setahun punya stdy. Lebeh krg mcm asasi je. Lepas tu sambung diploma atau degree. Beza nya nnt kene lalui UPU lagi utk ke degree. Kalau asasi dah konfem dah university mana Cuma kene score jugaklah. Kalau tidak, babai.

Diploma : 3 tahun. Boleh berhenti belajar and terus kerja, atau pon sambung degree. Diploma jugak ada yg fast track setahun lebeh.

Degree : after asasi, matrix, diploma. Baru ambil degree

Nak tukar kos !

For them yang nak tukar kos, try lah mintak awal2. Jangan tunggu dah habis sem baru nak tukar mcm merangkak2 je nanti. Tp ada je kat uia ni tukar lambat. Mereka still nampk hebat. Usaha kene kuatlah :) kalau usim, kalau tak salah, memang ada satu masa nnt ada boleh tukar2 kos after yg stret2 A tu dapat oversea. Kalau UIA, mmg kene jumpa dean buat rayuan.

Nak tukar university !

Ada sorang kawan yg resultnya 10A 1B tapi dpt diploma. Pelekkan ? then buat rayuan ke uia nak tukar from uitm ke uia. Result dia mmg bagos, so boleh lah dapat. Kalau result tak seberapa pastu nk ngade2 tukar ke uni yg lebeh bgos, susahlah.

Untuk yang dapat UIA :

Please please jangan ambil remeh dengan exam arab and English yg akan diambil time taaruf week tu nanti. Nanti nak dekat masuk nanti mesti ramai berkomplot sama sama utk tak prepare. Mcm kitorang dulu. Sampai time exam je ternganga nk jawab. Haha.
Apa itu EPT and APT ?
EPT tu exam English. APT tu arab.
Kedua dua exam ni menentukan berapa panjang asasi. Asasi uni lain semua setahun. UIA 2 tahun dulu. Tp sekarang dah ada exam utk tentukan berapa lama kita di asasi. Ada yg stahun, setahun setengah and dua tahun.
Utk subjek English nanti ada level 3, 4, 5, 6 and examted. Semua orang nak examted. Supaya exit, and tak perlu lagi ambil English. Tapi bukan senang nk examted. Penting jugak exam ni bukan setakat menentukan panjang asasi, tp credit hour dalam seminggu. Contoh :

Saya asasi setahun setengah econs.

time sem 1, English level 4.
16 jam seminggu. Total bersama subjek lain 29 jam seminggu. Sangat full dgn kelas.
Next sem nya dapat skip ke level 6.
9 jam seminggu. Total bersama subjek lain 27 jam.
Sangat pack dengan assignments.
(yang atas ni setiap kos lain lain ye. Tak fix)

Actually sangat best ambil subjek English. Haha. Sebab rasanya belajar English kat UIA mmg boleh nmpk a lot of improvements. Lagi lagi time 16 jam tu. And actually kat sem 1 sepatutnya dah target examted English. So next sem akan kurang credit hour, boleh tumpu kat core subjek. Tak payah lagi ambil English next semnya.

Untuk arab.
 Yg takde basic tu, selamat tinggal lah sbb mang kene start dr level 1. Hehe.
Yang ada basic, please jgn tunjuk bagos dengan mengosongkan paper taknak try jawab. Exam tu susahlah jugak, tp just isi je pape.  Sbb arab bukan mcm English boleh skip2 level dalam semester nnt. Arab mmg kene ikut step by step. So yg ada basic even just smpai form 3 je, buat je betul2. Kalau tak nanti tak syok lah asasi 2 tahun. Lama k lama.

Asasi uia
Semua kat PJ. Nilai dah tutup. ECONS je kat Gombak ! hewhew.

Yang dapat ekonomi dan sains pengurusan UIA 
sama macam kos akak sekarang. ramai tanya belajar ekonomi ke ? accounting mcm mana?
asasi kan, so asas asas nya lah. core subjek akan di ambil, maths 1, maths 2, accounting 1, accounting 2, ekonomi, business, statistics. degree nanti barulah hala ke accounting or islamic banking or business ke.. faham ? :)
kat gombak taw. gombak. huhu.

Biasiswa
Semua university asasi and matrix nnt dapat elaun. Semua dapat. Biasiswa lain kene lah mohon. Dah tutup kot eh? Pasal biasiswa mmg sgt tidak berpengalaman. Boleh Tanya orang lain.

Oversea
When result keluar nnt, sure dilemma gila. Istikharah istkharah. Yang ni boleh Tanya yg dah pergi oversea. Mereka lebih tahu.

Apapon situasi anda sekarang, dimana pon tahap anda, teruk mana pon dilemma yg dirasai, turn back to Allah. Semua ada hikmah. Ada sampai masanya apa yg kita nak, kita tak dapat, tapi Allah gantikan dengan something yg lebih baik. Aturan Allah tu sangat indah.

yang nak menukar nukar tu, make a decision and work for it. jangan pening kepala byk fikir tp satu keputusan pon tak capai k. :)

University mana pon kita belajar, tinggi mana pon pencapaian kita, tapi kalau diri ni taknak berubah, u won’t get anything. Meaningless. Trust me. Hidup bukan sekadar di university sahaja, tapi kehidupan kita lepas tu yang mencabar. Adakah hanya ingin jadi normal person or extraordinary person. Think about it back. Hidup bukan sekadar hidup berkawan. Itu kehidupan di sekolah. Life is getting serious when u reach 18. Serious for those who think BIG about their future at the early age. Jangan berfikir seperti kanak kanak lagi.

That’s all from me an econs student of CFSIIUM and personal wellness coach in herbalife.
I love both :’)

Pstttt : yg masuk Gombak tu, see ya ! welcome to Gombak. insyaAllah :)

30 comments:

Anonymous said...

Salam akak dulu second intake masuk bulan berapa? Lama tak dari first intake? Sebab saya pun buat rayuan untuk second intake uia. Haritu diorang ada bgtau, rayuan ada yg boleh diselitkan untuk first intake dan juga second intake. Mmg betul ada ke?

ili ajeerah said...

Saye pun tunggu result second intake. Tadi call cfs uia, tanya status permohonan saye, die cakap 5hb ni die akan call untuk second intake. Harap dapat. InsyaAllah. Amin :) Memang ade rayuan yang dapat first intake, untung la sape buat rayuan dapat first intake :)

skeen said...

thanx ili tolong jawabkan :)

mazreenafazira said...

saya juga menanti uia.walaupun berada di matriks perak,tpi tidak tahu mngapa,hati ini masih memikirkan uia.:).yg dapat uia tu.congrats.:).

Ajiah's life said...

Assalamualaikum kak ,
saya ada soalan ,
Kalau ambik exam EPT and APT tu , atleast kena dapat level berapa untuk dapatkan asasi setahun atau setahun setengah untuk asasi ?

Anonymous said...

Assalamualaikum.
Akak, kalau masuk UIAM, boleh ke sambung degree pergi oversea?

Ara Zacharya said...

Salam...adik,
adik sy tringin sgt nk masuk matrik uia.
adik ade smpan lg x sample surat rayuan adik??

Afifah Syahirah Abdul Karim said...

Assalamualaikum kak. Saya dapat Econs dekat UIA. Tapi, saya risau yang exam EPT and APT tu ,

Anonymous said...

Akak masuk merayu kat uia tu sendiri. akak bawa apa je?

Anonymous said...

Assalamualaikum akak.. :) saya bukan warganegara Malaysia, tapi saya ambil SPM kat Malaysia.. Jadi saya tak boleh nak apply universiti through UPU.. Kene buat rayuan huhu.. Boleh tak akak tolong ternagkan macam mana nak buat surat rayuan.. And kalau nak apply foundation yg dlm medic, dentistry and pharmacy, kene pegi kat cfs pj ke cfs gambang..? Harap akak dapat reply.. Syukran..

Anonymous said...

Kenapa cakap uia lebih bagus dari uitm ?
Bukankah itu sangat subjektif dan berat sebelah ?
Anda masih lagi tidak berada dalam alam pekerjaan sebenar...
In fact, lepasan uitm mempunyai kadar peratusan bekerja lebih tinggi berbanding uia.
Malah, jika diberi pilihan untuk memilih antara uia dan usim, saya akan pilih usim sebab kurikulum sains yang lebih bagus berbanding uia yang hanya menekankan bahasa.
I am IIUM student .

Anonymous said...

kak saya ni dari budak sc..sya ingt nnti nak ambil kos mcm akak bhg ekonomi..akak rasa boleh ke ? yela saya kan tak de ebasic langsung..apa pandangan akak ?

Isha Nur Shisha said...

nak sgt masuk uia. xpi xdapat.target nak buat rayuan. harap2 dapat walaupun 2nd intake.
:'(

Anonymous said...

akak kalau dah lepas foundation dapat pointer gempak boleh keluar buat degree kat tempat lain ke tak

Fatin Faqihah said...

Salam kak,
Saya nk tnya sikit surat rayuan tu akak blh buat entry cara nak buat format dia tak? Lagi satu saya dri aliran sains dan langsung x ada basic bahasa arab. Saya takut saya x blh buat test tu. Akak blh jelaskan dengan lebih terperinci tak pasal test tu? Thanx sbb membaca comment saya.

Fatin Faqihah said...

Salam kak,
Saya nk tnya sikit surat rayuan tu akak blh buat entry cara nak buat format dia tak? Lagi satu saya dri aliran sains dan langsung x ada basic bahasa arab. Saya takut saya x blh buat test tu. Akak blh jelaskan dengan lebih terperinci tak pasal test tu? Thanx sbb membaca comment saya.

Anonymous said...

As'salam...akak,,

sy bru nak masuk uia pj tahun nie...tp rasa mcm nak 2kar kos..sy dpt kos sains kesihatan bersekutu tp rasa nak 2kar masuk asasi ekonomi n sains pengurusan..akak rasa ok x? tgh confuse nie skarang... klau asasi ekonomi n sains pengurusan nie byk blajar psal akaun ke? sy memang x de asas akaun n perdagangan langsung dr form1... satu lg, asasi ekonomi n sains pengurusan nie byk pluang kerjaya x?contohnya?,,,,,please,minta pendapat akak... thanks,,, ;)

Anonymous said...

Terima kasih akak, sangat membantu. Saya pon dapat jurusan asasi ekonomi uia. Alhamdlulillah. Thanks akak.

Siti Hajar said...

Assalamualaikum kak. Sy dpy tahmidi kat usim tp kos yg sy tak berape minat. Sy nak tukar kos ke kos sains. Akk boleh tak terangkan macmmana nak bt surat rayuan tuh. Saya spm 2015. Lepastu sy dp kos saind kat matriks. Akk rasa mana patut sy pergi dulu? Usim kr matriks. Maaf ye kak. Banyak bertnye.

Siti Hajar said...

Assalamualaikum kak. Sy dpy tahmidi kat usim tp kos yg sy tak berape minat. Sy nak tukar kos ke kos sains. Akk boleh tak terangkan macmmana nak bt surat rayuan tuh. Saya spm 2015. Lepastu sy dp kos saind kat matriks. Akk rasa mana patut sy pergi dulu? Usim kr matriks. Maaf ye kak. Banyak bertnye.

alfh_ilyn said...

assalamualaikum kak.saya pelajar spm 2015 and tak dapat upu.saya mmg teringin sangat nak masuk uia and amik econs tu.mmg ada mohon dlm upu.tapi tak dapat.boleh tak saya nak tanya cara untuk hantar surat rayuan ke uia dan apa yg perlu disertakan dalam rayuan tu?

Anonymous said...

Salam kak boleh tak nak tgk surat rayuan akak tu ?
Ni email saya rzwnradzi@gmail.com

Siti noradibah said...

Salam.sy nk tgk surat rayuan akk boleh?trima kasih tau.

:)

Firzanah Ajahar said...

Salam, awak. Awak dah hantar surat rayuan ke uia tak? Sy nak buat surat rayuan ke uia jugak. Boleh awak whatsapp sy 0165822616

Mir said...

Salam sis can i hv ur appeal letter for UIA? Tysm ni email nuramiraahamadfadzil@yahoo.com

Mir said...

Salam sis can i hv ur appeal letter for UIA? Tysm ni email nuramiraahamadfadzil@yahoo.com

officialnatasha said...

salam kak, saya lepasan spm 2016 dan saya tak dapat mana mana tawaran ke ipta semasa upu. dan semasa rayuan pun tak dapat jugak. mcm mana prosedur nak mohon second intake ke uia? boleh tolong jelaskan?

officialnatasha said...

tambahan: saya sudah hantar surat ke CFS IIUM sebelum rayuan upu keluar dan apa lagi yang harus saya lakukan untuk memastikan saya dapat masuk ke UIA? Tolong emel jika ada balas: pu3natasha9@hotmail.com

Raheem Ismail said...

Assalamualaikum kak, Boleh tak email surat rayuan tukar u. abdulrahimruzaimi@gmail.com tengs

Adni Rahman said...

assalamualaikum sis, boleh tak emailkan skali contoh surat rayuan & terangkan pgalaman akak mcm mana dpt second intake uia lebih detail?
sitiadnirahman@gmail.com

sy bdk aliran sains agama, rsult spm utk core subj biasa je sbb sy lebih score subj teras. tq sis :)